gyűrű

„Elválok, de a gyűrűm marad” – A válási gyűrű a legújabb ékszertrend

Emily Ratajkowski két hete feltöltött egy képet az Instagramra a válási gyűrűjéről. A poszt több mint egymillió lájkot kapott, és azóta mindenki az új ékszertrendről beszél. A válási gyűrű a megszokottól eltérő hozzáállást képvisel a házasság felbomlásának kezelésére: kudarc helyett a bátorságot és az újrakezdést szimbolizálja, és egyre több nő viseli.

A válási gyűrűk most nagyot mennek. Az elsősorban a nők által felkarolt trend arról szól, hogy egy szakítást követően életet lehelnek a jegygyűrűbe, és azt továbbra is viselik. Míg a drámaian folyóba hajított vagy csalódottan a fiók mélyére rejtett gyűrű a kudarc és a fájdalom szimbóluma lehet, az átalakítva továbbhordott gyűrű a bátorságot és az újrakezdést jelképezheti, miközben emléket állíthat magának a házasságnak is.

A válási gyűrű sok mindent szimbolizálhat, attól függően, milyen körülmények között zajlott le a válás, hogy vannak a felek egymással, és mi az, amit az elvált nő leginkább hangsúlyozni szeretne. Egy biztos: az ékszerkészítők hatalmasat kaszálhatnak vele. 

Robbant a Ratajkowski-bomba

Emily Ratajkowski bármit csinál, garantált a médiaszenzáció. A modell-színésznő-aktivista általában vörös szőnyeges megjelenéseivel hívja fel magára a figyelmet alig takaró ruháiban, időnként viszont komolyra vált és például feminista esszéket tartalmazó önéletrajzi könyvet ír.

A testem című könyvről mi is írtunk korábban. A linkre kattintva többet is megtudhatsz a sztár önéletrajzáról!

Ratajkowski 2018-ban jelentette be, hogy néhány hét ismeretség után összeházasodott Sebastian Bear-McClard színész-producerrel. A városházán tartott esküvőn viselt egyszerű ruháján (egy mustársárga Zara nadrágkosztümről) sokan meglepődtek, a jegygyűrű viszont olyan volt, mint ami a nagykönyvben meg van írva.

A különleges, úgynevezett „toi et moi” fazonú gyűrű fotói bejárták a médiát és mindenki felsóhajtott a hatalmas dupla-gyémánt láttán. A toi et moi franciául azt jelenti, te és én, és a gyűrűn egymás mellett elhelyezkedő két drágakő a szerelmespár két tagját jelképezi. 

A párnak 2021-ben született meg a kisfia, ám 2022-ben már a válási papírok benyújtásától volt hangos a sajtó. A válás 2023-ban vált véglegessé, Ratajkowski pedig nem csinál titkot abból, hogyan dolgozza fel házassága felbomlását:

„Szeretném, ha lenne egy olyan nézőpont, amely teret enged annak a ténynek, hogy egy kapcsolatból való kilépés gyakran figyelemre méltó és bátor tett.

Nagyon szeretném, ha az egyedülálló anyák – vagy azok a nők, akik először állnak az újrakezdés félelmetes kapujában – találnának valamiféle vigaszt abban a gondolatban, hogy a kilépésük egy kapcsolatból nem egyenlő a kudarccal.”

Ezt a pozitív és önszeretetet hirdető hozzáállást képviseli a sztár akkor is, amikor a jegygyűrűjéről van szó: ahelyett, hogy visszaadta vagy eladta volna, továbbhordja a gyűrűt, kicsit átalakítva. Az átalakítást ugyanaz az ékszerész végezte, aki az eredeti jegygyűrűt is készítette: egy gyűrűből kettőt csinált, szétválasztva a „toi et moi” gyémántokat, így most külön karikákon van a körte alakú és a négyszögletű gyémánt.

Az EmRata becenévre hallgató modell külön ujjakon is viseli a gyűrűket. Amikor feltöltött egy fotót az Instagramra a kettészedett gyűrűről, csak ennyit fűzött hozzá: „Divorce ring”, vagyis válási gyűrű. Azóta mindenki erről beszél, pedig nem Ratajkowski találta fel az intézményt.

Válási gyűrűk régen és most

A The New York Times megkérdezett néhány ékszerkurátort és ékszerkészítőt a válási gyűrűk eredetéről és egyre növekvő népszerűségéről. „Történelmileg a válási gyűrűk az elgyászolás ékszerei voltak. Társadalmi jelzést kellett küldeniük, tudtára adva az embereknek, hogy ne érdeklődjenek a férjed után, vagy hogy megmutasd, nem voltál hajadon anya. A modern változatokból azonban hiányzik a gyászra való utalás” – mondta Rachel Church, a londoni Victoria & Albert Múzeum korábbi ékszerkurátora.

