Egy bizonyos kor után bőrünk is másfajta törődést igényel.
  • 50 éves kor felett bőrsejtjeinkben komoly változások indulnak meg, melyek az arcápolásban is stratégiaváltásra ösztönöznek.
  • Amennyiben nagy gondot fordítunk a fényvédelemre és a hidratálásra, évekkel fiatalabbnak nézhetünk ki valódi korunknál.
  • A szakértők szerint létezik a tökéletes öregedéslassító bőrápolási rutin – mutatjuk, milyen speciális összetevők nem hiányozhatnak belőle.

Ahogy testünknek és lelkünknek, úgy idővel bőrünknek is szüksége van a változatosságra, sőt mi több, az ötödik X után akkor is érdemes újragondolnunk arcápolási rutinunkat, ha már ezt megelőzően sem hanyagoltuk el az öngondoskodást.

Ötven év felett bőrünk szerkezete ugyanis jelentős átalakuláson megy keresztül,

többek között még jobban csökken a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén termelése, a menopauzával pedig az ösztrogén hormon termelődése is, ezért a bőr felső hámrétege vékonyabbá, érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik. Ezenfelül a zsírszövet mennyiségéből is fokozatosan veszítünk, amitől bőrünk dehidratáltnak érződik, az idő előrehaladtával pedig a pigmentációs problémák is egyre gyakrabban jelentkeznek.

Összességében tehát látható, a megváltozott körülmények bennünket is arra sarkallnak, hogy igazodva bőrünk öregedéséhez, arcápolási rutinunkat is újraértelmezzük, de legalábbi beépítsük azokat a kulcsfontosságú összetevőket, melyek elengedhetetlenek az érett bőr megfelelő ápolásához.

A legfontosabb a fényvédelem és a regenerálás

Dr. Erum Ilyas bőrgyógyász szerint az alapvetés az, hogy életkortól függetlenül minden bőrápolási rutin a tisztítás-védelem-helyreállítás hármasából indul ki, azonban az ötvenes éveiben járó hölgyek bőre a perimenopauza és a menopauza okozta hormonális változások miatt ennél is több figyelmet igényel. Mivel a napsugárzás az öregedés korai jeleinek körülbelül 80%-áért felelős, ezért a hangsúlyt nappal a fényvédelemre, éjszaka pedig a regenerálódásra kell fektetnünk. 

„Bőrünk egy szerv, amely olyan környezeti sérelmekkel szembesül, mint az UV-sugárzás és a külső szennyezés, miközben próbálja kezelni a hormonális ingadozásokat, a stresszt, az alvásváltozásokat, a kiszáradást, a gyulladásokat és számos egyéb belsőleg jelentkező kihívást” – mondja Dr. Ilyas.

Noha a lépések betartása elengedhetetlen az érett bőr ápolásához, ugyanilyen fontos, hogy a megfelelő támogató-összetevőket építsük be arcápolási rutinunkba.

A szakértő tanácsa szerint ilyen kulcsfontosságú alapanyag a ceramid, mely segít megőrizni a bőrgát ellenállóképességét, és megtartani a sejtek nedvességét, ezzel elősegíteni a teltebb arcszínt.

anti-aging bőrápoló rutin 50 felett

Az ötvenes éveiben járó nők bőre a perimenopauza és a menopauza okozta hormonális változások miatt is több figyelmet igényel (Fotó: Canva)

Ugyanígy elengedhetetlen a pórustisztító, hámlasztó glikolsav, valamint a hialuronsav – utóbbi összetevő a hidratálásban lehet a segítségünkre, míg a szintén fontos retinol a hiperpigmentáció, a látható és láthatatlan fénykárosodás kezelésére, halványítására, a kollagéntermelés fokozására szolgál. Ez az A-vitamin származék helyileg alkalmazva elősegíti a bőr megújulását, élénkíti a bőr tónusát és elősegíti a kollagéntermelést.

Nyáron másféle törődést igényel bőrünk. Itt találsz 4 bőrápolási szokást, amit érdemes bevezetned a mindennapjaidba.

