- A szárzeller gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
- A zeller könnyen nevelhető, termesztése nem igényel különösebb szakértelmet.
- Hogyan neveljünk „örökzellert”, amit folyamatosan lehet szüretelni?
A szárzeller (halványító zeller vagy angolzeller) tápanyagban, rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldség. K-, A- és C-vitaminban, kalciumban, káliumban, foszforban, magnéziumban és vasban is bővelkedik, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig az olyan krónikus betegségek kockázatát is csökkenti, mint a rák, a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
Sőt, egereken végzett kutatások azt sugallják, hogy a DL-3-n-butil-ftalid nevű vegyület, amelyet a zeller virágában lévő magvakból állítanak elő, javítja a memóriát, vagyis az Alzheimer-kór megelőzésében is hasznos segítség lehet, amennyiben rendszeresen fogyasztunk belőle. Ráadásul, mivel 95 százaléka víz, akkor sem lőhetünk mellé néhány ropogós zellerszállal, ha fogyni szeretnénk, illetve, ha a rendszeres, könnyű székletürítés is cél.
Szárzeller nyersen vagy főzve
Sokoldalúságának hála a zeller pedig túlmutat a mártogatós szószokon és a salátás tálon: jellegzetes íze az édes és a sós ételekhez is passzol, a szárakat fogyaszthatjuk nyersen, turmixként, de olyat főtt ételekben is jól működik, mint a levesek, krémlevesek, pörköltek és raguk.
A zöldség minden része értékes – beleértve a gumót is –, bár szárában és levelében sokkal több a tápanyag. Különösen, ha friss és vegyszermentes formában fogyasztunk belőle, amit mi mással is érhetnénk el könnyebb és olcsóbb úton, mint a zeller házi termesztésével.
Lédús, ropogós zeller termesztése 5 lépésben
A zeller egyszerű zöldség, bárki könnyedén, különösebb hozzáértés nélkül termesztheti otthon, akár kertben, akár balkonon, cserépben kívánunk dolgozni vele. A frissen szedett zeller ráadásul aromásabb és roppanósabb, mint a bolti termékek, így tényleg megéri kísérletezni február végén, március elején az ültetésével. (Sőt, ha lehetőséged van fűtött, fóliás nevelésre, akár február elején is elvetheted a magokat.) Mutatjuk, mire figyelj, hogy elégedett lehess a végeredménnyel!
1. Az első és legfontosabb: a talaj
A lédús zeller termesztésének első lépése a gazdag, jó vízelvezetésű föld. A talaj pH-értékének 6 és 7 között kell lennie – ezt legkönnyebben talajmérővel ellenőrizhetjük, ami szinte bármelyik kertészeti szaküzletben megvásárolható.

Nincs kerted? Rá se ránts, szárzellert termeszteni cserépben és balkonládában is gyerekjáték lesz! (Fotó: Unsplash)
Kapcsolódó: Sárgarépás, zelleres, karalábés zöldségkrémleves fokhagymás kelbimbóval
Komposzt vagy más szerves anyag hozzáadásával pedig tovább javíthatjuk a talajszerkezetet, különösen, ha homokos vagy sziklásabb területre tervezünk ültetni. Mivel a zeller hosszú növekedési idejű, fejlődése során érdemes néhány havonta extra komposztanyaggal gazdagítani a földjét.
A vetőmagokat egyenletesen oszlasd szét a talajban, és lehetőleg olyan helyet válassz az ültetéshez, ami szélvédett!
2. Öntözz következetesen!
Ahhoz, hogy a szárzeller egészségesen fejlődjön, folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talaját. Ellenőrizd a földet rendszeresen, ügyelj arra, hogy soha ne száradjon ki teljesen, és csak akkor öntözd, amikor úgy ítéled meg, hogy a termőhely teteje kiszáradt. Ha szeretnéd, hogy a föld könnyebben megtartsa a nedvességet, használj mulcsot is, illetve keress olyan helyet a magok számára, ami délután árnyékosabb!
3. Apropó mulcs!
Ahogyan fentebb említettük, a mulcs segít egyenletesen tartani a talajnedvességet, miközben egyfajta szigetelőgátat képez a gyökerek és a napsugarak hője között. Vagyis a talajhőmérsékletet is kiegyenlíthetjük általa, megelőzve ezzel a növények számára nem kifejezetten előnyös hőingadozásokat. A mulcs használatának további előnye pedig, hogy megakadályozza a gyomok növekedését, megkímélve ezzel a zöldséget, illetve minket is az extra erőfeszítésektől.
4. Egy kis játék a fénnyel
A zeller fényigénye nem különösebben nagy, ugyanakkor – a legjobb aroma és állag érdekében – télen teljes napsütésben érdemes nevelni. Ha tavaszra időzíted az ültetést, az egyre erősödő napfény később gondot jelenthet, vagyis ebben az esetben a félárnyék lehet a legtutibb megoldás.
5. Halványíts!
Halványításnak nevezik azt a technikát, amikor a termesztés során a szárak eltakarásával – ami történhet kartonpapírral, szalmával, földdel, vastag talajtakaróval vagy fóliával – zárják el a fényt. A módszer csökkenti a növények klorofilltartalmát, így pedig a zöldség is zsengébb, halványabb szárú és édesebb ízű lesz.
Ha nem szeretnéd, hogy a szárzeller kesernyés legyen, betakarítás előtt 2-3 héttel végezd el a folyamatot.
A szárzeller tövét nem érdemes kidobni
A szárzeller nem a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, így teljesen érthető, hogy a legtöbb háztartás étlapján viszonylag ritkán szerepel. De van egy egyszerű módszer, ami még a magok elvetésénél is egyszerűbb és olcsóbb. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett „örökzeller”. De mi is ez pontosan?
Nos, az egész folyamat pofonegyszerű. Vágd le óvatosan a maradék zellerszár alsó részét, tedd kevéske vízbe (amit 2-3 naponta érdemes cserélni alatta), helyezd az ablak naposabb részére, és várj, amíg meg nem jelennek az új hajtások. Ha folyamatosan hozza a zsenge leveleket, át is ültetheted a földbe – ennyi az egész.
Kapcsolódó: Így csempészhetsz (szinte észrevétlenül) több zöldséget az ételeidbe
Kiemelt kép: Getty Images