szexualitás

Normális, mégis szégyelljük: ezek a leggyakoribb szexfantáziák

Leszámítva a szélsőséges eseteket, a fantáziák – köztük a szexuális jellegűek is – az élet normális velejárói, melyek a szakemberek szerint közel sem nevezhetőek időpocsékolásnak vagy bűnnek. Ha jól használjuk őket, a vágyainkat és a szükségleteinket is megérthetjük, kifejezhetjük általuk.
  • A szexuális fantáziák teljesen normálisak, sokan mégis szégyellik őket.
  • Az erotikus fantáziák kevésbé egyediek, mint azt kapásból gondolnánk.
  • Utánajártunk, hogy a szakemberek szerint melyek a leggyakoribb szexuális fantáziák! 

Tudtad, hogy közös fantáziálással nemcsak feltüzelhetjük a párkapcsolatunkat, de a kreativitásunkat is fejleszthetjük? Bár nem mindig világos, hogy a különböző típusú fantáziák milyen konkrét célt szolgálnak, általánosságban azonban elmondható, hogy a valósághoz közelebb álló elképzelések (amik megtörténhetnek) erőteljesebben hatnak a kreativitásért felelő jobb agyféltekére. 

Amikor a szexuális fantáziákat valósággá szeretnénk változtatni, elengedhetetlen, hogy minden érintett beleegyezzen a tevékenységbe. Ettől függetlenül a legtöbb fantázia jellemzően kimondatlan – és ártalmatlan – ábránd marad, hiszen a legtöbben szégyellik, illetve félnek beszélni róla, nehogy a párkapcsolat rovására menjen.  

Pedig Gigi Engle szexcoach és író szerint

„minél többet beszélünk a szexuális fantáziánkról, annál inkább normalizáljuk azok jelenlétét, és annál kevésbé fogjuk ostorozni magunkat miattuk”.

Ki kell élnünk a szexuális fantáziáinkat? Korábbi cikkünkben dr. Hevesi Krisztina válaszolt.

Ez a 6 leggyakoribb erotikus fantázia

Bár a lehetőségek tárháza végtelen, a szexuális fantáziák tulajdonképpen kevésbé egyediek és változatosak, mint az kapásból gondolnánk. A szexuálterapeuták kutatások alapján 6 népszerű kategóriát különböztetnek meg – mutatjuk, hogy melyek ezek!

1. Poliamória, szvingerklubok, édeshármas (vagy édestöbbes)

Egy 2017-es kanadai tanulmány 274 egyetemi hallgató segítségével végzett kutatás során azt találta, hogy a résztvevők közel 70%-át első sorban az egyszerre több partnerrel folytatott szexfantáziák jellemzik – még abban az esetben is, ha a valóságban egyébként sosem próbálnák ki a dolgot. Sokan tehát bőven megelégednek azzal, ha fantázia csupán fantázia marad. 

Egy másik, brit kutatás szerint a férfiak jellemzően magasabb arányban fantáziálnak ismeretlen emberekkel folytatott édeshármasról, míg a női fantáziákban nagyobb valószínűséggel szerepelnek azonos nemű partnerek és hírességek. 

2. BDSM szerepjáték

A BDSM (Bondage & discipline, B&D, Domination & submission, D&S, Sadism and masochism, S&M, azaz magyarul kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus) többféle, ritka szexuális gyakorlatot foglal magában.

Az extrém, kissé erőszakos, dominancia alapú szexuális irányzatot sokan elítélik, ugyanakkor közös megegyezéssel, egészséges keretek között, a másik fél testi épségét szem előtt tartva az izgalmi állapot fokozását szolgálja, nem az alárendelt partner eltiprását.

leggyakoribbszexfantáziák

Mindennek kulcsa a közös megegyezés és kölcsönösség (fotó: Getty Images)

Szexualitással foglalkozó kutatások szerint a dominanciacserével járó fantáziák kifejezetten népszerűek: míg a nők 93%-a, addig a férfiak 81%-a ábrándozott már arról, hogy partnerük szexuálisan ledominálja (például megkötözi, megbilincseli) őket, továbbá a férfiak 85%-a és a nők 76%-a többször is elképzelte már, hogy ők a domináns fél egy ilyen jellegű szerepjátékban.

3. Kukkolás

Az olyan szexualitással kapcsolatos dolgok, amik a való életben furcsának vagy bizarrnak tűnhetnek, könnyűszerrel beindíthatják a fantáziánkat is, hiszen amit nem kaphatunk meg, mindig is képes volt vonzalmat ébreszteni.  

Ilyen tiltott gyümölcsnek számít a kukkolás is, vagyis más személyek szexuális együttlétének titkos megfigyelése, ami szakemberek szerint a harmadik legnépszerűbb erotikus fantázia. Egy 1991-es tanulmány szerint a megkérdezett férfiak 54%-ának voltak alkalomadtán ilyen jellegű ábrándjai – amelyekkel a valóságban sincs baj, amennyiben a szexuális tevékenységet végző felek is beleegyeznek a leskelődő jelenlétébe.

Ellenkező esetben a fantázia akkor válik problémássá, ha az egyén nem képes uralkodni a vágyain, és az érintettek beleegyezése nélkül válik kukkolóvá – ebben az esetben a szexuális devianciának számító voyerizmusról beszélünk, ami a legtöbb országban bűncselekménynek számít.

4. Szex nyilvános vagy szokatlan helyeken

A nyilvános helyeken történő szexuális aktus és az önkielégítés illegálisnak számít, így természetesen az a legjobb, ha a fantázia csupán fantázia marad.

Ennek ellenére a tengerparton, hegytetőn, liftben vagy a repülő mellékhelyiségében folytatott szexuális tevékenységek kifejezetten népszerű fantáziának számítanak, tekintve, hogy az adrenalinszintre az újdonság ereje, a lebukás veszélye, az ismeretlen felfedezése és a kalandvágy megélése is hatással lehetnek – még abban az esetben is, ha csak fantáziáról beszélünk.

5. Romantikus, érzéki szex

Hogy kinek mi számít romantikusnak, az egyénileg eltérő, így a romantikus szex pontos meghatározása is változó – ami lassú, érzéki, tantrikus, sőt, akár még vad is lehet, ha úgy tartja kedvünk.

Kutatások szerint az első sorban érzelemalapú szexuális fantáziák a fiatalabb válaszadók körében a legnépszerűbbek. Legyen szó ismert vagy ismeretlen partnerről, a heteroszexuális férfiak 91%-a, a heteroszexuális nők 88%-a, a meleg és biszexuális férfiak és nők 87%-a gyakran fantáziál olyan romantikus együttlétekről, ahol a szerelem irányítja a testiséget.

6. Cosplay

A főként Japánban népszerű cosplay az előadó-művészet része, mely során a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy kitalált karaktert – képregényhőst, videojáték-szereplőt vagy rajzfilmfigurát – megjeleníteni.

Bár a beöltözés és jelmezviselés eredendően nem szexuális jellegű, sokan mégis szívesen ábrándoznak arról, hogy milyen lehet szex közben egy kitalált karaktert eljátszani.

Bár a lehetőségek tárháza végtelen, a fenti felsorolásban minden bizonnyal találkozhattunk olyan szexuális elemekkel, amelyekkel gondolatban talán eljátszottunk már. Ha pedig mégsem, azzal sincs baj – ahány ház, annyiféle igény és szokás.

Szexualitás: a világban zajló események, a társadalmi elvárások és saját korlátaink mennyire szabnak határt a vágyainknak? Lami Juli korábbi cikkében erre kereste a választ. 

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!Nők Lapja Példakép Díj