szoke-kato-olimpia

16 évesen világcsúcs és két olimpiai arany – Így úszott Szőke Kató

Szőke Kató 16 éves korában lett kétszeres olimpiai bajnok: 100 méter gyorson és a női váltó csapattagjaként győzedelmeskedett.

Az olimpia történetében a magyar úszók összesen 29 aranyérmet nyertek – ezek közül kettőt Szőke Kató 16 évesen, az 1952-es helsinki versenyen. Ezzel a bravúros eredménnyel aztán több mint 35 évig (1988-ig) viselhette a valaha volt legfiatalabb magyar olimpiai bajnok, illetve 40 évig (1992-ig) az egyetlen többszörös olimpiai bajnok úszónőnk címét. (Később mindkét rekordot Egerszegi Krisztina döntötte meg.) A vérében volt a győzelem.

Szőke Kató 1935. augusztus 17-én Budapesten született a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Homonnai Márton és a hátúszóbajnok Szőke Katalin gyermekeként. (Édesanyja nevét a szülők válása után vette fel. Édesapja később a Nyilaskeresztes Párt egyik meghatározó alakja lett, a második világháború után Argentínába szökött.)

Enyhe kifejezés, hogy Szőke Kató tehetségére már fiatalkorában felfigyelt a környezete:

mindössze 12 éves volt, amikor a Neményi MADISZ csapatában edzett, és már ekkor is sorra gyűjtötte az érmeket, 1948-ban pedig megszerezte első magyar bajnoki aranyát. A klubok persze versenyeztek érte, így került át 14 éves korában az ÉDOSZ-hoz, majd a Budapesti Kinizsi úszója lett. 1950-ben, 15 éves korában került be a magyar válogatottba.

Szőke Kató 16 évesen lett az olimpia bajnoka

Nem telt aztán sok időbe, mire az egész ország, sőt, a világ megtanulta az egyedülállóan technikás őstehetség Szőke Kató nevét. Csupán 16 éves volt, amikor csapatával Moszkvában világcsúccsal nyerték meg a női gyorsváltót, majd még ugyanebben az évben,

néhány héttel 17. születésnapja előtt két aranyat szerzett a helsinki olimpián:

egyéniben 100 méter gyorson, illetve a 4×100-as gyorsváltóban Novák Éva, Novák Ilona és Temes Judit oldalán. Utóbbit újabb világcsúccsal úszták meg a lányok. Szőke Kató korának legjobb női sprintere volt, egyben a legfiatalabb magyar, aki valaha olimpiai aranyat nyert. És a korszakalkotó helsinki olimpia után sem gondolta úgy, hogy ideje volna megpihenni.

szoke-kato-olimpia

1952, XV. nyári olimpiai játékok, a győztes 4×100 m-es női gyorsúszó váltó tagjai: Novák Ilona, Szőke Kató, Novák Éva és Temes Judit (Fotó: Fortepan / Sárosi Imre)

Két évvel később, 1954-ben két arany- és egy ezüstéremmel zárta a budapesti főiskolai világbajnokságot, majd ugyanebben az évben a torinói Európa-bajnokságon ezt még két arannyal fejelte meg. Mindeközben váltójuk továbbra is verhetetlennek bizonyult: 1954-ben és 1955-ben is ők tartották a világcsúcsot – ezúttal vegyesben. 1956-ban a melbourne-i olimpián ezzel a vegyes váltóval azonban már „csak” hetedikek lettek, Szőke Kató pedig 100 méter gyorson nem jutott tovább az előfutamból. Talán más ügyek forogtak épp a fejében… 

Melbourne-ből ugyanis nem tért haza. Előbb részt vett egy, a Sports Illustrated által rendezett körúton, majd Kanadában, még később pedig az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában telepedett le második férjével, Domján Árpád olimpikon vízilabdázóval (Szőke Kató első férje Markovits Kálmán olimpiai bajnok vízilabdázó volt). Itt aztán Domján menő építőipari vállalkozó lett, és egészen a felső tízezerig menetelt, Szőke Katalin pedig Katherine Domyan néven egy bankban dolgozott, és például Gábor Zsazsával is jóban voltak. Fiuk, Bryan felnőttként szintén a profi sport felé fordult: kosárlabdázó lett belőle.

Szőke Kató egészen haláláig Los Angelesben lakott, de azért néha-néha hazalátogatott.

Tisztelőinek sora az évek során pedig egyre csak nőtt: 1985-ben beválogatták a Hírességek Csarnokába, 2002-ben részt vett egy, a legendás helsinki győzelem ötven éves jubileuma alkalmából rendezett eseményen, 2014-ben pedig a magyar úszósport egyik kiemelkedő alakjának választották. 2017. október 27-én, 82 éves korában hunyt el Los Angelesben.

Aranyérmek és aranyékszerek

Szőke Kató szerette az aranyat. De nem ám csak az úszással szerzett aranyérmeket, hanem ragyogó aranyékszereit is. Halála után, 2018-ban, örökösei óriási érdeklődés közepette árverezték el rendkívül értékes, több mint 60 darabos ékszergyűjteményét, melyben nem kevés Harry Winston, Van Cleef & Arpels és David Webb-példány is lapult.

A Bonhams aukciójára, úgy tudni, több mint 20 országból érkeztek licitek, a legdrágább műtárgy pedig mintegy félmillió dollárért kelt el. Olimpiai aranyai, persze, nem szerepeltek a katalógusban…

És azt tudod, ki nyerte az első magyar női aranyérmet az olimpia történetében?

Kiemelt kép: 1952, XV. nyári olimpiai játékok, Szőke Kató kétszeres olimpiai bajnok úszónő – Fotó: Fortepan / Bojár Sándor