reggeli vaj helyett növényi olaj

Reggeli: jobban járunk, ha mellőzzük az egyik kedvenc alapanyagunkat

Ha szeretnénk javítani az egészségünket, érdemes átgondolni, hogy a nap első étkezése során mit teszünk az asztalra.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen beindítja az anyagcserét, és feltölti a glikogénraktárainkat, amelyek az agyunk és izmaink működéséhez szükségesek. Az egészséges reggeli segíthet stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti az étkezések közötti falási vágyat, és hozzájárulhat a hosszú távú testsúlykontrollhoz.

Az ideális reggeli tápanyagokban gazdag, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, és ahogyan egyre több kutatás mutat rá, nem mindegy, hogy mit eszünk először ébredés után. Világszerte népszerű kedvenc a vaj, ami sokak reggelijének elengedhetetlen része, de vajon valóban a legjobb választás?

Érdemes lecserélni a vajat

A vaj a reggelik gyakori összetevője, de a legújabb kutatások szerint az egészségügyi hatásai nem feltétlenül kedvezőek, különösen, ha hosszú távon fogyasztjuk. A vaj gazdag telített zsírokban, amelyek bizonyítottan hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a korai halálozás kockázatának növekedéséhez.

reggeli vaj helyett növényi olaj

Érdemes a reggelinél a vajat növényi olajokra cserélni (Fotó: Getty Images)

Egy, több mint három évtizeden át tartó kutatás, amelyet a JAMA Internal Medicine szakfolyóiratban publikáltak, megállapította, hogy azok, akik több vajat fogyasztottak, hajlamosabbak voltak a magasabb testtömegindexre (BMI), és nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akik kevesebb vajat ettek.

Ezzel szemben azok,

akik a vajat növényi alapú olajokkal – mint például olíva-, repce- és szójababolaj – helyettesítették, alacsonyabb halálozási kockázatnak voltak kitéve.

A kutatás szerint azok, akik napi 10 gramm vajat növényi olajjal helyettesítettek, 17%-kal csökkentették a korai halálozás kockázatát. Emellett a növényi olajok fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát is 6%-kal csökkentette, és figyelemre méltó módon a rák okozta halálozások kockázatát 17%-kal mérsékelte.

Miért előnyösek a növényi olajok?

A növényi alapú olajok, mint az olívaolaj, repceolaj és szójababolaj, jelentős mennyiségű telítetlen zsírt tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A telítetlen zsírok segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterin szintjét, amely hozzájárul a szív egészségéhez.

Emellett a növényi olajokban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek is segítenek védeni a sejteket a károsodástól, ami

hosszú távon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatás szerint a szójababolaj és a repceolaj voltak azok, amelyek a legnagyobb védelmet nyújtották a halálozási kockázattal szemben. A vaj alternatívájaként a rendszeres növényi olajfogyasztás tehát nemcsak a szívbetegségek megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem a rák kockázatának csökkentésében is.

A legjobb fehérjedús reggelik, ha unod a tojást

Kiemelt kép: Getty Images