A magyar–amerikai pszichológus az utolsó napjait az otthonában, a családjával töltötte.

Életének 87. évében elhunyt Csíkszentmihályi Mihály. A hírt ma hajnalban a hivatalos Facebook-oldalán tették közzé, amelyben azt írják, a Széchenyi díjas magyar–amerikai pszichológus az utolsó napjait az otthonában, a családjával töltötte.

Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiumében, édesapja, Csíkszentmihályi Alfréd diplomataként dolgozott az országban. Tízéves korában – a második világháború miatt – a családjával először Velencébe menekültek, majd Rómába költöztek – itt a Torquato Tasso Gimnáziumban tanult –, a pszichológia iránt pedig egyre élénkebb érdeklődést mutatott. 1956-ban azzal a céllal ment az Egyesült Államokba, hogy a Chicagói Egyetem hallgatójaként minél mélyebben beleássa magát ebbe a tudományágba – PhD-dolgozatát a művészi kreativitásról írta Jacob W. Getzelsszel. Hat éven át tanított a Lake Forest College-ban, majd 1971-ben visszatért Chicagóba, hogy csatlakozzon alma matere tanárai közé. Három évtizeden át oktatott az intézményben, mielőtt a Claremont Graduate Universityhez került volna – itt alapította meg 2000-ben a Quality of Life Research Centert (Életminőség-kutató Központot), ahol nyugdíjba vonulásáig tanított.

Fotó: Bócsi Krisztián

Csíkszentmihályi nevét a flow-élmény kapcsán ismerte meg a világ, amelyet 1975-ben írt le tudományos pontossággal.

A flow az az állapot, amikor teljesen elmélyülünk egy tevékenységben – olyannyira, hogy a hétköznapi problémáink szinte megszűnnek, időérzékelésünk megváltozik, hangulatunk pedig egyre jobb lesz.

A flow-élményt megtapasztalhatjuk például futás, festés, sütés, de akár futószalag melletti munka közben is. Csíkszentmihályinak a témában írt könyve, A Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája 1990-ben bestsellerré vált. Teóriájának érvényességét az élet különböző területein is igazolta a további köteteivel: A fejlődés útjai – A harmadik évezred pszichológiája; Kreativitás. A flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája; Jó üzlet. Vezetés, áramlat és az értelem keresése. Martin Seligmannal való együttműködése során kidolgozták a pozitív pszichológia elméleti hátterét, amelyet 2000-ben az American Psychologist című folyóiratban publikáltak. Munkájukat az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia is elismerte, 2009-ben Clifton Strengths-díjat, 2011-ben pedig Széchenyi-díjat kapott.

Csíkszentmihályi Chicagóban találkozott Isabella Selegával, az orosz történelem szakon diplomázott hallgatóval, akivel 1961-ben házasodott össze. Ő állt mellette hatvan évvel később is, amikor elhunyt. Két gyerekük született, Mark és Christopher, akik követték apjukat a tudományos pályán: egyikük a UC-Berkeley-n, másikuk a Cornell Universityn tanít.

Kiemelt kép: Nők Lapja-archívum