A legjobb bőrápolási rutin 50 év felett

1. Tisztítás és tonizálás

Az 50 feletti nők bőrápolási rutinja is az arcmosással kezdődik, ám az érett bőrt érdemes kíméletesebb kozmetikummal kezelni, amely nem távolítja el maradéktalanul a természetes olajokat, és nem irritálja a kiszáradt, érzékeny bőrt. A legjobb, ha olyan ceramid tartalmú krémes arclemosót használunk, amely egyúttal védőréteget is képez. A tisztítás után használjunk pH-szabályozó tonikot, amely biztosítja a kellő nedvességet a bőrápolási rutin soron következő lépései előtt.

2. Fontos a hámlasztás

Noha az elhalt hámsejtek eltávolítása, vagyis a hámlasztás mind fizikai (bőrradírozás) mint kémiai (AHA és BHA savak) szempontból fontos lépés az érett bőr ápolása során, a szakértő figyelmeztet, még véletlensül se vigyük túlzásba. Az idő előrehaladtával a bőr külső rétege vékonyabbá, finomabbá válik, ezért a hámrétegen keletkező mikroszakadások elkerülése érdekében a fizikai hámlasztást csökkentsük a minimálisra.

3. Jöhet a szérum

A harmincas-negyvenes éveinktől fogva szervezetünk hialuronszintje csökkenni kezd, és szépen lassan megjelennek a finom vonalak, majd a belőlük keletkező mély ráncok. Helyileg alkalmazva a hialuronsav segít megtartani és pótolni a sejtekben a nedvességet, ezért is olyan gyakori összetevője a szérumoknak és a hidratálókrémeknek. Amennyiben célzottan keressük a termékeken ezeket az összetevőket, válasszunk egyúttal ceramidokat és peptideket tartalmazó bőrmegújító szérumokat.

1. Q+A Oat Milk gyengéd sminklemosó krém, 2780 Ft (notino.hu) 2. Vichy Pureté Thermale bőrtökéletesítő hatású tonik érzékeny bőrre, 8298 Ft (dermaonline.hu) 3. Revox Just Aha Sav 30% Szérum, 2 243 Ft (douglas.hu) 4. Lancôme Rénergie HPN 300 Peptide Cream Arcápoló, 33 820 Ft (douglas.hu) 5. EUCERIN Hyaluron-Filler + Elasticity bőrtömörséget regeneráló nappali arckrém SPF30 rose, 17 799 Ft (unipatika.hu); 6. L’ORÉAL PARiS Revitalift arcszérum retinollal; 7499 Ft (dm.hu)

4. SPF és C-vitamin

Az utolsó lépés a hidratálás, egy jó hidratáló pedig a napfoltok okozta elszíneződések halványításához is hozzájárul, méghozzá a C-vitamin segítségével. A C-vitamin segít az oxidatív stressz és a szabadgyökök által okozott károk kezelésében, ám mivel hatásos formulája érzékeny a fényre, ezért érdemes fényvédővel együtt alkalmazni.

Az SPF-tartalmú fényvédők közül legalább egy 30-as, de inkább 50-es SPF-es készítményt használjunk, hogy megelőzzük a finom vonalak, a mély ráncok és a foltok, elszíneződések megjelenését.

Éjszaka se hanyagoljuk a bőrünket

Ötven felett érdemes retinollal kiegészíteni lefekvés előtti bőrápolási rutinunkat, tekintve, hogy ez az összetevő a leghatékonyabb az érett bőrrel kapcsolatos problémák kezelésében. Ez az A-vitaminszármazék rendkívül sokoldalú és hatékony, támogatja a sejtmegújulást, elősegíti az egészségesebb, üdébb arcszínt, csökkenti a finom ráncok láthatóságát, és egyenletesebbé teszi a bőr tónusát, textúráját.

A retinol leginkább hosszú távon alkalmazva fejti ki jótékony hatását, és tekintettel arra, hogy éjjel a bőr természetes regenerációja is aktívabb, érdemes hagyni, hogy a felvitt retinol alvás közben gondoskodjon bőrünk egészségéről és szépségéről.

Akár fogyasztjuk, akár külsőleg használjuk őket, vannak olyan tápanyagok, melyek támogatják bőrünk fiatalos szépségének megőrzését.

Kiemelt kép: Getty Images