Kutatás igazolja: ez a tápanyag 60%-kal csökkentheti a rák kialakulásának esélyét

Mintegy ezer fő bevonásával végzett longitudinális kutatás jutott megdöbbentő eredményre: egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát több mint 60 százalékkal csökkenti a rezisztens keményítők fogyasztása. De mik ezek, és miért kezdenek a kutatók hamarosan újabb kísérletsorozatba velük kapcsolatban? 

Az ember által fogyasztott szénhidrátok egy jelentős része keményítő, többségük a gyorsan felszívódó (ezért például fogyókúra idején kevésbé javallott) szénhidrátok közé tartozik. Ezek a táplálékok gyorsan emelik a vércukorszintet és a lassan felszívódó szénhidrátokhoz képest rövidebb ideig biztosítanak jóllakottságérzést. A keményítők egy csoportja viszont – őket nevezik rezisztens keményítőnek – egészen másképpen működik. Ezek a keményítőtípusok rostszerűen viselkednek, és a vékonybélen emésztetlenül áthaladva csak a vastagbélben kezdenek erjedésbe, ezáltal támogatva a jó bélbaktériumok szaporodását és a bélrendszer egészségét. Ilyen típusú keményítő található például a kifőtt és lehűtött(!) rizsben, a zöld(!) banánban, a zabban vagy épp a burgonyakeményítőben. Utóbbi por formájában kapható, egy evőkanál kb. 8 grammot tartalmaz belőle. Ezt nyugodtan tehetjük ételre, italba, smoothie-ba, lényeg, hogy hőhatásnak már ne tegyük ki utána!
És hogy mi köze a bélrendszernek a rákmegelőzéshez? A bélrendszer és az általános egészségi állapot közti összefüggés régóta közismert, ezért egyre több vizsgálat igyekszik feltérképezni az ezzel összefüggésbe hozható új gyógyítási-kezelési lehetőségeket.

Raw Organic Unripe Green Baby Bananas in a Bunch

A vizsgálat

A szóban forgó, rezisztens keményítővel kapcsolatos vizsgálat első részét 1999 és 2005 között végezték,

a kutatásba 918, úgynevezett Lynch-szindrómában szenvedő alanyt vontak be.

A Lynch-szindróma egy olyan – genetikai hiba miatt kialakuló – állapot, melyben számos különböző ráktípus kialakulásának esélye nő meg. A Lynch-szindrómával élők közt lényegesen gyakoribb a vastagbélrák, valamint a gyomor-, méhnyálkahártya-, petefészek-, hasnyálmirigy-, prosztata-, húgyúti, vese-, epeúti, vékonybél- és agydaganat kialakulásának kockázata.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, csökkenthető-e ezeknek a ráktípusoknak a kialakulása a táplálkozás megváltoztatásával, a kísérlet résztvevőit két csoportba osztották. Az egyik csoport két éven keresztül napi 30 gramm por állagú rezisztens keményítőt fogyasztott, a kísérlet többi résztvevője pedig azonos megjelenésű placebót. A két csoport résztvevőit a kísérlet első szakaszának lezárultával további 10 évig követték nyomon, a most közzétett eredmények pedig már ezt az utókövetést mutatják.

„Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a legkülönfélébb rákos megbetegedések kialakulási esélyeit.

A hatás a bélrendszer felső traktusában a legszembetűnőbb”

 – mondta John Mathers vezető kutató.

Míg a napi harminc gramm rezisztens keményítőt fogyasztó résztvevők körében „mindössze” 5 esetben alakult ki felső tápcsatornát érintő rák, a placebót kapó 453 főből 21 főnél indult el rosszindulatú folyamat. A felső tápcsatorna megbetegedései közé tartozó nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigyrák megelőzése azért lehet különösen fontos, mert ezeket nagyon gyakran csak már előrehaladott, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható stádiumban azonosítják be. 

A rendkívül ígéretes vizsgálattal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy azt páciensek egy speciális csoportján, a rákra bizonyított genetikai hajlammal rendelkező embereken végezték, így azt, hogy ezek az eredmények hasonlóak-e a populáció más tagjainak esetében is, egyelőre nem lehet biztonsággal kijelenteni. A további vizsgálatok egyik iránya mindenesetre ez lesz, a Lynch-szindrómával küzdők számára pedig máris reménysugár lehet, hogy táplálkozásukkal is tenni tudnak egészségük megőrzéséért.

Kiemelt kép: Getty Images