„A fesztiválok nem működhetnek távolságtartással vagy maszkot viselve”

Ha nyár, akkor fesztiválszezon – ez volt legalábbis a megszokott menetrend. A pandémia miatt 2020-ban az összes nagy fesztivál elmaradt, és idén sem rendezik meg mindet. Hogy mi a helyzet a Szigettel, a Balatonsounddal, a Művészetek Völgyével, a kisebb fesztiválokkal vagy a Budapest Park oly szeretett rendezvényeivel, arról a szervezőkkel beszélgettünk.

A világ két leghíresebb fesztiválját, az angol Glastonburyt és a kaliforniai Coachellát már hivatalosan is lefújták, ennek ellenére sok rendezvényszervező még optimistán tekint a jövőbe: a Tennessee állambeli Bonnaroo zenei és művészeti fesztivált szeptemberre, a chicagói Lollapaloozát pedig augusztusra hirdették meg. A legtöbb európai országban még mindig korlátozások vannak érvényben, az Amerikai Egyesült Államokban pedig továbbra sem csökken kellőképpen a fertőzöttségi ráta. De akkor mégis mitől függ, hogy egy fesztivált megtartanak-e vagy sem? Mi lesz a külföldi, és legfőképpen a hazai fesztiválokkal és várva várt koncertekkel? Miért nem éri meg egy zenekarnak Magyarországra jönni, ha kiesik néhány fesztiválidőpont? Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ a nyári szezon kedvenc programjainak szervezőivel.

Biztosan nem és talán nem

„Ha a fertőzés felüti a fejét a fesztiválon, a résztvevők száma, valamint a helyszín jellege miatt lehetetlenség lenne megfékezni a terjedését” – indokolta a döntést dr. Cameron Kaiser, Riverside megye közegészségügyi tisztviselője a Coachella kapcsán.

Pusha T a Coachella színpadán 2019-ben

A nevadai Black Rock sivatagban tartott Burning Mant a világ legextrémebb fesztiváljaként szokás emlegetni, viszont hogy idén megrendezik-e, még kétséges. Tavaly az online térbe költöztették a fesztivált, amelyet egy sikeres jótékonysági akcióval zártak. „Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy lesz-e Burning Man 2021-ben” – áll Dominique Debucquoy-Dodley, az esemény kommunikációs igazgató-helyetteségnek közleményében.

Aki a Burning Manhez hasonló összművészeti dzsemborira vágyik, annak Thaiföld felé érdemes venni az irányt, a Wonderfruit zenei fesztivál szervezői ugyanis már bejelentették, hogy húszezren szórakozhatnak velük Pattaja városában. A párizsi Lolapalooza jó esetben június 17-től várja a látogatókat, míg a fesztivál stockholmi verziója július 3-án kezdődik. A belga Tomorrowland szervezői sem tettek le eredeti tervükről, azt remélik, hogy júliusban velük bulizhatnak a dance műfaj rajongói. A dublini Longitude fesztivál pedig néhány fellépőt is bejelentett, hogy meghozzák a fesztiválozók kedvét a jegyvásárláshoz. Július 2. és 4. között koncertet ad színpadaikon Kendrick Lamar, ASAP Rocky, Megan Thee Stallion és Doja Cat is. Sok fesztiválnak egyébként az a taktikája, hogy nem lemondja, csupán csúsztatja az idei dátumot, bízva abban, hogy nyár végére vagy őszre már normalizálódik a helyzet.

Hazai terep: mi lesz a Sziget rendezvényekkel?

És hogy mi a helyzet itthon? Ilyenkorra általában már pontosan lehetett tudni, hogy mikor rendezik a legnagyobb hazai fesztiválokat, vagyis a Szigetet, a Voltot és a Balatonsoundot, sőt nem ritkán néhány fellépőt is elárultak a szervezők. Jelenleg a dátumok még nem ismertek, ahogy a jegyértékesítés és a programok kommunikációja sem kezdődött meg. 
Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Szervezőiroda CEO-ja, a Sziget fesztivál főszervezője nem sok jóval kecsegtetett bennünket: „Egyelőre áll, amit korábban is kommunikáltunk, hogy ahhoz, hogy meg tudjuk rendezni a rendezvényeinket, március folyamán kellene, hogy megszűnjön a bizonytalanság. De egyre kisebb esélyt látunk arra, hogy ez megtörténik.”

