terhesseg

A népszerű fogyókúrás szer mellékhatása igen meglepő

A PCOS-ben szenvedő, addig meddő betegek terhesek lettek a fogyókúrás szer szedése alatt.
  • A népszerű fogyasztószer rengeteg negatív mellékhatása – hányás, gyengeség – mellett egy jó is végre kiderült.
  • Az eredetileg cukorbetegeknek szánt injekció segít beállítani az ideális vércukorszintet, ezért olyan betegeknek is felírják, akik inzulinrezisztenciával küzdenek.
  • Az egyik leggyakoribb meddőséget okozó probléma a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, ami szintén inzulinrezisztenciával jár.

Az Egyesül Államokban már a PCOS kezelésére is felírják a szemaglutid hatóanyagú injekciós kúrát. A fél sztárvilág (például Oprah, Elon Musk, Amy Schumer, Chelsea Handler, Rebel Wilson) ezzel a szerrel adta le a felesleget az elmúlt években.

A gyógyszerrel a diabéteszesek túlsúlyának megszüntetése és a vércukorszintük egyensúlyban tartása a cél, de olyan cukorbetegeknek is életmentő lehet, akik a többi diabéteszre való gyógyszerre allergiásak, érzékenyek.

A cukrosoknak szánt gyógyszert azonban néhány éve felfedezte magának a fogyókúraipar.

Nagyon gyorsan és hatékonyan lehet fogyni a szemaglutiddal, de persze vannak bőven negatív és pozitív mellékhatásai.

Évek alatt kiderült, hogy egészséges szervezet esetében nagy a hozzászokás esélye. A szervezet megszokja, hogy egy adagolt szer segít neki beállítani a jó vércukorszintet.

Mégsem csodaszer

A Liverpooli Egyetem 2022-es tanulmánya kimutatta, hogy azok, akik egy évnél tovább használták az injekciót fogyásra 18%-kal csökkent a testsúlyuk. Rossz hír, hogy amint abbahagyták a fogyókúrát, a következő egy évben súlyuk kétharmadát hízták vissza.

Pozitív mellékhatása pedig több is van: elveszi az étvágyat, teltségérzetet okoz, az evésrohamok is megállíthatóak vele.

Most azonban nem várt mellékhatásra derült fény, az eddig meddő PCOS-es betegek között baby boomot tapasztaltak.

Több amerikai egészségügyi fórumon is arról számoltak be a PCOS-es betegek, hogy bár addig évekig nem sikerült teherbe esniük, a gyógyszer használata alatt (és többször fogamzásgátlás mellett) pedig hirtelen sikerült. Az orvosok azonban óvatosságra intenek: az erős fogyókúrás gyógyszer mellett teherbe esni egyáltalán nem veszélytelen.

Fogyás gyorsan, rövid idő alatt? Túl szép, hogy igaz legyen, éppen ezért összeszedtük, miért kell vigyázni a villámdiétákkal.

fogyás diéta fogyókúra

A természetes, gyógyszermentes fogyás eredménye is lehet a jobb termékenység (Fotó: Getty Images)

A fogyás önmagában segít?

Adam Balen professzor, a British Fertility Society (Brit Termékenységi Társaság) korábbi elnöke a következőket mondta a MailOnline-nak: „Sok túlsúlyos nő termékenysége csökken. A fogyás alapvetően javítja a termékenységet és a peteérés valószínűségét.”

Ez azért van, mert zsírsejtek ösztrogént termelnek, ami rossz hatással lehet a termékenységre: leállíthatja a rendszeres menstruációt és az ovulációt. 

A kutatások szerint a meddőség kockázata háromszor nagyobb az elhízott nőknél, mint az egészséges testsúlyúaknál.

A negatív hatás különösen a policisztás petefészek szindrómában, azaz PCOS-ben szenvedő nők esetében lehet különösen jelentős. Ez az állapot ciszták kialakulását okozza a petefészkeken, ami többféle hormonális tünethez és súlygyarapodáshoz vezet, általános tünete az inzulinrezisztencia is.

Barbara McGowan a londoni King’s College professzora, az endokrinológia és cukorbetegség szakértője így nyilatkozott:

„A testsúlycsökkentés javítja a PCOS-szel összefüggő inzulinrezisztenciát, így szabályozza a menstruációs ciklust, és ezáltal a termékenységet. A szemaglutid más módon is elősegítheti a megtermékenyülést, mégpedig úgy, hogy befolyásolja a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát.”

A vércukorszint-szabályozó gyógyszer egyik hatása, hogy késlelteti a gyomor kiürülését, ami megakadályozhatja, hogy a tabletta hatékonyan felszívódjon a szervezetben. Az injekcióban lévő GLP-1 a természetes módon előforduló, az agynak a jóllakottságot jelző hormont utánozza.

Sokan nem tudják, de a szer kellemetlen mellékhatása lehet a gyakori hányás, hasmenés, ami szintén kockázattal jár.  A fogamzásgátló tabletták hatástalanná válnak, ha nem tud felszívódni, tehát ez is elősegítheti a meglepetés terhességet.

Fogyókúrából kisbaba

A Facebookon és a Redditen is vannak olyan csoportok, amelyekben egyre többen számolnak be arról, hogy az injekciókúra után sikerült teherbe esniük. Akadnak olyan, akik évek óta küzdöttek a babáért: részt vettek lombikbébi programban, több vetélés és sikertelen embrióbeültetés után pedig nagyon boldogok, hogy bővül a család. A csoportban vannak olyanok is, akik szedték a fogamzásgátlót a fogyókúra mellett, és így jött a meglepetés terhesség, de a csoporttagok örülnek a pozitív mellékhatásnak.

A gyógyszergyártó azt tanácsolja, két hónappal a tervezett terhesség előtt hagyják abba a szert szedők a kúrát. Kockázatos lehet a terhesség, ha szemaglutidot szed az édesanya a terhesség alatt, és fejlődési rendellenességet is okozhat a szer (bár ennek egy új, svéd tanulmány ellentmond), jobb az óvatosság.

A tablettás fogamzásgátlás mellett érdemes más módszert is bevetniük azoknak, akik későbbre tervezik a családgyarapítást.

A legújabb fogyókúrás őrület a Brecka-diéta, de tényleg működik a vércukorszinttel játszó új módszer?

Kiemlet kép: Getty Images