hálószoba hiba szex

6 hiba a hálószobában, ami rossz hatással lehet a szexuális életedre

Az együttlét érzékisége azon is múlik, milyen a környezetünk.
  • Az egészséges intimitás fenntartása több tényezőtől függ, de a szakértők szerint van néhány segítő stratégia a kezünkben.
  • Ami a szexualitást illeti, érzelmeinken túl több múlik közvetlen környezetünkön, mint azt elsőre gondolnánk.
  • Vannak olyan tipikus hálószobai hibák, melyek szabotálják szexuális életünket, ezért jobb, ha teszünk ellenük.

Egy párkapcsolat intimitása mindkét féltől komoly odafigyelést igényel, ám ez a különleges testi-lelki összhang roppant érzékeny a szerelmeseket körülvevő körülményekre, a libidóra ható külső tényezőkre is. Magunkon sokszor tapasztaljuk, hogyha megzavarja valami a figyelmünket, aláássa komfortérzetünket, legyen az bármilyen apróság, tönkreteheti a régóta várt együttlétet. De a szakértők szerint van néhány intimitást segítő stratégia, melyre ha odafigyelünk – különös tekintettel a hálószobánkra – a jótékony hatás garantáltan nem marad el. 

A Cleveland Clinic egészségügyi szakemberei szerint szükség is van az intimitás felturbózására, ugyanis megállapították,

a férfiak körülbelül 20%-át érinti a libidó csökkenése, mely a nők esetében még magasabb az életkor előrehaladtával.

Míg a szexuális vágy enyhülése gyakran olyan betegségekre vezethető vissza, mint a különféle szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy bizonyos gyógyszerek, az orvosok azt mondják, van egy másik fontos tényezője is a lehangoló vágycsökkenésnek. 

Dr. Kameelah Phillips szülész-nőgyógyász hangsúlyozza, bár könnyen orvosolható, mégsem fordítunk a hálószobára elég figyelmet a mindennapokban: ez a szexuális élethez szükséges „biztonságos hely”. Olyan környezet, ahol a szerelmesek szabadon kifejezhetik önmagukat, felvállalhatják vágyaikat anélkül, hogy tartanának az ítélkezésről, de ide tartozik a fizikai környezet is, ahol maga az intimitás megszületik.

A hálószoba berendezése, a higiéniára vonatkozó döntések, de az illatok is befolyásolják a közösen töltött idő minőségét.

Sőt, teljesítmény és élvezet szempontjából az sem mindegy, szex előtt milyen ételeket fogyasztunk. A tökéletes környezet megteremtése érdekében összeszedtük, melyek azok a tipikus hálószobai hibák, melyek szabotálják szexuális életünket. 

6 hálószobai hiba, ami kihat a szexualitásra

hálószoba hiba szex

Fotó: Getty Images

1. Hőmérséklet

Elsőre talán különös, hogy ennyi tudatos tervezés szükségeltetik ahhoz, hogy az intim percek spontánnak és gondtalannak érződjenek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a részletekben rejlik a siker kulcsa. Például többek között a megfelelő hőmérsékletben, mely a hálószobában nem kizárólag a nyugodt pihenést szolgálja. Egy Hollandiában végzett kísérletben megállapították,

azok a párok, akiknek hideg volt a hálószobájuk, nagyobb nehézségekbe ütköztek az orgazmus elérését illetően, mint azok, akik meleg zoknit húztak.

Ők 80%-ban sikerrel teljesítettek. A szakértők szerint ez azért lehetséges, mert a genitális érzésekhez kapcsolódó agyterület a lábunkban észlelt ingereket érzékelő szervrész mellett helyezkedik el.

2. Rendetlenség

Ennek nem fognak örülni a káoszelmélet hívei, ugyanis a túlzsúfolt tér szerelmi életünket is bizonyítottan összezavarhatja. Egy, a Social Psychology folyóiratban megjelent publikáció igazolta, a rendetlenségben élő nőknél megemelkedett a kortizol, pontosabban a stresszhormon szintje, de a depressziós tünetek egyaránt gyakoribbá váltak a vizsgált résztvevők esetében. Ugyanígy egyébként a pénz- és vagyonkezeléssel járó megnövekedett feszültség sem tett jót a hölgyek libidójának, hiszen a stresszről jól tudjuk, hogy közismert vágycsökkentő. 

Szexről szóló mítoszokat valószínűleg mindenki hallott már kamaszkorában. Lerántjuk a leplet a legelterjedtebb tévhitekről.

3. Piszkos ágynemű

Az ágynemű állapota szintén azok között a tényezők között van, melyek alááshatják szexuális életünket. Mivel nem kevés időt töltünk alvással, fontos a rendszeres ágyneműmosás, de egészségünk megőrzése mellett szexuális étvágyunk érdekében is jobb, ha gyakrabban lepedőt húzunk.

A szakértők szerint a heti mosási rutin kialakítása a legideálisabb, mivel paplanunk már két hét elteltével több baktériumot tartalmazhat, mint a fürdőszobaajtónk kilincse. Sőt, arra is figyeljünk, hogy matracunkat megóvjuk a bőrmaradványok felhalmozódásától és a kellemetlen poratkáktól, ágyi poloskáktól

4. Elektronikai eszközök

A hálószobába csempészett technológia több fronton sem tesz jót mentális és fizikai egészségünknek, de szexualitásunkat illetően nagyobb kárt okozhat, mint azt elsőre gondoljuk. Egy 2023-as orvosi tanulmány lerántotta a leplet, miszerint világszerte 210 millióan élnek közösségimédia-függőséggel, 34% pedig főként attól tart, hogy a röpke digitális detox során lemarad valamiről.

Érdekes módon ez a függőség negatív hatást gyakorolt az erekciós funkció pontszámaira is, tehát egyértelmű, hogy a kütyük csökkentik az intim együttlétek gyakoriságát anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. 

5. Kellemetlen szagok

A szexuális izgalom bizonyítottan kapcsolatban áll a szaglásunkkal, és ez nem kizárólag a bőrünk által kibocsátott feromonokra értendő. Elég ha arra a tényre gondolunk, hogy a fogamzásgátlót szedő nők szaglása megváltozhat, ami befolyásolhatja párválasztásukat és szexuális vonzalmukat is, akkor könnyen elképzelhetjük, a környezetünket meghatározó illatok milyen erős hatással bírnak.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy hálószobánkban nincs elég friss levegő, dohos vagy állott szag terjeng, a pozitív változás reményében szellőztessünk gyakrabban, helyezzünk ki illatgyertyát, de a sarkokba helyezett szódabikarbóna is sokat segíthet a szagok semlegesítésében. 

6. Privát szféra hiánya

Amennyiben hálószobánkból hiányzik a magánszféra érzése, vékonyak a falak, nincsenek az ablakokon megfelelő függönyök, az ajtó nem jól zárható stb., akkor az pihenésünk minőségére és vele együtt szexualitásunkra is negatívan hat. A partnerünk és mi is úgy érezhetjük, nincs meg az a biztonságos, privát tér, ahol önmagunk lehetünk, tehát magától értetődő, hogy ilyen körülmények között az intimitás megteremtése is komoly akadályokba ütközik. 

Bármilyen korban lehet kielégítő a szexuális életünk. Mutatjuk, mi a legjobb szexpóz 60 felett.

Kiemelt kép: Getty Images