spanyol királyi botrány letícia hűtlenség

Újabb botrány a spanyol királyi családban: Fülöp tudott a felesége hűtlenségéről?

A házassági évfordulót beárnyékolják a királyné körüli pletykák, amelyek már Letícia legelső feltűnésekor is kellemetlenül érintették a spanyol koronát.

Ömlenek a gratulációk Fülöp, spanyol király és felesége, Letícia felé, hiszen a napokban ünnepelték húszéves házassági évfordulójukat. Miközben a házaspár több családi fotót is megosztott a neves alkalomból, a spanyolok azon töprengenek, hogy vajon mi történik a királyi pár háza tájékán.

Elképesztő állítások a királyné csalfaságáról

Néhány órája került ki a nyomdából Jaime Peñafiel újságíró könyve Letizia’s Silences címmel, ami botrányos állításokat tartalmaz a királynéról. A könyvnek volt előzménye is: az első kiadványban azt állította a zsurnaliszta, hogy Letícia viszonyt folytatott a volt sógorával. A királyi család akkor nem kommentálta a történteket, Peñafielt mindenesetre kirúgták az El Mundo újságtól húsz év után.

A most megjelent könyvben nem kevesebbet állít, mint hogy Fülöp minden bizonnyal tisztában volt felesége hűtlenségével, hiszen a testőrök pontosan tudták, hogy éppen hol és kivel tartózkodik Letícia királyné.

Szerinte Fülöp királyt a pokol mély bugyraiba taszította lelkileg a felesége viselkedése, és ki akar szabadulni a házasságából.

Letícia viszont „hideg, érzelmileg éretlen és passzív-agresszív személyiség”, akit gyűlöl a királyi család a szerző szerint.

Letícia minden volt, amit a monarchia nem akart

Letícia királyné ékes példája annak, hogy mennyire nehéz a koronával házasodó civil arák sorsa. Hiába a húsz év látszólagos béke és boldogság, a spanyol királyi hitves körül már a legelső megjelenésekor forrongott a levegő.

A mesébe illő történet 2003 novemberében kezdődött, amikor az akkori trónörökös, Fülöp herceg a Zarzuela-palotában bemutatta új menyasszonyát, Letícia Ortiz újságírót a sajtónak. Óriási volt a meglepetés, hiszen akkor már több, mint egy éve találkozgattak titokban. A hírek szerint legelőször egy vacsorán találkoztak, ahol a herceg azonnal beleszeretett a tévésbe.

Madridban azonnal megkongatták a vészharangot: milyen hatással lesz a koronára egy elvált, karrierista nő, aki kellően határozott és magabiztos ahhoz, hogy elmondja a véleményét, akár a sajtónyilvánosság előtt?

Az már csak hab volt a tortán, hogy az eljegyzési fotókon a romantikus fodros ruha helyett egy fehér Armani nadrágkosztümben mutatta meg pompás alakját.

A koronaherceg családja nem volt túl boldog, a képzeletükben egy makulátlan múltú és nemesi felmenőkkel rendelkező hercegnő volt Fülöp hitvese, ő viszont kitartott választottja mellett. A család végül engedett, hiszen a katolikus Spanyolország számára egy nőtlen király túl kockázatosnak tűnt.

spanyol királyi botrány letícia hűtlenség

Letícia királyné és Fülöp király a hivatalos képeken boldognak tűnnek (Fotó:Carlos Alvarez/2024 Getty Images)

Depresszió, anorexia és egy száműzött király

A gyakran „jéghercegnőnek” titulált Letícia királyné körüli pletykákat rendszeresen táplálta a sajtó. Azon túlmenően, hogy első válása önmagában skandalum volt, mindenféle hírek keringtek boldogtalan házasságáról, de vádolták kozmetikai műtéttel, és cikkeztek vélt küzdelmeiről az anorexiával, illetve a depresszióval.

Mindezt tetézte Fülöp apjának, I. János Károly királynak világraszóló botránya. Európa egykor legelbűvölőbb uralkodója a királyi család hírnevét megtépázva kénytelen volt dicstelen módon trónjáról lemondani 2014-ben.

A vesztegetés és sikkasztás vádja mellett volt szeretőjével is jogi csatározásba keveredett, aki azt állította, hogy spanyol kémeket küldött az otthonába. Az Abu-Dzabiban önkéntes száműzetésben élő egykori király azóta csupán rövid időre tűnik fel egy-egy családi eseményen, tisztes távolságot tartva a többiektől.

Letícia és Fülöp már nem is élnek együtt?

Jaime Peñafiel „elhatározta, hogy véget vet a királynő karrierjének” – írt sommás véleményt a botránykönyvről az El Nacional Cat, ami „Letícia egyik legnagyobbb ellenségeként” jellemezte az újságírót.

A királyi tollforgató szerint Letícia királynő és Fülöp király már önálló életet élnek mindketten, szerinte nem is élnek egy fedél alatt. Az El Cierre Digital-nak nyilatkozva egyenesen odáig ment, hogy már a lehetséges válásról is jóslásokba bocsátkozzon.

„Nem hinném, hogy válás lesz a vége, inkább létrejöhet egy olyan megállapodás, mint amit I. János Károly király és felesége, Zsófia kötött, amelyben mindenki a saját életét éli” – utalt arra, hogy Fülöp szülei hivatalosan soha nem váltak el.

A királyi ház egyelőre nem kommentálta a híreket, mindenesetre a párról készült friss évfordulós, valamint a néhány héttel ezelőtti randijukról készült fotók nem egy válságban lévő házasságra utalnak. Elemzők bizonyára alaposan szemügyre veszik majd a nonverbális jeleket, de a spanyolok kitartanak a királyi pár mesébe illő története mellett.

Letícia királynénak még a stílusa is lenyűgöző, ruhatára Katalinét is felülmúlja. 

Kiemelt kép: Carlos Alvarez/Getty Images