De vajon, ha egy csapásra megoldódna a helyzet, és igen magas lenne az átoltottság, mekkora esély volna arra, hogy nyáron felhőtlenül fesztiválozzunk?

A szervező szerint hiába reménykedünk, csak ábrándokba ringatjuk magunkat: „Nemzetközi összefüggéseiben kell nézni a dolgot, és nemcsak a fellépők, hanem a közönség oldaláról is, hiszen évente százezer külföldi vendég érkezik a Szigetre, 30-40 ezer külföldi pedig a Balatonsoundra. Hogy ők tudjanak utazni, legyenek járatok, amik ide hozzák őket, az nem tud egyik napról a másikra megtörténni. Túl sok faktora van tehát a bizonytalanságnak.

A Sziget Fesztivál nagyszínpada. Hasonló látványra egy darabig még várnunk kell. (Fotó: sziget.hu)

Így sajnos tényleg egyre kisebb esély van arra, hogy idén még tömegrendezvényeket lehessen tartani.Kádár Tamás tehát nem optimista, de jogosan nem az, hiszen mint mondja, a járványügyi előírásokkal pont a fesztiválok lényege veszik el: „Azt gondolom, hogy a fesztiválok nem működhetnek távolságtartással vagy maszkot viselve.

Ami most az életünk részévé vált annak érdekében, hogy le tudjuk győzni ezt a vírust, az nem megvalósítható egy fesztivál környezetben. Megfordítva a gondolatot: egy fesztivál nem megvalósítható jelen előírások között.

Az a legnagyobb hiányosság, hogy nincs tervezhető jövőkép. Tudom, hogy egy kormányzatnak nagyon nehéz bármit, akár csak egy hétre előre megmondani, de ennél akkor is nagyobb bizonyosságra volna szüksége a rendezvényszervezőknek” – summázta.

Ahol az egész nyár fesztivál – lenne

A Budapest Park is megkerülhetetlen helyszín, hiszen Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye gyakorlatilag öt hónapon keresztül egy folyamatos fesztivál, ahová a magyarok mellett rengeteg nagy külföldi előadó látogat el. A Budapest Park alapítója és vezérigazgatója, Pálffy András elmondta, hogy ők a koncertjeiknél egyedileg vizsgálják meg, mikor jön el az a pont, amikor halasztani kell a már bejelentett dátumot. „Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy javarészt hazai előadókkal dolgozunk, és a legtöbbjük naptárában igazi pirosbetűs ünnep a Parkos koncert. Ők rugalmasabban tudják ezt kezelni, mint egy nemzetközi szuperprodukció, ami a sokállomásos, akár kontinenseken átszelő turnéját kénytelen újraterverzni. Ettől függetlenül hatalmas kihívás, hogy rengeteg dátumopcióval kell készülnünk.” És mit gondolnak most, mi lesz a sorsa a magyar buliknak?

„Bár a Parkos csapatra mindig jellemző, hogy nagyon optimistán állunk a dolgokhoz, a mostani esetszámokat nézve sajnos egyre kevésbé valószínű, hogy áprilisban teljes kapacitásunkkal nyissunk ki

– mondta Pálffy András. – Tavaly egységesen 500 főben (személyzettel együtt) korlátozták a koncertlátogatók számát, ez nálunk a befogadóképesség mindössze 4%-át jelenti. Reméljük, ez idén nem így lesz. Rengeteg számítást végeztünk az elmúlt időszakban, és arra jutottunk, hogy a kapacitásunk 30%-os kihasználtságánál (ha olyan esetet nézünk, amikor a működési költségeinket minimalizáljuk) jön el az a pont, ahol már nem termelünk további veszteségeket. Ha a létszámkorlát így lenne meghatározva, az számunkra is hatalmas segítség lenne. Addig pedig, amíg nem ismerjük a pontos szabályokat, több forgatókönyvvel készülünk.”

