A legtöbben kénytelenek vagyunk szemüveget hordani – akár folyamatosan, akár csak olvasáshoz. Az a fránya okuláré pedig nemcsak állandóan eltűnik a helyéről, ráadásként még gyakran foltos és homályos is. De mivel tisztítsuk, ha nem akarjuk megkarcolni?

A megfelelő szemüveg kiválasztásával sokan úgy gondolják, meg is tették, amire szükség volt. Pedig az utazás még csak most kezdődik: vigyázni kell a szemüvegre és megfelelően tisztán, karcmentesen tartani.

Nem érheti sérülés a keretet,

különben elferdül, és cseréltethetjük ki jó pénzért a lencsét is. A megfelelő óvintézkedések és a szemüvegtok rendszeres használata mellett már csak arra kell figyelnünk, hogy a lencséket tisztán tartsuk. Na de mégis hogyan?

Szemüveg tisztítása: Felejtsük el a zsebkendőt!

Aki hordott már valaha szemüveget, az tudja, mennyire bosszantó, ha épp az az eszköz, ami az élesebb látást szolgálná, csak homályosít az észlelésünkön. Poros, foltos, zsíros ujjlenyomat vagy sminkmaradék borítja, homályos vagy apró szennyeződések, megszáradt eső- vagy könnycseppek ülnek az üvegen.

A tükröződésgátló réteg nagyon hasznos vezetés vagy munka közben, de hajlamosít a maszatolódásra is.

A párásodáson már túl vagyunk, így a nyár kapujában, de a foltoktól mintha nem lehetne szabadulni. A legtöbben ilyenkor bosszankodva előkeresnek egy papír zsebkendőt a táskájukból és azzal kezdik dörgölni a lencséket. De ez nagy hiba: még a tiszta papír is apró mikrokarcolásokat ejthet a szemüveg finom anyagán. Ezek persze elsőre nem látszanak, de ha ebből szokást csinálunk, bizony idővel tönkretehetjük a szemüvegünket.

szemuveg-tisztitasa

A szemüveg tisztítása kényes feladat, érdemes jó módszereket használni (Kép: Getty Images)

Szemüveg tisztítása: Anyagok, amelyek beválnak

A második ötletünk ilyenkor a ruhánk, amelynek anyagát próbáljuk törlőkendőként használni. Ezzel az a gond, hogy a legtöbb ruhánk erre egyszerűen nem alkalmas. Csak jobban elkeni a koszt, az ujjlenyomatot el sem távolítja, és hiába próbálkozunk, végül rosszabb lesz az eredmény, mint előtte volt. Bizonyos anyagok pedig szintén karcolhatják az üveget, nem is beszélve a flitterekről, erős varrásokról.

Érdemes inkább erre a célra készített törlőkendőt tartani a szemüvegtokban, ami ugye mindig nálunk van (vagy kellene, hogy legyen). A szarvasbőr mellett a mikroszálas kendők is jó szolgálatot tesznek. Utóbbiak azonban szintén könnyen koszolódnak, porosodnak, így, ha nem a tokban tartjuk őket, vagy nem mossuk ki őket rendszeresen, nem sok hasznukat vesszük.

Szemüveg tisztítása: A mosogatószer lenne a megoldás?

A port és a különböző szennyeződéseket először próbáljuk meg langyos vízzel leöblíteni. A zsíros foltok feloldásához nagyon hígított mosogatószeres oldatot is használhatunk, ám ez csak azokra az okulárékra igaz, amelyeken nincs érzékeny (tükröződésmentes vagy más) réteg. Ezek ugyanis elkophatnak, így érdemes

csakis az ilyen lencsékhez alkalmas lencsetisztító oldattal és mikroszálas kendővel pucolni őket.

Minden más esetben segíthet a mosogatószeres lemosás, majd a megfelelő, nem zsebkendővel és nem konyharuhával, hanem mikroszálas szemüvegtörlő kendővel történő szárítás. A takarítószerek közt üldögélő ablaktisztító folyadék nem alkalmas erre a célra, ennek agresszív kémiai anyagai ugyanis tönkretehetik a lencsék bevonatát, továbbá a szemeinknek sem tesz jót, hogy hozzájuk ilyen közel kerülnek ezek az erős vegyi anyagok.

Szemüveg tisztítása: Vis maior esetén

Ha éppen nincs nálunk a szemüvegtörlő kendő, vagy csak bedobtuk a táskánkba, ahonnan koszosabban került elő, inkább ugorjunk be egy optikánkba, ahol (a legtöbb helyen ingyenesen), megfelelő szerekkel tisztítják meg a szemüveget, sőt akár ultrahangos eszközzel is kezelik,

ami után valóban ragyogó lencséket illeszthetünk az orrunkra.

Mindig érdemes odafigyelnünk, hogy szemüvegtokunk jól záródjon, és benne a kendők megfelelően tisztán maradjanak. Ha nem használjuk a szemüvegünket, lencsékkel felfelé helyezzük el őket a tokban, és hagyjuk is benne, amíg szükséges. Így legalább, főleg, ha jó élénk színű tokot választunk, mindig tudni fogjuk, hol is tettük le.

A nyár új kihívásokat tartogat szemüveg ügyében. Íme, a legfontosabb óvintézkedések!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj