zöldhagyma

Pofonegyszerű módszerrel termesztheted újra a zöldhagymát

Imádod a friss, zsenge zöldhagymát, és bármikor szívesen felturbózol vele más ételeket is? Bolondbiztos tippjeink segítségével mindig kéznél lehet otthon egy-egy csokorral! Mindössze némi (kidobásra ítélt) gyökérvégre, egy üvegcsére és friss vízre lesz szükséged.
  • A megannyi fontos tápanyagban bővelkedő zöldhagyma igazi szuperélelmiszer – fogyasszunk belőle minél többet!
  • Friss újhagymára vágysz? Tippjeink segítségével nem kell tavaszig várnod!
  • Mutatjuk, hogyan termesztheted újra a zöldhagymát vízben és földben egyaránt. 

A zöldhagyma (vagy újhagyma) tulajdonképpen nem más, mint a vöröshagyma fiatal hajtása – mind a fehér, mind a zöld része aromákban és egészséges vegyületekben gazdag. Egy nyers zöldhagyma valamivel több mint 1 gramm szénhidrátot tartalmaz, melynek egyik fele rostból, másik fele pedig cukorból tevődik össze. Vagyis olyan minimális mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, hogy fogyasztása egyáltalán nem dobja meg a vércukorszintet.

A zöldhagyma táplálkozási szempontból a leveles zöldek számos jótékony tulajdonságával büszkélkedhet: kiváló K-, C- és A-vitamin-forrás, de bőségesen tartalmaz kalciumot, folsavat, allicint, káliumot, karotinoidokat, flavonoidokat és hasznos probiotikumokat is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát.

Főként az erős szagáért felelős kénvegyületek azok, amelyek aranyat érnek. 

Ezek a vegyületek ugyanis sejtkárosodás csökkentése mellett antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek a népi gyógyászat nem véletlenül ajánl megfázás ellen hagymakúrát. 

Kapcsolódó: Ha a gyomrunk bírja, természetes gyógymódként együnk minél több ételhez hagymát!

Legközelebb, amikor bolti zöldhagymát használsz, ne dobd ki a maradékot! Hiszen lényegében ez lehet a korlátlan mennyiségű, friss zöldhagyma titka, ami különösen a szezonon kívüli, hosszú, téli hónapok során jöhet jól. És persze akkor is, ha a spórolás és a fenntarthatóság számodra is fontos szempont a mindennapok során.  

Így termeszd újra otthon a zöldhagymát! 

A zöldhagyma gyökérvégét felhasználás előtt általában levágjuk és kidobjuk, hiszen sokan talán nem is tudjuk, mennyi mindenre képes ez az aprócska, ám annál hasznosabb konyhai hulladék. Mutatjuk, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet – meglátod, gyerekjáték lesz!

zöldhagyma termesztése otthon

Jó volna, ha mindig kéznél lehetne otthon egy kis friss zöldhagyma? Hasznosítsd újra a gyökérvéget! (Fotó: Getty Images)

1. Újratermesztés vízben

  • Első lépésként vágd le zöldhagymád végét úgy, hogy az aprócska gyökérszálait érintetlenül hagyod.
  • Folyó csapvíz alatt óvatosan öblítsd le a hagymavéget és a gyökereket, hogy megszabadulj a felesleges szennyeződésektől.
  • Állítsd a hagymavégeket gyökerükkel lefelé egy kisebb üvegcsébe, majd adj hozzá annyi vizet, hogy a gyökereket ellepje. (A tetejét hagyd szabadon a víz fölött!)
  • Helyezd az üvegcsét az ablakpárkány naposabb részére: ha minden stimmel, a hagymavég teteje néhány nap múlva aprócska, gyorsan fejlődő hajtásokkal fog megjutalmazni, amelyeket nagyjából egy-két hét múlva már fogyaszthatsz is!
  • Legalább 2-3 naponta mindenképp cserélj vizet a hagymavég alatt!

Bár nem feltétlenül szükséges, mindenesetre pár nap után, amikor hajtások elérték a 10-12 centiméteres hosszúságot, a földbe is átültethetjük a gyökeret, hogy a növény még több tápanyaghoz jusson a talajból – így a zöld hajtások is hosszabbak, vastagabbak és aromásabbak lesznek.

2. Újratermesztés földben

Ha lehetőséged van rá, időnként érdemes jó minőségű virágfölddel is kísérletezned, mivel a vízben történő ázás hosszú távon könnyen elgyengítheti a gyökereket.

  • Először is ültesd el a zöldhagyma gyökérvégét körülbelül 2-3 cm mélyre.
  • Tartsd a földet nedvesen, és arra is ügyelj közben, hogy ne öntözd túl!
  • Keress a ládának vagy cserépnek egy napos helyet, ahol legalább napi 5-6 órában fény érheti a dugványokat.
  • 2-3 hét múlva már szüretelheted is a friss és roppanós hajtásokat.

A hagyma (a szárzellerhez hasonlóan, amelyről itt írtunk részletesen) egy egyszerű és igénytelen zöldség, szinte bármelyik évszakban megterem otthonunk naposabb szegleteiben. Tavasz tájékán különösen érdemes kísérletezni a termesztésével, hiszen a növény ilyenkor a legélénkebb. Az zöldhagyma otthoni újratermesztése fenntartható és gazdaságos, hiszen ugyanazt a gyökérvéget többször is felhasználhatod – egészen biztos, hogy a kezdő hobbikertészek is nagy sikert arathatnak vele!  

Kapcsolódó: 8 mód, hogy megszabaduljunk a hagymaszagú lehelettől

Kiemelt kép: Getty Images