A Budapest Park 10 000 fő befogadására képes. (Fotó: Bódis Krisztián)

És mi van a nagy budapesti koncertekkel?

A Budapest Park egyik nagy vonzerejét az oda látogató külföldi fellépők jelentik. Horváth Máté, a New Beat koncertsorozat szervezője (a New Beatnek köszönhetjük az elmúlt évek legnagyobb sikerű rock- és alternatív bulijait) megkerülhetetlen a témában. Évente átlagosan 60 koncertet szervez (például a Dürer Kertbe, az Akváriumba), koncertjeinek kb. 20%-át pedig a Budapest Parkba, ahol idén is több bulija van függőben. Ő is azt hangsúlyozza, amit Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, hogy a külföldi előadók koncertjeivel kapcsolatban a nagy képet kell nézni, ami miatt viszont még inkább valószerűtlennek tűnik, hogy gyorsan visszaáll a rend koncert fronton. Senki sem tudja, hogy mi lesz, ez egy univerzális tény. De nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy azt mondjuk, júliusig biztos, hogy semmi sem lesz. Ahogy egyre több fesztivált mondanak le, úgy keres egyre több és több esemény B-dátumot – mondja. – Nem annyira közismert, de a legtöbb külföldi zenekar, amely például nyáron a Budapest Parkban is játszana, turné keretein belül látogatna ide.

Egy-egy zenekar mindig egy 45-60 napos turnéban, egy projekteben gondolkodik.

Egy 20 állomásos turnét mondjuk 30, 45 vagy 60 nap alatt járnak végig. Ezekben a turnékban mindig van pár nagyon-nagy, egy-két közepes fesztivál, vannak üres napok, illetve olyanok, amiken amolyan pótló bulik vannak. Ilyenek a Parkos koncertek is. Azért vannak, hogy az üresjáratokban is kerssenek egy kis pénzt a bandák – persze ezek általában teltházas koncertek és nagyon jól sikerült bulik, de minimális pénzt jelentenek ahhoz képest, amiket a fesztiválokon keresnek, főleg az olyan nagyokon, mint mondjuk a Rock am Ring.

Ezeknek az előadóknak, ha kiesik négy nagy fesztivál, akkor hiába maradt 16 másik koncertidőpontjuk, egyszerűen már nem éri meg elindulni turnézni.

Ez nem azt jelenti, hogy nem hajolnak le annyi pénzért, hanem hogy ilyenkor konkrétan már a nullára kerülés válik kérdésessé.”  Ezért lehetséges az is, hogy már most tudunk koncertekről, amiket ugyan csak 2021  augusztusára, szeptemberére hirdettek meg, de már most csúsztatnak tovább jövő évre.

Művészetek völgye

Az elmúlt 30 évben nem véletlenül lett a Művészetek Völgye az ország egyik kedvenc nyári eseménysorozata. Hazánk legnagyobb összművészeti fesztiválja (ahol a koncertek mellett irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programok is vannak) felkészült a lehetséges korlátozásokra. Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye igazgatója, a Music Hungary Szövetség Fesztivál-szakosztályának vezetője, a Kerekdomb Fesztivál és az Örvényeshegy Piknik alapítója, főszervezője derűsebb hírekkel szolgált:

„Művészetek Völgye idén biztos, hogy lesz. 

Úgy látjuk, hogy a különböző esetszámok függvényében határozzák meg, hogy milyen mértékű nyitások legyenek, és mi ezekhez alkalmazkodunk.

Délutáni program a Művészetek Völgyében 2019-ben. (Fotó: Művészetek Völgye/Facebook)

A Művészetek Völgyének szerencsés a struktúrája, mert a fesztiválnak otthont adó három településen sok kicsi helyszínünk van, szabadtéren, szellősen és viszonylag rugalmasan tudunk tervezni. Alapból igyekszünk széjjelebb húzni a fesztiválhelyszíneinket, hogy megtarthassuk a Művészetek Völgye utánozhatatlan otthonos, családias hangulatát. Idén Kapolcs és Taliándörögd mellett Vigántpetend például még nagyobb hangsúlyt kap.

