- Gondoltad volna, hogy a rizs főzőleve igazi tápanyagbomba?
- Áztatással, forralással és erjesztéssel is hasznosíthatjuk.
- Mutatjuk, mit kezdj vele!
A rizs tápanyagokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszer: főzése közben számtalan esszenciális tápanyag, enzim, fehérje és vitamin szabadul fel a vízben. A főzővíz tehát nem csupán konyhai melléktermék. Sőt – ami a növényeinket illeti –, valójában igazi kincs.
A rizs főzővize B-vitaminban, vasban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és cinkben bővelkedik. Nem beszélve enyhén keményítős állagáról, ami a talaj vízmegtartásában játszik fontos szerepet. Emellett a rizsvízben található szénhidrátok elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását a talajban, ami egészségesebb, élénkebb és táplálóbb termőközeget eredményez.
Mondhatni, ez az egyik leghasznosabb és legegyszerűbb természetes trágya, amit otthon elkészíthetünk: a növényeink plusz tápanyagokhoz jutnak általa, ami a gyökerektől egészen a levelekig éreztetni fogja a hatását. Sőt, a rizsvíz külön előnye, hogy kutatások szerint természetes növényvédő szerként sem utolsó, hála annak, hogy az olyan apróbb kerti kártevőket is képes távol tartani, mint a legyek, a bolhák és a levéltetvek.
Kapcsolódó: Tudtad? A kávézaccot, a tojáshéjat és a fokhagyma héját sem érdemes kidobni
Fontos azonban megjegyezni, hogy kizárólag a fűszer- és zsiradékmentes főzővíz alkalmas locsolásra, ellenkező esetben csak kárt teszünk a növényekben. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha havonta egyszer – illetve akkor, amikor épp rizst kívánnánk – megajándékozzuk vele a növényeket.

A rizsvizet különösen a zöld szobanövények, a szukkulensek, a fűszernövények és a zöldségfélék hálálják meg igazán (Fotó: Unsplash)
Így készítsünk rizsvizet a növényeknek
A természetes tápanyag-utánpótlást különösen a zöld szobanövények, a szukkulensek, a fűszernövények és a zöldségfélék (paradicsom, paprika, burgonya, édesburgonya, répa) hálálják meg igazán.
A tökéletes rizsvíz elkészítésének számos módja létezik, beleértve az áztatást, a forralást és az erjesztést is: a rizs forralásával és áztatásával extra tápanyagokhoz, vitaminokhoz és keményítőhöz, erjesztésével pedig tejsavbaktériumhoz, enzimekhez jutunk – mutatjuk, hogyan használhatod ki a rizs öblítő- és főzővizében rejlő előnyöket!
1. Forralt rizsvíz
A forralt víz több keményítőt és tápanyagot szabadít fel a rizsszemekből, ami amellett, hogy megkönnyíti a vízfelvételt, természetes növekedésserkentőként is hathat a növényeinkre.
- Mérd ki a kívánt mennyiségű (sótlan) rizst, és tedd a főzőedénybe.
- Önts rá a szokásosnál több vizet, és keverd össze alaposan.
- Közepes lángon főzd 45 percig (a használt rizs típusától függően).
- Miután megfőtt a rizs, szűrd le a fennmaradó folyadékot, majd tedd egy üvegbe, és hagyd teljesen kihűlni.
- Miután a rizsvíz szobahőmérsékletűre hűlt, rögtön fel is használhatod a növényekre.
2. Áztatás
Az áztatásnál semmi sem egyszerűbb. A meleg víz hatására fehérjék és vitaminok szabadulnak fel, ami a talaj vízmegtartó képességétől kezdve a növények fejlődéséig szinte mindenre jótékonyan hat.
- Mérd ki a kívánt rizsmennyiséget egy tálba, és önts rá meleg vizet.
- Keverd össze alaposan a rizst és a vizet, majd hagyd ázni a keveréket legalább 30-40 percig.
- Ha ezzel megvagy, keverd át újra az egészet, a levet pedig szűrd le egy tálban. A kapott folyadékot már öntheted is a növényekre.
3. Fermentált rizsvíz
Az erjesztés némileg több pepecseléssel jár, mint a többi módszer, ugyanakkor megéri vele bíbelődni, ha a termőföld szerkezetét és mikrobiális aktivitását is javítanánk.
- Készíts rizsvizet a fenti, áztatásos módszer lépéseit követve!
- Adj a kihűlt vízhez egy teáskanál cukrot és négy evőkanál tejet.
- Keverd össze alaposan az egészet, majd fedd le az edényt, és hagyd a keveréket erjedni legfeljebb 3-4 napig egy napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyen.
- Sikerrel akkor járunk, ha néhány napon belül a folyadék áttetszővé és savanykás illatúvá válik.
Általánosságban elmondható, hogy a leveles zöldek és a viszonylag gyors növésű zöldségek esetében különösen előnyös lehet, ha gyakrabban, havonta kétszer alkalmazunk rizsvizet, akár permeteznénk a leveleket, akár a földet locsolnánk meg vele. A lassabban fejlődő növényeket (például a fákat és a cserjéket) elég havonta egyszer megajándékozni vele.
Legyen szó basmati-, jázmin-, barna- vagy vadrizsről, a legtöbb rizsféle olyan fontos tápanyagokkal dúsítja a vizet, amellyel a drága, speciális műtrágyák képtelenek felvenni a versenyt – bátran kísérletezz vele, a kültéri és beltéri növények egyaránt hálásak lesznek érte!
Kapcsolódó: A rizsvíz a hajunkkal is csodát tehet
Kiemelt kép: Getty Images