A vajtál az új sajttál – de mi ez az új trendi előétel, és hogyan kell elkészíteni?

Legyen a fadeszka a vásznunk, a vaj pedig a festékünk.

A különböző kínálótálak trendje egy ideje velünk van: először voltak a sajttálak, a sonkatálak, majd megjelentek a reggelitálak és a desszerttálak is (persze ne feledkezzünk meg az évtizedek óta hódító aszpikos, tormakrémes sonkatekercs tálról sem). És most itt van nekünk a vajtál.

Elsőre nem hangzik valami bizalomgerjesztőnek, hogy egy tálnyi vajat tesznek elénk a vendégségben, ám mint sok esetben, itt is a tálalás a kulcsa az egésznek. A vajtálak az Instagramon és a TikTokon keresztül kezdték meg hódító útjukat, látva az esztétikus, ínycsiklandó kompozíciókat pedig nem is értjük, hogy nem jutott eszünkbe korábban, hogy ilyesmit készítsünk.

Na de hol van benne a csavar? Mitől lett trendi vajat és kenyeret kínálni? Hogy kell összerakni? És egyáltalán: nem irtó macerás letakarítani a vajat a fadeszkáról?

A Fox News szerint a vajtálak szülőatyja Joshua McFadden amerikai séf, aki már vagy egy évtizede készíti a remek vendégváró kompozíciókat – a készítés módját pedig már a 2017-es, Martha Holmberggel jegyzett szakácskönyvében, a Six Seasons: A New Way with Vegetablesben (Hat évszak: Egy új út a zöldségekkel) is ecseteli.

Innen vette az ötletet egy brooklyni szakács, Justine Doiron is, akinek az Instagramra feltöltött vajtálas videóját közel kétszázezren lájkolták! McFadden újraposztolta Doiron videóját, és megköszönte neki, hogy hírét vitte „találmányának”. „Gyakran készítettem olyan vacsorákra, ahol egyébként is többféle kenyér és mártogatós közül lehetett válogatni – mondta a séf. – Ez jó lehetőség volt a vaj szép tálalására, és arra, hogy jópofa, szezonális hozzávalókat kínáljak mellé.”

Miért lett ilyen népszerű?

A vajtál tipikusan olyan fogás, amelyet társaságban jó fogyasztani, a koronavírus-járvány hosszú hónapjai alatt pedig szó szerint éheztünk erre az élményre. A The New York Times azzal magyarázza a vajtál körüli hype-ot, hogy a két és fél éve kezdődött pandémia az étkezési szokásainkat is átalakította. Sokáig nem volt lehetőségünk közös étkezésekre, mostanra azonban ismét egyre komfortosabban érezzük magunkat azokban a szituációkban, amikor közös tálból – jelen esetben deszkáról – csipegethetünk. „A vajtál az elkövetkező lakomák előjele” – írja az amerikai újság.  

Hogyan készítsünk vajtálat?

Vajtálat csinálni pofonegyszerű. Vennünk kell egy nagy darab szobahőmérsékletű vajat (lehet sima, sós vagy akár ízesített is, például szarvasgombás), szépen eloszlatni egy jókora fadeszkán, majd kedvünk és ízlésünk szerint dekorálni. Feldobhatjuk friss fűszernövényekkel és szárított fűszerekkel, de akár mézzel, sópehellyel, gyümölcsökkel, pörkölt magvakkal vagy ehető virágokkal is – tényleg a fantáziánkra van bízva, mivel extrázzuk! A vajtál mellé kínáljunk karikára vágott bagettet vagy kenyérfalatkákat, hogy azokkal lehessen tunkolni a vajat.  „A vajtál sosem lesz ugyanolyan ízű” – vallja feltalálója, Joshua McFadden, utalva arra, hogy annyi opciónk van, hogy végtelen számú kombináció létezik az összeállítására.

A legjobb, ha úgy gondolunk a fadeszkára, mint egy üres festővászonra, amelyen kiélhetjük a kreativitásunkat.

Szerencsére Justine Doiron néhány támpontot azért ad a weboldalán a kezdő vajtálkészítőknek:

  • A vaj szobahőmérsékletű, vagyis kenhető legyen, ne pedig olvadt, mert azzal nem lehet dolgozni – ahogy a túl keménnyel sem.
  • Még egyszerűbb lesz a vajjal dolgozni, ha kissé felhabosítjuk kézi mixerrel.
  • A díszítést közvelenül a tálalás előtt végezzük.
  • Minden, amit a vajtálra teszünk, legfeljebb falatnyi méretű legyen, hogy ne nehezítse meg a tunkolást.
  • Merjünk a textúrákkal játszani, hogy a végeredmény igazán különleges legyen.
  • A vajtál mellé olyan péksüteményt kínáljunk, amellyel jól lehet tunkolni, a legjobb szerinte a kovászos vagy a teljes kiőrlésű kenyér.

És mi a teendőnk a vajtállal, ha elmentek a vendégek?

A vajtálguruk őszre ezt tuti feltétkombinációt ajánlják: sütőtökfűszer, alma és juharszirup. Ha nem fogyott el az egész, egyszerűen csak tegyük át egy tálkába, majd mehet a hűtőbe. A fadeszka sem okoz majd problémát, hiszen azt kézzel is könnyedén elmoshatjuk.

Kiemelt kép: Getty Images