A Panoráma színpadunk az egyetlen olyan helyszínünk, ahol többezres közönség gyűlik össze évről-évre. Sajnos van esély arra, hogy az ide tervezett könnyűzenei koncerteket nem a szokott módon tudjuk majd megvalósítani.

A három településen az elszórt helyszíneinken mi most remélhetőleg rendben leszünk.” És mi a helyzet a külföldi előadókkal idén? „2021-ben teljesen magyar line-upban gondolkodtunk. A közönségünk 95%-ban eddig is magyar volt, ahogy a fellépőink is, csak egy-egy külföldi meghívottal színesítettük tovább a programot. Most úgy érezzük, hogy egyrészt bizonytalan út a külföldi előadókkal való egyeztetés, másrészt fontosnak tartjuk, hogy a hazai művészek minél több lehetőséget kapjanak a fellépésre, ez egy rendkívül nehéz időszak számukra is.” – mondta az igazgató. Művészetek Völgye tehát lesz, az Örvényeshegy Piknik azonban még kérdéses. Ennek financiális okai vannak, hiszen a támogatók nem olyan bátrak, mint korábban. Oszkó-Jakab Natália azt is elmondta, hogy a 10 fős csapat szeptember óta dolgozik az idei Völgyön, amelynek keretében 10 nap alatt 1500 program kerül megrendezésre. Nem vártak konkrétumokra, úgy számolnak, mintha nem lenne korlátozás, de azért ők is készülnek B- és C-tervvel.

A kisebb fesztiválok bizakodóak

Tollner Máté, a Kolorádó fesztivál projektvezetője azt mondta, hogy alapvetően bizakodóak. „Június 23-26. között tervezzük megrendezni az ötödik Kolorádó fesztivált. Azért nem bízzuk a véletlenre, van B-tervünk is: amennyiben a júniusi dátumot nem teszi lehetővé a vírushelyzet, úgy a pótdátumunk 2021. augusztus 11-14. Február elején bejelentettük az első körös fellépőket. Az első körbe egyelőre csak hazai zenekarok és közreműködő csapatok kerültek, de lesznek külföldi fellépőink is. Többükkel megállapodtunk már, őket a tavasz folyamán tervezzük bejelenteni. A tavalyi év megedzett bennünket, úgy gondoljuk, hogy felkészültünk a bizonytalanságokra és optimistán tekintünk a jövőbe. Gőzerővel dolgozunk és természetesen folyamatosan figyeljük a híreket.” A Fishing On Orfű fesztivál sajtókapcsolatokkal foglalkozó munkatársa, Egyedi Péter is hasonló optimizmusról számolt be: „Az álláspontunk egyelőre ugyanaz, mint amivel decemberben elindítottuk a jegyértékesítést: ha az eredeti júniusi dátumban nem tarthatjuk meg a fesztivált, akkor az augusztus végi pótdátumunk lép életbe. A bejelentés óta a bérletek és a kempingjegyek több, mint a fele már elkelt, ebből is látszik, hogy nemcsak mi, de a közönségünk is bizakodó.”

Összességében tekintve a helyzet nem túl rózsás, a legnagyobb zenei fesztiválok jó eséllyel nálunk is elmaradnak. Ha nem is reménykedhetünk abban, hogy idén találkozunk Sopronban, Zamárdiban vagy a Hajógyári-szigeten, még azért végigböngészhetjük azon fesztiválok listáját, amelyeket legalább tervezett dátummal meghirdettek (a B My Lake még a listán van, de a fesztivál oldalára közben már kikerült az elmarad” tábla). Szomorúságra azonban nincs okunk: a nyár nem marad el, lesznek események is, és most már talán valóban közelebb kerülhetünk a korábban megszokott élethez. És egy 2022-es, talán teljesen felhőtlen fesztiválszezonhoz.

(Kiemelt kép: Sziget Fesztivál)