gyerekneveles tiktok

Motiválás vagy átverés? – Modern gyereknevelési tippek az internetről

Mire a kisbabából felnőtt lesz, a szülők millió kihívással küzdenek meg. Régen az idősebbektől, a hasonló cipőben járóktól és a szakkönyvekből, újságcikkekből szereztek információt az anyák, de manapság sokan hagyatkoznak a közösségi médiára, a vírusszerűen terjedő pár másodperces trükkökre, amelyek hatékony megoldást kínálnak a nehéz helyzetekre.
Több mint tizenhat millióan látták a TikTokon azt a videót, amelyben egy amerikai anyuka megmutatja, miképp vette rá a kamaszlányát fél csomag rizzsel, hogy kitakarítsa a saját szobáját. Általában a tinédzser telefonját szokta elkobozni, de egy reggel a szokásosnál is nagyobb rendetlenséget és koszt talált, ezért hozta a konyhából a fekete rizst, majd szórt néhány szemet a padlóra dobott ruhák mellé, az éjjeliszekrényre, a fiókokba, sőt még a paplan alá is.
 
A trükk bevált: a lány megijedt, hogy egér, vagy valamilyen rágcsáló hagyta ott az ürülékét, ezért soha nem látott alapossággal takarított ki, mindent lemosott, a ruháit is kiválogatta. A negyvenezer komment egy része dicsérte az anyuka kreativitását, hangsúlyozták, hogy a lusta kamaszokkal szemben minden eszköz bevethető, és többen jelezték, hogy ők is ki fogják próbálni a módszert. Akadtak azonban olyanok is, akik megjegyezték, hogy a rendetlenség mögött állhat stressz vagy depresszió, és egyébként is érthetetlen, miért alázza meg valaki a gyerekét a nagy nyilvánosság előtt. 

Cselhez folyamodnak

A fekete rizs szórását nem a Tiffini nevű anyuka találta ki, négy-öt évvel ezelőtt már jutott ennek a trükknek néhány napnyi hírverés, de a TikTokon, és a kamaszokkal küzdő új szülői generáció körében ismét fókuszba került. Mielőtt pálcát törnénk a modern nevelési módszerek fölött, nem szabad elfelejtenünk, hogy pár szóban összefoglalható tippek, illetve nagy igazságok mindig voltak, csak régen szájhagyomány útján terjedtek.
 
Ilyen volt a „ha nem alszik a gyerek, adjál neki pálinkás kenyeret”, az „úgy tudod leszoktatni a körömrágásról, ha csípős paprikával bekened az ujjait”, vagy a „ne vedd fel, hagyjad sírni, úgy tágul a tüdeje!”. A tinédzserek már keményebb diónak számítottak, így a szobafogság, a zsebpénzmegvonás, és a megszégyenítés mindennaposak voltak annak érdekében, hogy a tizenéves „végre megtanulja” mindazt, amit a szülő szerint meg kell.

De miért nem elég az oly sokat hangoztatott, nyílt, egyenes kommunikáció, miért kell trükkökhöz folyamodni?

„A szülők a kívánságaikat, elvárásaikat először kérésként fogalmazzák meg – mondja Falucskai Henriett, klinikai szakpszichológus – egy darabig ezeket újra és újra elismétlik, majd ha nem történik semmi, valamilyen megvonást, büntetést helyeznek kilátásba. Amikor már így sem érnek el eredményt, néhányan próbát tesznek az olyan trükkökkel, mint a fekete rizs. A kamaszkor egyébként is nagyon nehéz, ez az időszak arról szól, hogy a tinédzser próbál kitörni a gyerekszerepből. Szinte kötelező jelleggel kell lázadniuk a szülők ellen, próbára kell tenniük a családi megszokásokat és hagyományokat, hogy kialakíthassák a saját értékrendjüket. Ebben az időszakban vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet velük értelmesen megbeszélni a dolgokat, de megeshet, hogy egyébként is feszül a szülő már huszonhárom másik dolgon, és nincs ereje fölvállalni a huszonnegyediket, ezért inkább cselhez folyamodik.”
 
gyereknevelés tiktok

Vessük bele magunkat a valós élményekbe! Talán a közös emlékek segítenek átlendülni a kamaszkor nehézségein. (Fotó: Getty Images)

Ítélkezni könnyű

A közösségi médiában #parentinghack (szülői trükk, hekk) címke alatt futnak a különböző gyakorlati tanácsok. Többségük az egészen kicsi gyerekekre vonatkozik, akik még nem beszélnek, vagy nem értenek mindent. Akadnak tippek a gyors, felfordulásmentes pelenkázásra, a biztonságos fürdetéshez, a nyugodt autós vagy repülős utazáshoz.
 
A totyogósoknál már komplexebb kihívásokkal kell megküzdeni, ezért hasznos lehet néhány jó csel a zöldség- és vízfogyasztással kapcsolatban, a személyes higiénia kialakítására és a hisztik gyors, agressziómentes leállítására.
 
Speciális terep az egykéké, akiket fel kell készíteni arra, hogy a közösségben nem mindenki fog az ő igényeikhez igazodni; és más foglalkoztatja a nagycsaládosokat, ahol állandósulhat a rivalizálás. Bizonyos tanácsok azonnal megfogják a szülőket, például hogy érdemes a gyerekágy közelében tartani egy dobozban lázmérőt, lázcsillapítót, törlőkendőt, tiszta lepedőt, törülközőt, vagyis olyan dolgokat, amelyeket jó, hanem kell az éjszaka közepén keresgélni egy hirtelen fellépő betegség esetén.
 

Más trükkök is megosztják a felnőtteket, a kisgyermekét a repülőgép üléséhez tépőzárazó anyuka például kapott hideget-meleget.

 
Sokan felháborodtak, de akik rendszeresen egyedül utaznak két-három gyerekkel, azok megértették, mi vitte rá az asszonyt a szokatlan megoldásra. A szakértő szerint ez ugyanolyan, mint a gyerekpóráz, amelyen a járókelők gyakran megbotránkoznak, de akinek hármasikrei vannak, vagy fékezhetetlen és villámgyors fiai, annak nagy segítség lehet. Mielőtt ítélkezünk a másik fölött, jó ha tudjuk, hogy nem lehet egyértelmű evidenciákat megfogalmazni a kicsikkel kapcsolatban, mert nem egyformák. Mindenkinek a saját gyerekéhez, temperamentumához és élethelyzetéhez passzoló módszereket kell kialakítania. 

Hosszú távon megéri?

A csecsemőkkel és totyogósokkal kapcsolatban inkább praktikus, a hétköznapi rutinnal összefüggő tippekkel találkozni, a kamaszokkal pedig egyértelműen a házimunka van előtérben, mintha manapság sokkal nehezebben lehetne rávenni a gyerekeket, hogy vegyék ki a részüket az otthoni teendőkből. 
 
„Akár az udvarias viselkedésről, akár a személyes higiéniáról, a felelősségvállalásról vagy a környezet rendben tartásáról beszélünk, mindegyikre igaz, hogy nem tinédzserkorban kell elkezdeni, hanem korábban kell lépésenként kialakítani, – magyarázza Falucskai Henriett. – Online trükkökkel egyébként is nehéz a fiatalokat átverni, mert több időt töltenek a TikTokon és a különböző felületeken, mint a szüleik; egészen biztosan találkoznak az aktuális, népszerű trendekkel, és akkor azt élik meg, hogy a felnőttek megvezették őket. Ha nem egyszerűen egy tippet követnek, hanem valóban »meghekkelik« a tizenévest, akkor elveszítheti a szüleibe vetett bizalmat, pedig az fontosabb, mint hogy rend legyen. Ráadásul komoly szorongást is okozhat például, ha valaki attól retteg, hogy egér van a szobájában, azután nehéz lesz elaludni, hiába takarított ki. Aki trükkökhöz folyamodik, különösen nagyobb gyerekekkel, annak érdemes elgondolkodnia, vajon mit fog szólni, ha a kamasz is meghekkeli őt, csodálkozni fog-e, ha nem mond igazat.”

A TikTokon rengeteg téves információ található, például ettől a TikTok-trendtől is óvnak az orvosok.

Kiemelt kép: Getty Images