A válási gyűrű manapság azt szimbolizálja, hogy szeressük önmagunkat a kihívásokkal teli időszakokban is. Egy új, független élet kezdetét jelöli, amely sok boldogságot tartogathat.

Stephanie Gottlieb, egy New York-i ékszertervező kifejtette, hogy a válási gyűrű jelentése ma attól is függ, hogyan ért véget az adott házasság: „Egyesek számára az új gyűrű a lázadás aktusa, míg mások számára egyszerre tiszteleg a régi és az új előtt”.

Az ékszerész az egyik ügyfele számára fekete gyémántokkal kirakott válási gyűrűt készített, ami pont az ellentéte a jellegzetesen fehér gyémántos jegygyűrűnek.

Gyakori, hogy a kliensek a születéskövükből készíttetnek válási gyűrűt, amely így teljes mértékben róluk szól. Előfordul, hogy az elvált pár közös gyermekének születésköve kerül a válási gyűrűbe, amely így a család fontosságát hangsúlyozza, válás ide vagy oda.

Aki a jegygyűrűjét szeretné átalakítani válási gyűrűvé, annak az ékszerészek azt tanácsolják, hogy jelentős változást eszközöljön az ékszeren, teljesen szakítva a korábbi gyűrű jelentésével. Lehet játszani a gyűrű karikájának arányaival, adhatunk hozzá több követ a gyűrűhöz, hogy a hangsúlyt levegyük az eredeti gyémántról.

Átszabathatjuk a gyűrűt másik ujjra vagy kézre, mint amin előtte viseltük (egyesek szerint a középső ujjon a legjobb hordani a válási gyűrűt), vihetünk bele színt, vagy teljesen új stílusúvá formáltathatjuk. 

A leghíresebb válási gyűrű

Diana hercegnő hatalmas, gyémántokkal körülvett akvamarin gyűrűjét szokták válási gyűrűnek vagy szabadság-gyűrűnek (Freedom Ring) nevezni, ezt hordta ugyanis válása után a Károly hercegtől kapott zafír eljegyzési gyűrűje helyén. A gyűrűt, amelyet az Asprey nevű brit ékszermárka készített 1996-ban, egy barátnője, Lucia Flecha de Lima ajándékozta Dianának, aki akkoriban afféle pótanya szerepkört töltött be Diana életében, és biztatásnak szánta a gyűrűt a bátor újrakezdésre.

Ezt a gyűrűt Diana halála után sokáig nem láthattuk, majd 2018 májusában bukkant fel, mégpedig Meghan Markle ujján.

Harry herceg ezt az ékszert ajándékozta ugyanis feleségének, hogy a szokásnak megfelelően viseljen valami kéket az esküvőn. Meghan a szertartás utáni fogadáson viselte Diana egykori gyűrűjét – sokan rossz ómennek tartották, hogy Meghan az esküvője napján egy válási gyűrűt viselt.

Diana hercegnő Károly hercegtől kapott egykori jegygyűrűje helyén viseli az akvamarin válási gyűrűt a Victor Chang Kutatóintézet vacsorájára érkezve Sydney-ben (Fotó: 1996. október 31-én Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Lélekápolás vagy biznisz?

„A korábbi partnerektől és szerelmektől származó ékszerek újrahasznosítása eddig ritkán volt nyilvános, de most egy olyan változást látunk, amelyben a nők mindenhol visszakövetelik a hatalmukat. Jelentős növekedés történt a tavalyi évben, amikor háromszor annyi válási gyűrű átalakítást végeztünk, mint 2022-ben. A 2020-as év előtt ez a koncepció még csak nem is volt az ügyfeleink radarján” – számolt be Ali Galgano, a Serpentine Jewels ékszerésze.

Lauren Boc, egy észak-karolinai ékszerész, a Hera Fine Jewelry alapítója válása után úgy döntött, hogy új gyűrűt készít magának, és ezt posztolta a közösségi médiában. Azóta 300%-kal több kérés futott be hozzá, hogy készítsen szakítás utáni ékszereket.

„Bárcsak más fontos életeseményeknek is ugyanolyan tisztelettel adóznánk, mint a házasságnak. Egy olyan kapcsolat elhagyása, amely nem szolgál téged, bátorságot igényel, és ez olyasmi, amiről érdemes megemlékezni” – véli az ékszerkészítő.

Amellett, hogy természetesen egyetértünk azzal, hogy szép dolog egy válás után bármilyen módon támogatni az érzelmileg nehéz helyzetben lévő feleket, nehéz nem gondolni arra, mekkora üzleti lehetőség az ékszerészeknek egy újabb alkalom kreálása, amire gyűrűt készíttet az ember…

Mi az az örökékszer és miért van ekkora sikere? A linkre kattintva megtudhatsz mindent erről a másik ékszertrendről!

Kiemelt kép: Getty Images