Így befolyásolja a jegygyűrű ára a házasságot

Érdekes összefüggésre bukkantak a kutatók.
  • A jegygyűrű szimbolikus ékszer.
  • Sokan ezért úgy gondolják, hogy a jegygyűrűnek minél drágábbnak kell lennie.
  • Van összefüggés a jegygyűrű ára és a házasság sikere között.

Szerinted mennyit kellene költeni jegygyűrűre? A legtöbbünknek van egy ezzel kapcsolatos elképzelése: még ha nem is feltétlen számszerűen, de a jövedelmünkhöz képest viszonyítva van egy olyan körülbelüli összeg, amit arányosnak találunk.

Függetlenül attól, hogy az emberek pontosan mennyit költenek erre az ékszerre, a legtöbb kultúrában mélyen gyökerezik az elképzelés, hogy a jegygyűrűknek drágának kell lenniük, mert sokkal többnek tekintik őket, mint egyszerű ékszernek: a partnerek egymás iránti szeretetének és elkötelezettségének szimbólumaként tekintenek rájuk.

De vajon tényleg számít, hogy mennyit költünk rá?

Igen: a jegygyűrű ára és mérete valóban befolyásolja a kapcsolat sikerének és a házassági boldogságnak esélyét, csak nem biztos, hogy úgy, ahogy elsőre gondolnánk. 

Jegygyűrű kutatás

Egy az Economic Inquiry című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a jegygyűrűkre fordított kiadások hogyan függnek össze a házasság élettartamával. A kutatók azt találták, hogy a méregdrága gyűrűk és a rövidebb életű házasságok, ha nem is kéz a kézben jártak, de szoros összefüggést mutattak. A kutatók 3151 felnőttet kérdeztek meg vizsgálatukban. A résztvevők 68 százaléka (első) házasságában élt, 32 százalékuk elvált volt. A résztvevőket megkérdezték az esküvői kiadásaikról (és külön a jegygyűrű költségeiről), valamint a házasságuk hosszáról is, majd összevetették az adatokat.

Nagy volt a szórás abban, hogy az emberek mennyit költöttek eljegyzési gyűrűre, sőt, abban is, hogy egyáltalán volt-e eljegyzési gyűrűjük, és a kutatók azt is megállapították, hogy az eljegyzési gyűrűre fordított kiadások többnyire függetlenek a házasság hosszától. Bizonyos kiadási kategóriák azonban nagyon is összefüggésbe voltak hozhatók a válás nagyobb esélyével.

Azok körében, akik a legtöbbet, 2000-4000 dollárt (mintegy 7-14.000.000 forintnak megfelelő összeget) költöttek a gyűrűre, nagyobb volt a válás esélye. 

Itt még nem lehet tudni, mi lesz a házasság kimenete (Fotó: Getty Images)

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik a legkevesebbet költöttek magára az esküvőre is ( kevesebb mint 1000 dollárt, vagyis kevesebb, mint 370.000 forintot), náluk alacsonyabb volt a válás kockázata. Ezzel szemben

a legdrágább (20 000 dollárnál is többe kerülő, könnyed hetvenmilliós) esküvők nagyobb válási kockázattal jártak együtt,

legalábbis a felmérésben részt vevők körében. Mindez arra utal, hogy az eljegyzési gyűrűkre és esküvőkre fordított nagyobb összeg fordított arányban áll az adott házasság hosszával.

Mi lehet az összefüggés?

Mi lehet az oka annak, hogy a méregdrága jegygyűrű és a magas esküvői kiadások rövidebb házasságokhoz kapcsolódnak?

A tanulmány szerzői által említett egyik lehetőség az, hogy a drágább esküvők és jegygyűrűk miatt esetleg adósságba verték magukat az érintettek, amik visszafizetése nagyobb stresszt eredményezett, és közvetve ez is szerepet játszhatott a későbbi válásban. Az is elképzelhető, hogy azok, akik többet költöttek, eleve kedvezőbb anyagi lehetőségekkel rendelkeztek, és éppen így könnyebben viselték a válás okozta anyagi megterhelést is, azaz akár esküvő, akár válás: semmi se volt drága. Az is lehet, hogy azok, akik sokkal többet költöttek az esküvőjükre, eleve impulzívabbak, és bár ez az impulzivitás pazarabbá teheti az ünneplést, negatív következményei is lehetnek a későbbiekben. A nagy impulzivitás például több párkapcsolati nézeteltéréshez vezethet, vagy esetleg növelheti a hűtlenség esélyét is.

Természetesen még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük az összefüggést, de ezek az eredmények azt sugallják, hogy a drága jegygyűrűk és villantós esküvők ( a kapcsolat tartóssága szempontjából) nem feltétlenül érik meg a nagyobb anyagi ráfordítást.

Kiemelt kép: Getty Images