sziget-fesztival-kylie-minogue

Sziget 2024: Kylie Minogue, olcsóbb ételek, jobb közlekedés, nagyobb biztonság

30 éves lesz a 2024. augusztus 7. és 12. között megrendezett Sziget Fesztivál! Új neveket és fontos újításokat jelentettek be a szervezők a mai sajtótájékoztatón. Illetve azt, hogy jobb lesz a biztonság, nagyobb a higiénia – az ételek pedig olcsóbbak.

Április 25-én tartotta a Sziget Fesztivál éves sajtótájékoztatóját, melyet rögtön egy izgalmas bejelentéssel kezdtek, bővítve az eddig nyilvánossá tett fellépők illusztris névsorát. A 2024-es fesztivál első napján, augusztus 7-én lép fel a pop örökös hercegnője, az ausztrál szupersztár, Kylie Minogue, aki az 1980-as években kezdte karrierjét – de akárcsak Madonna, ő sem tud kifáradni.

És hogy mi az apropó? Az, hogy a többszörös platinalemezes Kylie Minogue karrierjének újabb fénykora vette kezdetét 2023 nyarán a Padam Padam című slágerének köszönhetően. A Grammy-t is elnyert dal Kylie legfrissebb, Tension című albumán hallható, mely a kritikák szerint „telis-tele van csillogó, ellenállhatatlan, könnyen fogyasztható dalokkal, amelyeknek egyetlen célja, hogy a hallgatót szerelemre és táncra bírja, ha nem is mindig ebben a sorrendben”.

Friss hír volt, hogy Beton.Hofi is ott lesz majd a Nagyszínpadon, de érkezik a Margaret Island is. Az pedig már ismert tény, hogy

hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sorában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép fel.

(A fellépők listáját a linkre kattintva nézheted meg.)

sziget-fesztival-kylie-minogue

A Sziget Fesztivál Nagyszínpada 2023-ban (Fotó: Sziget)

Higiénia és fenntarthatóság a Sziget Fesztiválon

Elmúltak már azok az idők, amikor sokakat az tartott vissza a Sziget Fesztiváltól, hogy képtelenség volt higiénikus körülmények között mosdóba menni. Ezt külön kiemelte Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, miközben a fesztivál újításait vette sorra. „Tavaly nagyot léptünk a Sziget vendégélmény-fokozásában, a látogatók nagy megelégedésére – mondta. –

A higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaink,

ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. (…) A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettünk, ezen a téren már egy nemzetközi közösséggel, az Európa élvonalába tartozó fesztiválokkal együttműködve közösen dolgozunk tovább. Kiemelendő még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűsége.”

Így érdemes felöltözni egy fesztiválra.

Idén több magyar vendég lehet a Sziget Fesztiválon

Rengetegen rótták fel azt is az utóbbi években, hogy a magas jegyárak miatt a magyar látogatók szinte kiszorulnak a Sziget Fesztiválról. Az elővételes jegyidőszakban idén nagyon megugrott az eladott bérletek száma a szervezők szerint, a legtöbb Early Bird hatnapos bérletet (104 900 Ft volt idén) pedig az előző évekkel ellentétben most magyar látogatók vásárolták.

A napijegyek árai idén átlagban nem emelkedtek

(a sima 28 900 Ft-ba kerül, a VIP pedig 63 900 és 77 500 Ft közötti áron kapható). Sőt, mint a főszervező kiemelte, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett U21 bérlet megjelenésével a fiatalok – az első időszakban – a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.

Olcsóbb ételek

A másik fájó pontja honfitársainknak a Szigeten található ételek ára szokott lenni – így volt ez tavaly is. A tavaly bevezetett pénztárcabarát ételek sem arattak nagy sikert, a legtöbb helyen ugyanis ez nagyjából egy köretnyi ételt takart az átlagosnál még így is jóval magasabb áron.

Kádár Tamás elmondta, hogy azt akarják, idén a tavalyiaknál olcsóbb árak legyen az irányadóak, a „budget-friendly” ételeknél pedig a megfizethetőségnek és a tartalmasságnak egyaránt szempontnak kell lennie. „A sült krumpli-szósz-kombó nem alternatíva” – tette hozzá a főszervező a tavalyi kritikákra reagálva. 

Idén is folytatódik a Szigeten a tudatos és felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő DRINKiQ kampány, amely ingyenes ivóvízpontokat állít fel.

sziget-fesztival-kylie-minogue

A tömeg nagy lesz, de a biztonság is – állítják a szervezők (Fotó: Sziget)

Nagyobb biztonság

A napi 95 ezer látogatót vonzó Szigeten eddig is nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra. Elvileg idén ezt igyekeznek tovább fokozni.

Segítő zónákat hoznak létre a fesztiválon,

ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akiknek bármilyen mentális és pszichés probléma miatt szüksége lehet erre.

Az egészségügyi ellátás terén a balesetek többségét kitevő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan védőhálót igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők – mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek stb. – számára nyújt biztonságos szórakozást.

Kevesebb sorban állás, jobb közlekedés

A bejárat utáni fogadótér megújul: a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd. Itt lesz kialakítva a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatókat segítheti a fesztivál forgatagában. 

Lesz egészségügyi szolgálat, ATM automata, powerbank, illetve FestiPay-feltöltés is. A szervezők átalakítják a Nagyszínpad közönségterét: egyrészt kialakítanak egy kordonnal elkülönített „fan pit”-et, egyfajta rajongói zónát, valamint további újítás, hogy

a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepéről a keverőtorony. Ennek szerepét a nézőtér szélén álló kisebb építmény veszi át.

Korábbi években a már régóta felújításra szoruló K-híd miatt a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. Ezért idén a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják majd a közönséget a kijárat felé.

Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, melyek valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget arról, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxikat elérni. A nagy érdeklődésre számot tartó fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást.

A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába,

de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új Bolt taxidroszt a H-híd irányában.

Kimennél a Sziget Fesztiválra? Íme, útmutatónk 40 pluszos fesztiválozóknak!

Kiemelt kép: Sziget/Kylie Minogue Londonban 2024 márciusában – Fotó: Karwai Tang/WireImage