Az arctisztítás a bőrápolás egyik legfontosabb lépése, de nem biztos, hogy az általunk jónak vélt reggeli és esti rutinért a bőrünk is hálás lesz. Lássuk, mi az igazság!

A nők egy része szinte vallásos módon hisz az arctisztításban, ami nagyon pozitív, hiszen az arcbőr csak akkor marad szép és ápolt, ha hagyjuk fellélegezni és regenerálódni, illetve elkényeztetjük a számára megfelelő tápanyagokkal.

Bőrünk először akkor derül fel, amikor magunk mögött hagyjuk a sminkfoltos párnával teli egyetemi éveket, elbúcsúzunk a csipsztől, a cukros üdítőtől és a cigarettától. Másodjára akkor, amikor már csak alkalmanként fogyasztunk alkoholt, és lemondunk az erőltetett napozásról. Végül pedig akkor, amikor állandó használatra elővesszük a vitaminos dobozt, illetve bőrápolással kelünk, fekszünk.

Eddigre jó eséllyel sikerült belénk sulykolnia anyánknak, a kozmetikusunknak, a magazinoknak vagy a közösségi médiának, hogy arcot kell mosni. Reggel-este.

Az arcmosás kiemelten hasznos, megtisztul a bőr, beindul tőle a vérkeringés, és talán a sötét karikák is halványodnak.

Micellás víz nélkül el se indulunk, vattakorong pedig jó eséllyel mindig akad legalább egy a táskánkban.

Kétségtelen, hogy az arcmosás a bőrápolás nélkülözhetetlen része. Hiszen az arctisztítás révén távolítjuk el a különféle szennyeződéseket, zsírokat, sminket, elhalt hámsejteket, valamint az egyéb pórusokat eltömítő anyagokat. Tehát ha alaposan megtisztítjuk lefekvés előtt a bőrt, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért van rá szükség reggel is.

reggeli arcmosás bőrápolás

A reggeli arcmosás néha csak egy kis áttörlést jelent (Fotó: Getty Images)

Mi van, ha nem mosunk arcot reggelente?

Nos, mint minden, a bőrápolás is természetesen egyénfüggő. Ahogy mástól kap frászt a bélflóránk, úgy az arcbőrünk is eltérően reagál a környezet hatásaira, a stresszre, a bevitt élelmiszerekre. Az arcbőr típusa mellett meghatározó tényező még, hogy milyen klímában élünk, mit kenünk fel este a bőrre, és az is számít, hogy reggelente megyünk-e edzésre.

A reggeli arcmosás ellen szóló érvek zöme a bőr természetes védőrétegével kapcsolatosak.

Ez a bőr legkülső rétegét jelenti, amely létfontosságú szerepet játszik a víz, az ásványi anyagok és vitaminok felszívódásában, valamint a kórokozók és irritáló anyagok távol tartásában.

Ezen a felületen található a mikrobióm, élő mikroorganizmusok láthatatlan ökoszisztémája, amely a bőrfelszín szerves részét képezi. Ha ez megsérül, a bőr nem tudja kivédeni a gyulladást, amitől érzékenyebb lesz, irritált.

7 bőrápolási tévhit, amelyeknek te is bedőltél eddig.

„Számos arctisztító termékben található olyan felületaktív anyag, amely negatívan befolyásolhatja a bőr védőrétegét” – mondta el a skandináv Vogue-nak Johanna Gillbro, a Skinome bőrápolási cég alapítója és a The Scandinavian Skincare Bible szerzője. Úgy véli, hogy a reggeli arcmosás feleslegesen teszi ki az arcbőrt még több irritáló anyagnak, potenciális szennyeződésnek. Mint mondta: a bőr intelligens, az éjszakai regenerálódás során egyedi nedvességmegkötő anyagokat képez, amelyek nélkülözhetetlenek a védőréteg működéséhez.

Egy másik szakember azonban más véleményen van: „Nagyon fontos a napi kétszeri arcmosás, reggel azért, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket és a felgyülemlett faggyút, este pedig szeretnénk megszabadulni az egész napos szennyeződésektől, ami felhalmozódott a bőrön” – fejtette ki véleményét a Skincare.comnak Stefani Kappel bőrgyógyász, a MDAiRE alapítója.

Számos rajongója van egy, az interneten terjedő arcmosás rutinnak, de vajon tényleg olyan jó?

Arcmosás esetén a kulcsszó a bőrtípus

Az egymásnak ellentmondó válaszok mégse tévesszenek meg senkit, ugyanis a bőrrel foglalkozó szakemberek véleménye nem oszlik meg az esti arcmosás fontosságáról, illetve arról sem, hogy minden bőrápolási procedúra a bőrtípustól függ.

A zsíros vagy pattanásra hajlamos bőrűek számára a bőrgyógyászok kifejezetten javasolják a reggeli arcmosás bevezetését is.
„Akik éjszaka többet izzadnak, akiknek több olaj halmozódik fel a bőrén az alvás során, azoknak előnyös a reggeli arcmosás tisztítószerrel, hogy megszabadítsák a pórusokat a szennyeződésektől” – árulta el Helen He bőrgyógyász a HuffPost kérdésére.

reggeli arcmosás bőrápolás

A reggeli arcmosás nem feltétlenül igényel tisztító terméket (Fotó: Getty Images)

Ezzel szemben a száraz bőrűeknek nincs szüksége arra, hogy hosszan fürösszék reggelente az arcukat valamilyen arctisztító termékben. Ugyanez igaz a nagyon érzékeny vagy irritált bőrre is. Esetükben elegendő áttörölni a bőrt egy kis micellás vagy sima vízzel.

Páratartalom és edzés

Eltérő a reggeli arcápolási rutinja mondjuk egy svéd és egy floridai nőnek, az évszakok mellett ugyanis a lakóhelyünk páratartalma is jelentősen befolyásolja bőrünk állapotát. Például egy száraz, hideg országban élő normális bőrtípusú nőnek reggelente nincs szüksége olyan arctisztításra, mint annak, aki a páradús flordiai tengerparton kezdi a reggeleit.
Pláne, ha még edzőterembe is megy munka előtt. Ebben az esetben szintén fontos az arcmosás.

De mi a helyzet a nappali krémekkel?

A válasz ismét az: attól függ.

A reggeli bőrápolási rutin mindenképp összefügg az előző esti arcápolással.

Az aktív hatóanyagot – például retinolt – tartalmazó terméket reggel feltétlenül le kell mosni, hiszen a napfény negatívan befolyásolhatja a hatóanyagot, emellett a bőrt is érzékenyebbé teheti.

Ha könnyű textúrájú krémeket, szérumokat használtunk estére, akkor reggel gyors öblítés vagy micellás áttörlés után bátran vigyük fel a nappali hidratálót, fényvédőt vagy a c vitaminos szérumot.

Láthatjuk tehát, hogy a reggeli bőrápolás is több összetevős, de elsősorban a bőrtípusunk diktál. Figyeljük meg a bőrünket, miként reagál a tisztításra, és konzultáljunk szakértővel, ha kétségeink merülnek fel.

Ha már arcápolás, íme a legjobb ragyogásfokozó hidratáló krémek!

Kiemelt kép: Getty Images