Tartsuk meg bevált termékeinket, de változtassunk a hajmosás módján!
  • Nap mint nap felüti a fejét új hajápolási trend vagy terméktípus, és, amikor azt hinnénk, nincs új a nap alatt, kiderül, hogy de, van.
  • A hajápolási-hajmosási trendek vírusszerűen terjednek a közösségi oldalakon, az új dili a ciklikus hajmosás, vagyis hair-cycling.
  • Utánajártunk, hogy mi ez, és miért szeretik olyan sokan.

Ha az elmúlt hetekben feltévedtél közösségi-média felületekre, valószínűleg találkoztál az úgynevezett hair-cyclingról szóló videókkal (a kifejezést utólagos engedelmeddel ciklikus hajmosásra magyarítottuk). A népszerű videókban felhasználók samponoznak, kennek, hajpakolnak, de mind valamilyen rejtélyes rend szerint. Miről is szól pontosan ez a vírusként terjedő hajtrend?

Mi az a ciklikus hajmosás?

A ciklikus hajmosás egy új hajápolási trend, egy gondos tervezés után felépített többlépcsős hajápolási rituálé, melynek célja, hogy kihozzuk saját hajunkból a legtöbbet. Ciklikus hajmosás során samponok, balzsamok, kondicionálók és olajok meghatározott, a mi hajunknak leginkább megfelelő kombinációját alkalmazzuk a hajunkon, de azokat

egymástól mindig elkülönítve, más-más napokon kenjük rá.

A ciklikus hajmosás során minden hajmosáskor más hajápolót használunk, azaz a hajápolási rutinban váltogatjuk a termékeket, a mosási napok között pedig pihenőnapokat tartunk, hogy a hajunk kicsit meg is tudjon pihenni.

Hozzáértők és a módszer lelkes kipróbálói szerint a ciklikus hajmosás fényes, dús tincseket eredményez, mert csökkenti a haj vegyszereknek való szimultán kitettségét, miközben általa a haj hozzájut az összes, a szépségéhez és egészségéhez szükséges táp- és hatóanyaghoz. A ciklikus hajmosás fontos eleme, hogy először (akár fodrászunk segítségét kérve) diagnosztizáljuk hajtípusunkat, és saját, egyéni igényeinkre szabva válogassuk össze az alkalmazott termékeket.

ciklikus-hajmosas

Nem mindegy, hogyan mosol hajat (Fotó: Getty Images)

Milyen előnyei vannak a ciklikus hajmosásnak?

Szakértők szerint az eljárás legfőbb erénye, hogy minimalizálja a termékek által okozott fejbőr-irritációt. Ha az eltérő hatóanyagú termékeket egymástól elkülönítve használjuk, azok kisebb eséllyel okoznak irritációt, mint amikor együtt, vagy közvetlenül egymás után alkalmazzuk őket. A ciklikus hajmosás azért is hasznos, mert segít elkerülni, hogy egy alkalommal túl sok terméket kenjünk a hajunkra.

Biztos te is elgondolkodtál már azon, hajad vajon mit szól ahhoz, amikor sampon után balzsamot, majd kondicionálót, majd pakolást, majd valami olajat, szárítás után pedig mindenféle hajformázót raksz rá. Segítünk: fulladozik. Utóbbit éppen ezért érdemes kerülni:

a túl sok hajápoló termék elnehezíti a hajat, és hosszú távon károsíthatja is a hajhagymákat.

A ciklikus hajmosás másik fontos előnye, hogy ebben a hajápolási rutinban a fejbőr ápolására is jut figyelem. Összességében tehát a ciklikus hajmosás olyan előnyökkel járhat, mint a fejbőr különböző gyulladásainak csökkenése, kevesebb irritáció, javuló hajszerkezet és kevesebb korpásodás. Ígéretes, nem?

Kinek való a ciklikus hajmosás?

Más, extrém, sokszor tiszavirág életű hajápolási trendekkel szemben a ciklikus hajmosás mindenkinek jó választás lehet, aki szeretne javítani hajas fejbőrének állapotán.

Az eljárásnak ugyanis semmilyen kockázata nincs, feltéve persze, hogy nem esünk túlzásba, amikor összeválogatjuk a használni kívánt hajápoló termékeket.

Bármilyen csábító is, fontos, hogy ne akarjunk többféle ápoló maszkot, olajat vagy egyéb ápoló terméket beilleszteni a rutinba, mert a túl nagy számú szert nehéz összehangolni a ciklikus hajmosás másik fontos alapelvével, azzal, hogy a mosások közt legalább egy, de inkább két nap szünetet tartsunk.

ciklikus-hajmosas

Néha kell egy kis pihenő a hajnak (Fotó: Getty Images)

Hogyan csináljuk?

Az első lépés saját hajtípusunk minél pontosabb meghatározása. Ehhez fontos, hogy fodrászod (kozmetikusod) segítségével megalapítsd, zsíros vagy száraz a hajad, milyen a struktúrája, milyen a szerkezete… Még az is számít, hogy milyen fazonú frizurát hordasz! Ha ez megvan, és – ennek alapján, megint csak szakember segítségével kiválasztva – megvannak azok a termékek is, amik hajadat hozzásegíthetik az egészséghez,

kezdd el kialakítani a rutint, amiben minden egyes mosáskor csak egyféle terméket használsz a samponod mellett!

A tökéletes hajmosási rutin kialakításához néhány hétre is szükség lehet, szerencsére eközben finomhangolhatod és kialakíthatod a neked megfelelő alkalmazási sorrendet. Bár mindenkinek egyénre szabott rutinra van szüksége, szakértők szerint egy, a fejbőrt hámlasztó készítményt, egy gyengéd sampont, egy, a hajtípusnak megfelelő kondicionálót, egy hajpakolást és egy hajápoló szérumot mindenképp érdemes a rutin részévé tenni.

Ha a hajad zsírosodásra hajlamos, válassz egy könnyebb balzsamot, ha viszont száraz, nyugodtan alkalmazhatod a dús, nagyon tápláló kencéket is. Ha velük együtt nem alkalmazol még 2-3-féle terméket, nem fogják elnehezíteni a hajad.

Hajmosás 1, 2, 3

Ha konkrétabb útmutatásra vágysz: heti három hajmosás esetén első mosási napon alkalmazz fejbőrt radírozó készítményt és mosd meg a hajad kímélő samponnal. A második mosási napon a sampon használata mellett tápláld a hajad hajpakolással, a harmadik alkalommal pedig mosd meg és hidratáld a neki megfelelő hidratáló készítménnyel.

A megfelelő hajápolás 40 felett még nagyobb jelentőséggel bír.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj