A rizs főző- és öblítővize gyakran a lefolyóban landol, hiszen sokan nem is sejtjük, mekkora hasznunkra válhat. Mutatjuk, miért érdemes inkább félretenni!  
  • Gondoltad volna, hogy a rizs főzőleve igazi tápanyagbomba?
  • Áztatással, forralással és erjesztéssel is hasznosíthatjuk. 
  • Mutatjuk, mit kezdj vele! 

A rizs tápanyagokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszer: főzése közben számtalan esszenciális tápanyag, enzim, fehérje és vitamin szabadul fel a vízben. A főzővíz tehát nem csupán konyhai melléktermék. Sőt – ami a növényeinket illeti –, valójában igazi kincs.

A rizs főzővize B-vitaminban, vasban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és cinkben bővelkedik. Nem beszélve enyhén keményítős állagáról, ami a talaj vízmegtartásában játszik fontos szerepet. Emellett a rizsvízben található szénhidrátok elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását a talajban, ami egészségesebb, élénkebb és táplálóbb termőközeget eredményez.   

Mondhatni, ez az egyik leghasznosabb és legegyszerűbb természetes trágya, amit otthon elkészíthetünk: a növényeink plusz tápanyagokhoz jutnak általa, ami a gyökerektől egészen a levelekig éreztetni fogja a hatását. Sőt, a rizsvíz külön előnye, hogy kutatások szerint természetes növényvédő szerként sem utolsó, hála annak, hogy az olyan apróbb kerti kártevőket is képes távol tartani, mint a legyek, a bolhák és a levéltetvek.

Kapcsolódó: Tudtad? A kávézaccot, a tojáshéjat és a fokhagyma héját sem érdemes kidobni 

Fontos azonban megjegyezni, hogy kizárólag a fűszer- és zsiradékmentes főzővíz alkalmas locsolásra, ellenkező esetben csak kárt teszünk a növényekben. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha havonta egyszer – illetve akkor, amikor épp rizst kívánnánk – megajándékozzuk vele a növényeket.

szobanövény, dísznövény

A rizsvizet különösen a zöld szobanövények, a szukkulensek, a fűszernövények és a zöldségfélék hálálják meg igazán (Fotó: Unsplash)

 

Így készítsünk rizsvizet a növényeknek 

A természetes tápanyag-utánpótlást különösen a zöld szobanövények, a szukkulensek, a fűszernövények és a zöldségfélék (paradicsom, paprika, burgonya, édesburgonya, répa) hálálják meg igazán.

A tökéletes rizsvíz elkészítésének számos módja létezik, beleértve az áztatást, a forralást és az erjesztést is: a rizs forralásával és áztatásával extra tápanyagokhoz, vitaminokhoz és keményítőhöz, erjesztésével pedig tejsavbaktériumhoz, enzimekhez jutunk – mutatjuk, hogyan használhatod ki a rizs öblítő- és főzővizében rejlő előnyöket! 

1. Forralt rizsvíz

A forralt víz több keményítőt és tápanyagot szabadít fel a rizsszemekből, ami amellett, hogy megkönnyíti a vízfelvételt, természetes növekedésserkentőként is hathat a növényeinkre.

  • Mérd ki a kívánt mennyiségű (sótlan) rizst, és tedd a főzőedénybe.
  • Önts rá a szokásosnál több vizet, és keverd össze alaposan.
  • Közepes lángon főzd 45 percig (a használt rizs típusától függően).
  • Miután megfőtt a rizs, szűrd le a fennmaradó folyadékot, majd tedd egy üvegbe, és hagyd teljesen kihűlni.
  • Miután a rizsvíz szobahőmérsékletűre hűlt, rögtön fel is használhatod a növényekre.

2. Áztatás

Az áztatásnál semmi sem egyszerűbb. A meleg víz hatására fehérjék és vitaminok szabadulnak fel, ami a talaj vízmegtartó képességétől kezdve a növények fejlődéséig szinte mindenre jótékonyan hat.

  • Mérd ki a kívánt rizsmennyiséget egy tálba, és önts rá meleg vizet.
  • Keverd össze alaposan a rizst és a vizet, majd hagyd ázni a keveréket legalább 30-40 percig.
  • Ha ezzel megvagy, keverd át újra az egészet, a levet pedig szűrd le egy tálban. A kapott folyadékot már öntheted is a növényekre.

3. Fermentált rizsvíz

Az erjesztés némileg több pepecseléssel jár, mint a többi módszer, ugyanakkor megéri vele bíbelődni, ha a termőföld szerkezetét és mikrobiális aktivitását is javítanánk.

  • Készíts rizsvizet a fenti, áztatásos módszer lépéseit követve!
  • Adj a kihűlt vízhez egy teáskanál cukrot és négy evőkanál tejet.
  • Keverd össze alaposan az egészet, majd fedd le az edényt, és hagyd a keveréket erjedni legfeljebb 3-4 napig egy napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyen.
  • Sikerrel akkor járunk, ha néhány napon belül a folyadék áttetszővé és savanykás illatúvá válik.

Általánosságban elmondható, hogy a leveles zöldek és a viszonylag gyors növésű zöldségek esetében különösen előnyös lehet, ha gyakrabban, havonta kétszer alkalmazunk rizsvizet, akár permeteznénk a leveleket, akár a földet locsolnánk meg vele. A lassabban fejlődő növényeket (például a fákat és a cserjéket) elég havonta egyszer megajándékozni vele.

Legyen szó basmati-, jázmin-, barna- vagy vadrizsről, a legtöbb rizsféle olyan fontos tápanyagokkal dúsítja a vizet, amellyel a drága, speciális műtrágyák képtelenek felvenni a versenyt – bátran kísérletezz vele, a kültéri és beltéri növények egyaránt hálásak lesznek érte!

Kapcsolódó: A rizsvíz a hajunkkal is csodát tehet

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó