tiktok

TikTok-trend: Könyörögnek az orvosok, hogy ezt hagyják abba a fiatalok!

Fehérebb fogakat ígérnek a videóban, de nem érdemes kockáztatni.

A TikTok-trendek már évek óta hol szórakoztatnak bennünket, hol a frászt hozzák ránk. A hasznos és kevésbé hasznos videók váltogatják egymást néhány másodpercenként, a nézőknek pedig sokszor ideje sincs eldönteni, vajon érdemes-e kipróbálni az újdonságot vagy inkább jobb nem kísérletezni.

Mi is írtunk már bőrápolási vagy tanulási TikTok-trendekről, most azonban egy elég kockázatos egészségügyi trükk ütötte fel a fejét a közösségi média platformon.

A veszélyes TikTok-trend szerint otthon, saját kezűleg, orvosi segítség nélkül eltávolíthatjuk a fogkövet.

A fogkő gyakori fogprobléma, érdemes félévente-évente leszedetni, de ettől még nem szabad otthoni barkácsmozdulatokkal nekiesni a megkövült foglepedéknek. A fogkőeltávolítás azért nagyon fontos, mert ebben a szürkés-barnás rétegben rengeteg olyan baktérium van, ami gyulladásba hozhatja az ínyt. A folyamatosan gyulladt fogíny pedig egyenes út a korai fogvesztéshez.

A fogászati fogkőeltávolítást speciális és éles eszközökkel végzi a dentálhigiénikus vagy a fogorvos, ezért arra kérik a szakemberek a fiatalokat, hogy ezt a műveletet továbbra is bízzák rájuk és ne kísérletezzenek otthon.

Ezt ne próbáld ki otthon:

@dr.dannicabrennan Buying Instruments to Clean your own teeth: done properly #dentistry #teeth #whiteteeth #veneers #howto #protip #askme #dentist #dentistsoftiktok ♬ original sound - Dr.Dannica

És ilyen a szakember által végzett fogkő-eltávolítás:

@teethtube 17 yo. Female Tartar Removal #tartarremoval #scalingteeth #dentist #dentalwork #teethutbe #teethscaling ♬ Chill Like That - Sunday Scaries & PiCKUPLiNES

„A fogkőeltávolítás olyan tisztítási eljárás, amelynek célja a fogakon lévő túlzott lepedék felhalmozódás megszüntetése – magyarázza Brian Kantor fogorvos. – Míg a szokásos tisztítás a fog felszínét kezeli, a fogkőeltávolítás sokkal mélyebbre, az íny alá hatol.”

Az orvos elmondása szerint a fogkőeltávolítás nemcsak abban segít, hogy esztétikusabb legyen a mosolyunk és kellemesebb a leheletünk, de komoly fogbetegségeket is meg lehet előzni a rendszeres tisztítással. A fogínygyulladás mellett fogszuvasodást is okozhat a fogkő.

Ráadásul a fogkőleszedés bizonyos esetekben klinikai vizsgálatok előzik meg, szükség lehet például panorámaröntgenre, hogy az orvos lássa, mennyire hatol az íny alá a fogkő, és ha nagyon súlyos a helyzet, az állkapocscsont is érintett lehet. Ezen kívül a szakemberek minden fogformához más-más éles eszközt használnak, hogy a nehezen elérhető zugokból is el tudják távolítani a lepedéket.

tiktok-trend-fogko

Nem érdemes kockáztatni a szép mosolyért! (Kép: Getty Images)

Mik a veszélyek?

Az otthoni, nem profi eszközökkel és technikával végzett fogkő-eltávolításnak súlyos egészségügyi következményei lehetnek:

Egyrészt szinte garantált a fertőzésveszély, hiszen a fogászati eszközöknek teljesen sterilnek kell lennie, ami otthoni körülmények között nehezen elérhető. A fogkőleszedés pedig szinte biztosan megsérti kicsit az ínyt is, a nyitott ínybe pedig rögtön utat találnak a kórokozók. 

Másrészt a rosszul, nem szakavatott mozdulattal végzett fogkőleszedés maradandó kárt okozhat a fogzománcban. Ha a zománc megsérül, akkor a fog nemcsak érzékenyebb lesz, de le is törhet belőle egy darab keményebb falat rágása közben.

Kiemelt kép: Getty Images/Rafael Henrique/SOPA Images