Zuhany alatt nem javasolt arcot mosni – na de akkor hogyan kell jól csinálni?

A zuhany alatt arcot mosni kényelmes megoldásnak tűnhet, de lehet, hogy ez okozza az esetleges bőrproblémáidat!

A szépségápolási bölcsességek, tanácsok szülőről gyermekre, barátnőről barátnőre szállnak, mint például, hogy tartsd a szemránckrémet a hűtőben, vagy hogy hatásosabb a száraz sampont este használni, nem pedig reggel, közvetlenül indulás előtt.  Az is örök érvényű tanács, hogy soha ne feküdj le anélkül, hogy nem tisztítottad meg az arcodat, és máris itt van egy új javallat, miszerint: ne mosd meg az arcodat a zuhany alatt!

A forró vízsugár…

Miért is? A válasz a víz hőmérsékletében rejlik, hacsak nem langyos vízben zuhanyozol, ugyanis a forró víz (és legtöbben ebben tusolnak) kimondottan káros az arcbőrre. „A forró víz megfoszthatja a bőrt a természetes olajoktól, így könnyebben kiszáradhat, fakóbbá válhat. Sőt károsíthatja a bőr felületét, ami akár bőrgyulladást, hámlást és viszketést is okozhat” – magyarázza Dr. Annie Gonzalez bőrgyógyász, a Riverchase Dermatology munkatársa. Tehát amíg a fájó, fáradt izmaidnak kimondottan jól esik, az arcbőröd nem annyira értékeli ez a fajta „kényeztetést”.

Az is igaz, hogy bizonyos bőrtípusokat jobban érinthet a forró víz szárító hatása, míg másokéban kevesebb kárt okoz.

„A normál vagy zsíros bőrtípusok esetében kevésbé ártalmas, míg a száraz bőrtípusok esetében sok problémát okozhat, főleg, ha arcmosás után elmarad a kellő hidratálás” – állítja a szakember. Tehát ha mindenképpen zuhany alatt mosnál arcot, vegyél vissza a víz hőmérsékletéből. Hajmosás esetében ez szinte kivitelezhetetlen, ezért, ahogy kilépsz a zuhany alól, rögtön hidratálj – a hatékonyságát növeli, ha nedves arcbőrödre viszed fel a megszokott krémet vagy olajat. 

Bőrtípustól függ, hányszor és mivel kell tisztítanod az arcodat (Kép: Getty Images)

Milyen gyakran?

A szakemberek szerint a túl sok arcmosás sem tesz jót a bőrnek, és minden esetben figyelembe kell venni a bőrtípust és a mindennapi szokásokat. „A legtöbb embernek naponta kétszer kell megmosnia az arcát, de ez változó – mondja a szakértő. – Ha például valakinek zsíros, pattanásokra hajlamos bőre van, naponta kétszer javasolt megtisztítani a bőrét, hogy a pórusok minél tisztábbak maradjanak. Azonban az érzékeny, ekcémára hajlamos, száraz vagy kombinált bőrűeknek elég naponta csak egyszer arcot mosni ” – teszi hozzá Dr. Gonzalez. A Native Atlas bőrápolási márka alapítója, Alexia Wambua szerint,

nem csak az arcmosás időzítése, de a termék típusa sem mindegy.

„Ha ragaszkodsz a napi egyszeri rutinhoz, azt javaslom, hogy inkább este mosd le az arcodat a bőrtípusodnak megfelelő habzó arctisztítóval, vagy próbáld ki a kettős tisztítást (olajos arclemosás, majd arctisztító folyadék vagy hab), amely a legtöbb koreai szépségápolási márkánál megtalálható. Reggel és este is mosnád? „Ebben az esetben reggel inkább egy kímélőbb arctisztítószert használj, míg este hámlassz vagy radírozz.”

El a szappantól!

Akár a zuhany alatt, akár a mosdókagyló fölött mosol arcot, a szakemberek egyöntetűen arra kérnek: soha ne vesd be a kézmosó szappant, mert bár a kezeidet csodásan megtisztítja a szennyeződésektől, az arcbőrödet megfoszthatja a természetes olajoktól.

„Akármennyire gyorsnak és hatékonynak tűnik, a kézmosó szappan csak a kezekre javasolt”

– mondja Dr. Gonzalez. A speciális, gyengéd tisztítószerek kiválóan alkalmasak érzékeny bőrre vagy száraz bőrre, míg a habos vagy zselés tisztítók zsíros bőrűeknek ajánlott.  Amennyiben nem vagy biztos a bőrtípusodban, keress fel egy bőrgyógyászt, kozmetológust vagy kozmetikust, ők sokat tudnak segíteni a bőröd ápolásával kapcsolatban.

Különösen figyelj a hajtövekre, és a nyakadat se hagyd ki arcmosáskor (Fotó: Getty Images)

Csak finoman

Soha ne dörzsöld túlságosan az arcodat, mert az irritálhatja a bőrödet. Inkább lágy, finom mozdulatokkal tisztítsd meg, sőt öblítés előtt 10-20 másodpercig, enyhe mozdulatokkal óvatosan masszírozd át az egész bőrt.

Kis körökkel haladj lefelé a homloktól – a hajtöveket és a nyakadat se hagyd ki –, hogy az arc minden részét alaposan megtisztíthasd.

A bőrgyógyászok még arra is figyelmeztetnek, nem elég csak az ujjaidat használnod, a hatékonyabb tisztítás érdekében használj tisztára mosott arctisztító kendőt vagy korongot. És persze mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, hogy még szebb és egészségesebb arcbőrrel büszkélkedhess. És ha évszakváltás jön, ami hamarosan várható, akkor ne feledd, hogy érdemes változtatni a nyári arcápolási szokásokon!

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: The Healthy, Riverchase Dermatology