tampon mérgező fémek

Friss kutatás: mérgező fémeket találtak az Európában is kapható tamponokban

Nem csupán a nők, hanem jövendő gyerekeik életét is veszélyeztetik a különböző anyagok.

Mérgezés szempontjából a tamponok különösen veszélyesnek számítanak, hiszen olyan bőrrészekkel érintkeznek, amelyek sokkal könnyebben felszívnak kívülről érkező anyagokat. Ráadásul a menstruációs termékeket nők milliói éveken keresztül használják.

Tele vannak fémekkel a menstruációs termékek

Éppen emiatt rémisztő hír a Berkeley Egyetem kutatóinak új tanulmánya, amely 16 fém koncentrációját mutatta ki különböző típusú tamponokban.
Tizennégy különböző márka harmincféle tamponját vizsgálták meg, és többek között találtak arzént, ólmot, higanyt, nikkelt, rezet és vasat – számolt be a hírről az Euronews.

A fémek szintje attól függően változott, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban értékesítették-e, illetve hogy organikusak-e vagy sem, valamint márkás vagy saját márkás termékekről van szó.

Noha a kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség a felfedezés egészségre gyakorolt hatásairól, ők is úgy vélik, hogy a nők lehetséges kémiai kitettsége veszélyesen magas lehet a menstruáció idején.

„Ez a tanulmány az első lépés, mert bár találtunk fémeket a tamponokban, nem tudjuk, hogy a fémek kimosódhatnak-e a tamponokból, és felszívódhatnak-e a szervezetben. Nem tudjuk, hogy a tamponokban lévő fémek milyen hatással vannak az egészségre” – mondta Jenni Shearston, a Berkeley Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A menstruálók 52-86 százaléka használ tampont évtizedek óta, emiatt különösen fontos, hogy további tanulmányokat folytassunk – tette hozzá a szakember. Tudomása szerint ez az első ilyen jellegű tanulmány, és aggasztónak tartja, hogy az összes általuk vizsgált fémet megtalálták, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom.

A tamponok között voltak különbségek, például az ólomkoncentráció magasabb volt a nem organikus tamponokban, míg az arzén az organikus termékekben volt magasabb.

tampon mérgező fémek

A tampon gyártásához használt pamut felszívhatja a fémeket (Fotó: Getty Images)

Kezdjenek aggódni a menstruáló nők?

Nők millióiban joggal merülhet fel a kérdés, hogy az amúgy is megterhelő menstruáció idején milyen egyéb félelmekkel kell szembenézniük. A mérgező fémek jelenléte a testben sokakat eltántoríthat a termékek használatától.

A fémek növelhetik a demencia, a meddőség, cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét, valamint kárt okozhatnak a májban, az agyban, a vesében, a szív- és érrendszerben, az idegrendszerben és az endokrin rendszerben. Emellett a magzatok fejlődését is befolyásolhatják.

A fémek többféle módon kerülhetnek a tamponokba, például a gyártáshoz használt pamut felszívja a szennyezett vizet, levegőt vagy talajt, vagy a gyártók szándékosan adják hozzá a pigmentek részeként.

Nincs „biztonságos” szintje a vizsgált fémek egyikének sem, figyelmeztettek a kutatók. Jenni Shearston bízik benne, hogy a gyártóknak meg kell vizsgálniuk termékeiket, hogy tartalmaznak-e fémeket, különösen mérgezőeket. Üdvözítőnek tartaná, ha „a nyilvánosság is megkövetelné vagy elvárná, hogy pontosabban felsorolják a csomagoláson, mit tartalmaznak a tamponok és más menstruációs termékek”.

A menstruáció a magyar nők számára luxustevékenység. 

Kiemelt kép: Getty Images