A nyári gyümölcsdömping egyik legnagyobb sztárja kétségtelenül a cseresznye. Édes, zamatos, illatos – ha az ember elkezdi, szinte lehetetlen abbahagyni. De mi történik, ha a tökéletesnek tűnő falat belsejében egy kis fehér jövevényt találunk? Sokan ilyenkor reflexből elhajítják a gyümölcsöt, másoknak az életkedve is elmegy, megint mások pedig nem foglalkoznak vele, max annyit mondanak, hogy egy kis extra protein nem árthat. Esetleg tagadásba menekülnek, és egyben kapják be a gyümölcsöt, hogy ne is tudjanak róla, ha kukac van benne.
De vajon kinek van igaza? Nézzük, mit mond erről a tudomány – és mi az, amit érdemes tudnod, mielőtt legközelebb gyanúsan méregetni kezdesz egy kicsattanóan egészségesnek tűnő cseresznyét!
Kukac a cseresznyében
A cseresznyében időnként előforduló apró, fehér lárva valójában a gyümölcslégy utóda. Ez a parányi élőlény a gyümölcs húsában fejlődik ki, és bár nem túl gusztusosos – dobpergés – egészségügyi kockázatot szinte egyáltalán nem jelent, elvégre a legtöbb ember számára az ilyen „fehérjealapú extra” teljesen ártalmatlan. Az emésztőrendszerünk könnyedén feldolgozza ezeket a lárvákat, hiszen semmilyen mérgező vagy fertőző anyagot nem tartalmaznak.

Vajon kukacos a cseresznye? Jobb inkább nem is tudni, hogy mi rejtőzik a friss, ropogós, édes szemekben! (Fotó: Getty Images)
Az egyetlen kivételt a nagyon érzékeny gyomrú, allergiás vagy legyengült immunrendszerű emberek jelenthetnek, akiknél enyhébb panaszok – például émelygés vagy puffadás – előfordulhatnak. Ironikus módon sokkal nagyobb eséllyel betegszünk meg attól, ha olyan mosatlan gyümölcsöt eszünk, amin vegyszer- vagy baktériummaradványok vannak, mint attól, ha egy-két lárvát véletlenül lenyelünk.
Kapcsolódó: 3 isteni sütirecept cseresznyével
Így szabadulhatsz meg a hívatlan vendégektől
Ha szeretnél biztosra menni, vagy befőzésre készülsz, léteznek otthoni praktikák a kukacok eltávolítására. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a frissen szedett vagy vásárolt cseresznyét hideg sós vízbe áztatjuk 20-30 percre. Egy liter vízhez 1-2 evőkanál só elég – ha van lárva a gyümölcsben, gyakran magától feljön a víz felszínére.
Hasonlóan működik az ecetes víz is: egy evőkanál ecet egy liter vízhez, és máris egy természetes tisztítókúrában részesíted a gyümölcsöket. Ez nemcsak a nem kívánt lárvákat, hanem a felületi szennyeződéseket is eltávolítja.
A lényeg pedig, hogy ne hagyd, hogy egy kis lárva elvegye a nyár egyik legfinomabb élvezetét! Hiszen az égegyadta világon semmi nem történik, ha néhány kukac is lecsúszik a gyümölccsel.
Kapcsolódó: Felejtsd el a kukacokat! Így hálálja meg a bőrünk, ha sok cseresznyét eszünk!
Kiemelt kép: Getty Images