boldog-macska-viselkedese-jelek

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a macskád tényleg boldog

A macska a legtöbb ember számára rejtélyes háziállat – pedig, ha jobban megfigyeljük a viselkedését, nem is annyira nehéz kiismerni őt.
  • A macskatartók minden bizonnyal jól ismerik a kiváló cicaegészség jeleit: a jó étvágyat, az erős szőrzetet, az élénkséget, a remek kedélyállapotot és a ragyogó, élettel teli szemeket.
  • De a testi épségen túl ugyanennyire fontos négylábú barátaink lelki állapota is – nem véletlen, hogy a kettő szorosan összefügg.
  • Mutatjuk, milyen jelekből tudhatod, hogy a cicád jól érzi magát melletted!

Aggódó cicagazdiként biztosan sokan feltették már magukban a kérdést: vajon elégedett a körülményekkel, tényleg boldog mellettünk a macskánk? Hiszen míg egy kutyán előbb látni az öröm jeleit, addig a macska kevésbé egyértelmű módon kommunikálja az érzéseit – állítja a közhiedelem.

A macskák viselkedése sokak számára kifürkészhetetlen, pedig egy pici odafigyeléssel egyáltalán nem lehetetlen kiigazodni puhatalpú barátaink jelzésein. Hiszen, ha némileg szűkszavúbbnak is tűnnek, kutatások szerint mégis több száz különböző hangot képesek kiadni, egyedileg alkalmazkodva a gazdák nyelvéhez, akcentusához, hangszínéhez. Nem beszélve a különféle gesztusokról, testtartásokról és arckifejezésekről, amelyek szintén a kommunikációt segítik, és amelyek ékes bizonyítékai annak, hogy ha a macskák beszélni tudnának, szívesen cseverésznének napestig a gazdáikkal.

A cicagazdik eddigi sejtését végre a tudomány is alátámasztotta. Rengetegféle arckifejezésre és érzelemre képesek a macskák!

7 jel, ami elárulja, ha egy macska boldog

Mutatjuk, milyen egyértelmű jelekről ismerhető fel – a doromboláson túl –, ha egy macska jól érzi magát mellettünk!

1. Felemelt farkinca

Ha a macska testbeszédéről van szó, a farok kifejezetten beszédes testrész, hiszen tartása és mozgása számos támpontot ad a cica érzelmi állapotáról. Ha napközben gyakran látjuk felemelt, függőlegesen tartott, enyhén imbolygó farokkal közlekedni a cicánkat, biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk jókedvű, és magabiztosan, biztonságban érzi magát mellettünk.

2. Lassú pislogás

Több tanulmány is bebizonyította már, fontos szerepe van a lassú pislogásnak a macska-ember kommunikációban. Ezt egyfajta macskamosolyként is értelmezhetjük.

Aki sok időt tölt macskák közelében, valószínűleg észrevette már, milyen is az, amikor egy cica lassan, hosszasan pislogva tartja velünk a szemkontaktust. Mindez akkor történik, amikor a kedvencünk elégedett, jól érzi magát és nyitott az interakcióra. Ha ezt tapasztalod, mindenképp pislogj (azaz mosolyogj) vissza a cicádra – érteni fogja!

3. „Dagasztás”

A cicák előszeretettel dagasztanak rajtunk, vagy bármilyen útjukba kerülő puha felületen. A váltott mancsokkal történő, ismétlődő és ösztönös mozdulatsor a viselkedésbiológia szerint kölyökkorból maradhatott fenn, amikor a kicsik az anyamacska emlőin végzett gyúró, dagasztó mozdulatokkal próbálták fokozni a tejtermelést.

boldog-macska-viselkedese-jelek

Egy boldog macska messziről felismerhető a szüntelen dagasztásról! (Fotó: Getty Images)

Ez a viselkedés felnőtt cicánkra is jellemző lehet, és gyakran kísérheti dorombolás és lassú pislogás is. A dagasztás a békés kölyökkört idézi, így biztosak lehetünk benne, hogy a cicaboldogság egyik legelragadóbb jelének lehetünk szemtanúi.

4. Trillázás, purrogás és csicsergés

Nem a dorombolás az egyetlen hang, ami a cicák elégedettségét jelzi. Bizony, meg lehet különböztetni egymástól a segélykérő, az „unatkozom”, az „éhes vagyok”, a „játssz velem” és az „üdvözöllek újra itthon” nyávogásokat. Íme, egy hamisítatlan, vidám trillázás:

Ha hazaérve trillázó, purrogó vagy csicsergéshez hasonlító hanggal fogad a cicánk, biztosak lehetünk benne, hogy örül a jelenlétünknek, vágyik a közelségünkre, és szeretné, ha foglalkoznánk vele.

5. „Szépségápolás”

A cicák nem véletlenül nyerték el a legtisztább háziállat címét: ébrenlétük idejének felét tisztálkodással töltik, és nincs olyan helyzet, alkalom vagy póz, amikor ne lenne kedvük fényesre nyalni a szőrüket. Egy elégedett, kiegyensúlyozott macska sok időt tölt bundája ápolásával. Ugyanakkor érdemes résen is lennünk, hiszen

a túlzott mosakodás testi fájdalmat és betegséget is jelezhet.

6. Kíváncsiság

Erős jele a kiegyensúlyozott, boldog macskalétnek, ha kedvencünk érdeklődik a környezete iránt; figyeli, hogy mit csinálnak, merre járnak házon belül a gazdik, és szereti felfedezni a bútorok rejtett zegzugait. Vagyis kellőképp biztonságban érzi magát mellettünk ahhoz, hogy alaptermészetének, a kíváncsiságnak és a felfedezésvágynak hódoljon.

7. A pocak mutogatása

Ha egy macska a hátára fordul és a hasát mutatja feléd, az egyértelműek azt jelenti, hogy feltétel nélkül bízik benned. Egy ilyen sebezhető gesztussal a vadonban könnyű szerrel válhatna a nagyobb állatok zsákmányává. Tehát mondhatjuk, hogy amiképp a kutyák, úgy a macskák is megválogatják, kinek villantanak pocakot.

Íme néhány tipp a harmonikus macska-gazdi viszony kiépítéséhez!

Kiemelt kép: Getty Images