Kapcsolj ki! Piacozással, színdarabbal, Sziget Fesztiválon vagy hullócsillagokkal

A nagy nyári melegben igazi lélekfrissítő programokat gyűjtöttünk egy csokorba. Szerdán elstartolt a Sziget Fesztivál, megrendezik az első belvárosi dzsungelmókát, de bejárhatjuk Budapest gyomrát is egy izgalmas föld alatti sétán és csillaghullás is lesz. Ti melyik programot választjátok?

TranzDanz Zsámbékon

Tranzdansz Zsámbékon

A magyar kortárs tánc egyik legjelentősebb független társulata, az idén 30 éves TranzDanz legújabb darabja a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban megvalósított Ratville. Az előadás egy hajdani gangos bérház udvarán játszódik, a K-medencében, K-Európában. Itt és a hátsó lépcsőn, a szobakonyhában, a kapualjban, az utcán és a Szomjasban élik mindennapjaikat, vágyaikat, álmaikat, nekibuzdulásaikat és kudarcaikat a darab szereplői. Alávetettek és kiszolgáltatottak, akik a hamis, szinte leleplezhetetlen képnek egyszerre nézői és létrehozói. Nincs este, se reggel, nincsenek évszakok sem, az idő megállt (vagy körbe jár)…jó itt, tiszta havaj!

Jegyvásárlás itt.

Időpont: 2018. augusztus 11. 20:30
Helyszín: Zsámbéki Színházi Bázis, Műemlék Rakétabázis

Éljen a piac! Sétáljunk a föld alatt a Vásárcsarnokba!

Fotó: Fortepan / 1949, Kovács Márton Ernő

1897-re épült fel Budapest első számú vásárcsarnoka, mely máig, több mint száz év elteltével is, mindennapi bevásárlásaink színhelye. Augusztus 11-én lehetőségünk nyílik arra, hogy bepillantást nyerjünk a IX. kerület élelmiszeriparának történetébe és megtudjuk, hogyan épült a Vásárcsarnok és környéke. Bokros Eszter idegenvezető a Vásárcsarnokból föld alatti alagúton kísér ki a Dunáig, mindeközben pedig többek között azt is elárulja, hogy hogyan szavatolták akkoriban a húsok frissességét, vagy hogyan került az ínycsiklandó termékek garmadája az elárusítóhelyekre.

Még több részlet az esemény Facebook-oldalán.

Időpont: 2018. augusztus 11. 10:00
Helyszín: 1093, Fővám tér, játszótér – 3.

Irány a Sziget Fesztivál!

Végre! Végre! Eljött az az egy hét, amikor újra megnyitja kapuit Európa egyik legnagyobb, szabadtéri zenei fesztiválja, sok száz programmal, az észak-budapesti Óbudai Hajógyári-szigeten. 2018. augusztus 8. és 15. között a Sziget Fesztiválon mindenki megtalálja a számára kedves programot: a szervezők idén a látványvilágot tekintve ismét kitettek magukért: az egyik nagy kedvencünk a Green Sziget, ahol a fák alatt hűsölve a környezettudatosságról tudhatunk meg többet. Ebben az egy hétben gyakorolhatjuk a flow jógát is, a Szigetgasztrón pedig külön gondoltak a vegákra, vegánokra, és az allergiákkal küzdőkre is. A fesztivál fő programjai természetesen a koncertek. A nagyszínpadon olyan külföldi előadók is megfordulnak majd, mint az amerikai Lana Del Rey vagy a kanadai Shawn Mendes, de a magyar zenék szerelmesei sem maradnak koncertek nélkül, a Petőfi Rádió színpadán egymást váltják majd a jobbnál jobb zenészek! Ott a helyünk!

Részletes programok a fesztivál weboldalán.

Időpont: 2018. augusztus 8-15.
Helyszín: Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

Szimplant – #első belvárosi dzsungelmóka

Szimplant

Kalandos kvízjáték, plantfie (növényes szelfi) kiállítás, meditációs sarok, beszélgetések, előadások, performansz és jó zenék. A Szimplant és a Szimpla Kert közös együttműködésével először rendezik meg augusztus 11-én ezt a feltöltős délutánt az urbánus kertészkedés és felelős gondolkodás jegyében. A résztvevők megtekinthetik a National Geographic és a Nők Lapja újságírójának, Balogh Boglárkának a DZSUNGELLAKÓK – suttogva készített képek című kiállítását, beszélgetést hallhatunk majd a Műanyagmentes július és a Szívószálmentes augusztus követeivel (Felelős Gasztrohős, Night Mayor), vagy akár fűszersót is készíthetünk. A gyermekeket kézműves- és mesesarokkal is várják.

Bővebben olvashattok a részletekről az esemény Facebook-oldalán.

Időpont: 2018. augusztus 11. 12:00-17:00
Helyszín: 1075, Budapest, Kazinczy utca 14.

Csillaghullás 2018 – A hullócsillagok éjszakája

csillaghullas

Az augusztus az év egyik legkülönlegesebb időszaka, nemcsak a kellemes nyári meleg miatt, hanem azért is, mert az égbolton ilyenkor egyre sűrűbben figyelhetünk meg meteorzáport. Ez a Perseidák meteorrajnak köszönhető, amelyek 2018. július 17-én érkeztek meg bolygónkhoz és egészen augusztus 24-ig itt is maradnak. A csillaghullás csúcsa augusztus 11-12-én lesz, ilyenkor éjszaka óránként akár 60-70 meteor is feltűnhet az égen. Csatlakozzatok ti is a Csillaghullás 2018 csoporthoz, és ne felejtsetek el a hullócsillagok láttán kívánni valamit! ;)

Időpont: 2018. augusztus 11-13.
Helyszín: Magyarország

Összeállította: D. E.

Képek: a rendezvények oldalairól, Fortepan