macska megjosolta

A macska, aki előre jelezte a betegek halálát

Oscar, a mentett macska figyelemreméltó képességgel rendelkezett. A Rhode Island-i Providence-ben található Steere idősek otthonában lakott, és mindig annak a betegnek az ágyára telepedett, aki aznap távozott az élők világából. Megjósolta a véget, mindig 2 órával korábban.

Az állatok érzékszervei jóval fejlettebbek a mieinknél. Persze nem tudnak számítógépet kezelni és cikket olvasni, cserébe olyan dolgokat hallanak, látnak, szagolnak, éreznek meg, amelyek számunkra már a természetfeletti tartományba esnek. Pedig nem ördögtől való dolog egy, a miénknél fejlettebb szaglással kideríteni, kinek a verejtéke, vizelete árulkodik rákos daganatról, vagy más betegségről. Ha pedig ezt képesek már a hangyák is azonosítani, miért ne tudhatná egy macska, mikor termelődnek a halál közeledtét jellemző biokémiai anyagok?

Az otthon eredetileg azzal a céllal fogadott örökbe Oscar mellett még öt másik macskát, hogy azok terápiás állatként felvidítsák, megnyugtassák a végstádiumú betegségben szenvedő időseket. A 2005 és 2022 között élő, mentett, szürke-fehér macska ennél jóval tovább ment:

képes volt megjósolni a betegek közelgő halálát azzal, hogy néhány órával a haláluk előtt melléjük vagy rájuk telepedett aludni.

A demens, jellemzően Alzheimer- és Parkinson-kóros pácienseket gondozó idősek otthonának személyzete szerint Oscar körülbelül hat hónappal azután kezdett járőrözni a kórtermekben, hogy örökbe fogadták. Megfigyelte és megszaglászta a lakókat, mielőtt időnként kiválasztott valakit, aki mellé leült. Pedig alapvetően nem volt egy barátságos állat, nem kereste mindenáron az emberek társaságát. Ha egyedüllétre vágyott, ellenségesen fújt arra, aki megközelítette.

Az ápolók egy idő után rájöttek, hogy ezek sosem véletlen vándorlások. A macska minden alkalommal annál a betegnél töltött így időt, aki aznap eltávozott. Úgy tűnt, mintha Oscar megpróbálná társaságával megvigasztalni az embereket utolsó óráikban.

A különös idősotthon először 2007-ben kapott nyilvánosságot. Oscar eddigre már száz esetben ítélt tévedhetetlenül.

Egy esetben merült fel, hogy a macska hibázott. Az egyik beteget megfigyelve dr. Joan Teno orvos látta, hogy a nő nem eszik, nehezen lélegzik és a lábai kékes árnyalatúak. Ezek olyan jelek, amelyek a halál közeledtét jelentik. Oscar azonban nem jelent meg a nő szobájában. Dr. Teno úgy gondolta, hogy a macska végre egyszer tévedett. Ehelyett kiderült, hogy a doktornő korán, már tíz órával a halál előtt észlelte ezeket az elváltozásokat, míg a macska csak a haldoklás utolsó két órájában jelent meg az említett páciens ágyánál. De megjelent. Egyetlen macskát sem lehet siettetni.

Az idősotthonban egy idő után már értesítették a közeli hozzátartozókat, ha Oscar (minden esetben csupán a halál előtt két órával) megjelent egy beteg ágyánál.

A macska megjósolhatja a természeti katasztrófát is

A macskák bámulatos képességei közé azonban nem csak a halál érzékelése tartozik. Földrengéseket, vulkánkitöréseket, viharokat és más természeti katasztrófákat is előre jelezhetnek. Hangosan nyávognak, ki akarnak jutni a lakásból, és az ellenkező irányba indulnak, mint ahonnan a baj érkezik. Erre már az ókori görögök is rájöttek, amikor ház körüli állataik tömegesen menekültek a földrengés elől már akkor, amikor még semmit sem lehetett érezni.

A modern kutatások szerint már napokkal a földrengés bekövetkezte előtt jeleznek az állatok, megváltozik a viselkedésük, menekülnek. Már akkor tudják, mi fog történni, amikor mi, fejlett emberek a hightech műszereinkkel még tanácstalanul nézegetjük a képernyőket.

Kiemelt kép: Getty Images