A boldogtalanságnak számos olyan, nem látványos tünete van, amelyek jelzik, hogy nem vagyunk rendben az életünkkel.
  • A mentális jólétünk ugyanolyan fontos, mint a fizikai.
  • Gyakran fel se ismerjük, hogy valójában boldogtalanok vagyunk.
  • Meglepő, hogy mennyi rejtett tünete van annak, hogy nem vagyunk jól.

Felkelsz, elmész dolgozni, a gyerekért vagy edzésre, megnézel egy filmet, majd (valamilyen) álomba merülsz. Pörgeted a hétköznapokat, és a megszokott módon hozod a hétvégéket. Az energiaszinted kielégítő, olykor a nevetésed is őszintének tűnik. Mégis azt érzed, hogy valami nincs rendben.

Robotizált, elsuhanó életünkben nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni azokat a nehezen megfogható jeleket, melyek arra utalnak, hogy belső nehézségeink vannak.

Udvarias mosolyok és beszélgetések mögé rejtjük valónkat, miközben egyre erősödik bennünk valamilyen láthatatlan szorongás.

A boldogtalanság gyakran parányi részletekből sejlik ki, és a legmegdöbbentőbb, hogy sokszor mi vagyunk az utolsók, akik ezt felismerik.

Ezeket kérdezd meg a párodtól, ha úgy látod, hogy boldogtalan

A boldogtalanság rejtett jelei

Mára már felismertük, hogy a mentális jólét ugyanolyan fontos, mint a fizikai, karbantartása pedig nem intézhető el azzal, hogy elmegyünk nyaralni vagy olvasunk egy jó könyvet. De még mindig nehezen barátkozunk meg a gondolattal, hogy hangosan kimondjuk: a viszonylagos elégedettség mögött nem vagyunk boldogok.

Számos, szinte láthatatlan tünete van a boldogtalanságnak, melyekről nem is gondolnánk, hogy erre vezethetők vissza. Íme, néhány jel annak felismerésére, hogy szükséges néhány kérdést magunknak feltenni.

1. Múltban élés

A múlt formálja a jelent és a jövőt, továbbá kapaszkodót jelent, ha fel akarunk fejteni egy kérdést az életünkkel kapcsolatban.

Ha viszont azon kapod magad, hogy gondolataid rendszeresen bizonyos múltbeli események körül pörögnek, az komolyan befolyásolja a mentális jólétedet.

Mindenkinek vannak megbánt tettei, és jó eséllyel te is cipelsz magaddal olyan nevet vagy neveket, akikre neheztelsz. Ha nem foglalkozol ezzel a tünettel, csak fokozod a negatív érzéseidet, melyek idővel felemésztenek. Érdemes megtalálni a módját, hogy megszabadulj a keserűségtől, mert a jelenben való létezés a boldogság egyik kulcsa hosszú távon.

boldogtalanság láthatatlan jelei

Az is jelezhet rejtett boldogtalanságot, ha kifelé mindig jókedvűnek mutatjuk magunkat (Fotó: Getty Images)

2. Azonnali kritizálás

Mások kritizálása az egyik leggyakoribb jele annak, hogy boldogtalan vagy. A rossz érzéseid kivetítése másokra az elme védelmi mechanizmusa: a többiek kritizálása enyhítheti a benned lévő önbírálatot. Lehet, hogy sok hibám van, de mások se kivételek – így hangzik a fejedben a megnyugtató mondat, de sajnos ez a gondolkodás csak megerősíti a már létező szorongást.

3. Szorongás a jövőn

Ahogy a múlt eseményeit nem tudjuk megváltoztatni, úgy a jövőre is igaz, hogy sok mindent nem mi irányítunk, nincs ráhatásunk. Persze, ami kizárólag rajtad múlik, azt képes vagy befolyásolni, például életmódot váltasz, többet jársz társaságba vagy megtanulsz egy új nyelvet.

De nem jó jel, ha rendszeresen amiatt szorongsz, hogy elválsz-e három év múlva, vagy lesz-e új kapcsolatod, mi lesz, ha két év múlva megszűnik a munkahelyed, ha a gyerek bejelenti, hogy nem tanul tovább

…a sor a végtelenségig folytatható.
Mindannyiunkban van aggodalom a jövőt illetően, de ha kizárólag a majdani szorongások tematizálják a gondolataidat, egyértelmű, hogy boldogtalan vagy a megélt jelenedben.

