A pulykanyak a bőr öregedésével járó jelenség, kialakulás több tényezőre vezethető vissza. Néhány otthoni gyakorlattal sokat tehetünk azért, hogy feszesebb legyen a bőr. Csodák persze nincsenek, de megelőzésnek mindenképpen hatásos.

A kor előrehaladtával egyre gyötrelmesebb lehet a tükörbe nézés, és nehéz hozzászokni a látványhoz, amelyet az öregedés folyamata tükröz. Árgus szemekkel vizslatjuk a bőrünket mindenhol, keressük az újabb foltokat, számoljuk a ráncokat, és sopánkodunk az idő múlásán.

Jó tudni, hogy műtétek és különféle orvosi beavatkozások nélkül is – persze némi odafigyeléssel – sokat tehetünk az öregedés jeleinek késleltetéséért.

Minden apró változtatás az étrend megváltoztatásától kezdve a párnacserén át a mozgásig bezárólag sikeresek lehetnek a korosodás feltartóztatására.

A kéz és a nyak mindent elárul

A kéz, illetve a nyak bőre különösen látványos terület, hamar elárulja viselője életkorát. A pulykanyak, azaz a nyak körüli löttyedt bőr nem túl épületes látvány, hiszen senki nem szeretne lógó bőrgallért magán látni.

Az életkor előrehaladtával a bőr és a nyakizmok elveszítik rugalmasságukat és természetes tartásukat. Csökken a kollagénszint és a bőrtömörségért felelős lipidek szintje, végül megereszkedik a nyak. Nem ritka, hogy már a harmincas években kialakul, de van, akinél még hetven felett sincs nyoma.

öt gyakorlat pulykanyak ellen

A káros napsugárzás a pulykanyak nagy barátja (Fotó: Getty Images)

Mi okozza a pulykanyak kialakulását?

Több tényező is közrejátszik a petyhüdt bőr kialakulásában.

1. A bőr rugalmasságának csökkenése

A képlet egyszerű: a kevesebb kollagén több ráncot jelent. Ahogy öregszünk, lassul a kollagéntermelés, a bőr középső rétegében található fehérje. A kollagén felel a bőr feszességéért, rugalmasságáért, ezért ahogy csökken a termelés, úgy látszik a bőrön is a nyoma.

2. Gyenge nyakizmok

Talán meglepőnek tűnik, de a nyak izmainak állapota is befolyásolja a pulykanyak kialakulását. Idővel a nyak támogató izmai is gyengülni kezdek, és már nem tudnak megfelelő támogatást nyújtani a bőrnek. Ennek eredménye a lógó bőr.

3. Zsíreloszlás

Bizony, a toka másik nem kívánatos hatása a pulykanyak. Gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek az álla alatt, illetve a nyakuk körül zsírfelesleg található, mert a zsírfelesleg a bőr megnyúlását és ráncosodását okozhatja.

4. UV sugárzás

A káros UV sugárzás ezen a listán is szerepel. (Nem meglepő, tudván, hogy a bőr öregedésének jelei 80%-ban az UV-sugárzás számlájára írhatók.)

Testünkön a nyakrésznél az egyik legvékonyabb a bőr, így rendkívüli módon ki van téve a káros sugaraknak.

Ráadásul a többség csak az arcot keni be fényvédővel, a nyak bőrével már nem foglalkozik.

Tornázzunk a feszes nyakért

Dolgozunk karra, lábra, hasra és fenékre, miért ne próbálnánk meg a nyak izmait is edzésbe hozni? A feszesebb izom javítja a bőrtónust, kevésbé fog lógni a bőr. Minden mozgás, így a nyak vagy állkapocs mozgása is stimulálja a vérkeringést, sőt még a tartásunkon is javíthat.

Íme, a legjobb gyakorlatok! Ismételd őket két-háromszor, illetve naponta nyugodtan kétszer is elvégezheted mindegyiket.

öt gyakorlat pulykanyak ellen

Ne felejtsük ki a nyakat a bőrápolás során (Fotó: Getty Images)

1. Homloktolás

Tedd az egyik kezed a homlokodra, és kezdd el tolni a fejed, miközben ellentartasz. Tartsd tíz másodpercig a pozíciót, majd mindkét kezed tedd a fejed mögé, és ezúttal hátrafelé told a nyakad, ugyanúgy tíz másodperces ellentartással. 

2. Csók

Egyenesen ülve, csukott szájjal emeld fel a fejed úgy, hogy az állad a mennyezet felé néz. Csücsöríts húsz alkalommal, mintha meg akarnál valakit csókolni.

3. Rágás

Az előző gyakorlatban ismertetett kiindulópózban végezz rágó mozdulatokat, szintén hússzor.

4. Fióka

A madárbébi póz is hatékonyan bevethető a pulykanyak elleni harcban, gyakorlásával csökkenthetők az öregedés jelei a nyakon. Nyomd határozottan a nyelved hegyét a felső szájpadlásodhoz, miközben mosolyogsz, és felfelé hajtod a fejed, ahogy a fiókák teszik. Ismételd a mozdulatot tízszer.

5. Nyelvkörzés

Csukott szájjal, ülő pozícióban végezd a gyakorlatot: mozgasd körkörösen a nyelved tizenötször először jobb, majd bal irányba. Ha jól végzed a gyakorlatsort, másnapra akár enyhe izomlázat is tapasztalhatsz, hiszen ez ugyanolyan izommunka, mint a guggolás vagy a fekvőtámasz.

Természetesen a torna nem csodaszer, és a már nagyon lógó bőrfelesleget nem fogja tudni eltüntetni.

A nyaki fájdalmakkal küzdők mindenképpen konzultáljanak szakemberrel, hiszen az is meghatározhatja a gyakorlatok hatékonyságát.

Ám ha időben elkezdünk odafigyelni a nyaki területre, például megfelelő bőrápolással, és karban tartjuk a nyaki izmokat is, sokat tehetünk azért, hogy pulykanyakat csak a vasárnapi levesestányérban lássunk.

Pulykanyak ellen természetesen létezik hatékony esztétikai beavatkozás. 

Kiemelt kép: Getty Images