hang rákos beteg

A világon elsőként adták vissza egy rákos beteg hangját

Teljes gégeátültetéssel állították helyre egy rákos beteg hangját. Bár már több ilyen műtétet elvégeztek, daganatos páciensnél ez volt az első ilyen alkalom.

Egy 59 éves massachusettsi férfi vált az első olyan emberré, aki aktív rákbetegség mellett teljes gégeátültetésben részesült. A férfit Marty Kediannak hívják, és az arizonai Mayo Klinikán végezték el a bonyolult beavatkozást. Annyira jól sikerült a műtét, hogy

a sebészek remélik, még más olyan betegeken is segíthetnek, akik a rák miatt vesztették el a hangjukat.

A gégerák ugyanis nemcsak az életet veszélyezteti, de a hangjától is megfosztja a pácienst. A csőszerű gégében futnak a hangszalagok, illetve fontos része még a gégefedő, ami megakadályozza, hogy étel vagy ital kerüljön a légcsőbe.

A gégerákos beteg elvesztette a hangját is

A rák miatt gyakran nincs más megoldás, mint a gége eltávolítása. Csakhogy ezzel elvész az emberi hang, a betegek pedig légcsőszondára és gasztrosztómiás csőre szorulhatnak, nehogy félrenyeljenek. A megoldást a gége átültetése jelenti, csakhogy ez egy igen bonyolult műtét. Emiatt eddig csak néhány emberen végezték el az egész világon. Marty Kedian ráadásul nem gégesérülés miatt várt átültetésre, hanem daganatos betegség miatt. Mégis sikerült az átültetés idén február 29-én.

Az átültetés miatt visszatérhet a rák

A rákos betegeknél végzett transzplantáció azért igen nehézkes, mert ahhoz, hogy a szervezet ne lökje ki az idegen szervet, az immunrendszert elnyomó gyógyszerekre van szükség. Csakhogy ezzel megnyitják a kaput a rák lehetséges visszatérésének is. Kedian esetében azonban az orvosok tudták, hogy egy korábbi veseátültetés miatt már szedett immunszuppresszánsokat,

és úgy ítélték meg, hogy a gyógyszerek nem lesznek hatással a gégerákra.

A döntés tehát megszületett, de ezután jött a várakozás. Tíz hónap után találtak olyan donort, aki megfelelt a gége méretét tekintve is. Az operáció 21 órán át tartott, hiszen mikrosebészeti beavatkozások voltak szükségesek a nyelést és a hangszálak mozgását irányító idegek újrakötésére.

A beteg újra beszél

Három héttel a beavatkozás után Kedian képes volt kimondani az első szavát:, azt mondta, helló. Folyamatos monitorozás és segítség mellett megtanult nyelni az új gégével, és a beszéde is egyre javul. Minden nap egyre ügyesebben használja új hangját és alig várja, hogy minden cső kikerüljön végre belőle. A betegség előtt fontos volt számára a beszéd, még jobban is, mint az átlagembernek, így hangja elvesztése nagyon megviselte. Most alig várja, hogy mesét olvasson az unokájának.

A rák ma már nem csak az időseket érinti, egyre fiatalabbak a betegek.

A címlapkép illusztráció. Kiemelt kép: Getty Images