4. Bizalmatlanság

A másokba vetett bizalom kulcsfontosságú a boldogság és a jólét érzéséhez, hiszen az életben nagyon sokféle kapcsolatra van szükségünk a boldoguláshoz, és ezek a kapcsolatok kölcsönös függőséggel járnak.

Ha azt veszed észre, hogy egyre bizalmatlanabb vagy az emberekkel, a viszony típusától függetlenül, ideje elgondolkodnod azon, hogy milyen indok húzódhat a háttérben. A bizalmatlan személy ugyanis idővel irracionális hiedelmeket építhet fel magában mások viselkedésével kapcsolatban, és hajlamos lesz fekete-fehérben szemlélni a világot.

boldogtalanság láthatatlan jelei

A boldog ember ismérve, hogy képes a flow-élmény elérésére (Fotó: Getty Images)

5. Minden jobban irritál, mint általában

Mindenkinek vannak enervált napjai, amikor egy rosszul értelmezett szó, egy utcai lévő piros lámpa negatív érzések láncolatát indítja el. De ha úgy érzed, hogy a korábban fel se tűnt ajtónyikorgás is érthetetlen frusztrációt vált ki belőled, lehet, hogy rejtett boldogtalanság áll a háttérben.

Ha nem vagyunk boldogok, a toleranciaszintünk látványosan csökkenhet, bolhából elefántot csinálunk, egy véletlenül rossz helyre dobott szemét miatt ökológiai katasztrófát vizionálunk vagy épp válóperes ügyvédet keresünk egy elrontott vacsora miatt.

Kíméletlenül levadásszuk amúgy békés szomszédunkat vagy barátunkat a legkisebb kellemetlenség miatt is, a híres önuralmunk pedig akkor csődöl be, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

A jó hír az, hogy nem a világ lett hirtelen elviselhetetlenebb, mint általában. A rossz hír viszont az, hogy a földindulás oka a te fejedben van.

6. Maszk viselése

Sokszor előfordul, hogy önvédelem gyanánt más arcot mutatunk a nagyvilágnak és mást, amikor nem lát senki. A rejtett boldogtalanság egyik jele lehet, hogy a mindennapi helyzetekben magunkra öltjük személyiségünk kedves, illedelmes felét, amelyik jól nevelten kezeli a társas interakciókat.

A zárt ajtók mögött azonban kiderülnek a valós érzelmek, melyek többnyire negatívak, ítélkezők vagy kegyetlenek. E magatartás tartós fennállásával azt kockáztatjuk, hogy egyszer csak kirobban belőlünk a valós állapotunk. Hogy ezt elkerüljük, érdemes kettőt hátralépni és tisztázni magunkban, hogy mi okozza az ellentmondást.

7. Nem alakul ki a flow-élmény

Nem olyan látványos, mint a fogyás vagy az állandó fáradtságérzés, de épp finomsága miatt sokatmondó tünet. A boldog ember képes arra, hogy magával ragadja a teljes elmélyülés, a feloldódás, azaz a flow-élmény. A flow állapotában, amit megtapasztalhatunk egy előadás, olvasás, festés vagy futás alatt, megszűnik minden más: az időérzékelés, a világ gondjai és a saját problémáink.

Kutatások is alátámasztják, hogy a flow-élmény csökkenti a stresszt és általában javítja a mentális jólétet, így ennek hiánya bizonyosan azt jelenti, hogy valami nincs rendben a belső életünkkel.

Beszédes jel az is, ha állandóan panaszkodunk vagy arról ábrándozunk, hogy valahol máshol vagyunk. A megrekedés, elakadás érzése is mindennél többet elárul arról, hogyan érezzük magunkat.

A boldogtalanság, mint látjuk, nagyon sokszor nem onnan támad, mint gondolnánk, de ha sikerül felismerni a tüneteket, azzal már sokat tettünk a mentális egészségünkért. Vélhetően nem öt perc alatt fogunk rájönni, hogy mi emészt minket belülről, ám ha megértjük az érzéseinket, akkor elindulhatunk a boldogság felé vezető úton. Vagy legalább addig, amíg elérjük, hogy ne halljuk azt az ajtónyikorgást.

A flow-élmény bárki számára elérhető! Íme három tipp, hogyan kerüljünk hozzá közelebb!

Kiemelt kép: Getty Images