élelmiszer étel

Kedvenc ételeink, amelyek eltűnhetnek a klímaváltozás miatt

Az időjárás-változás miatt a legtöbb élvezeti cikk elérhetetlen lesz.
  • Ami ma minden élelmiszerbolt polcán ott van, 20 éven belül szinte elérhetetlen luxustermékké válhat.
  • A túl magas hőmérséklet és a talaj minőségének romlása egyes növények pusztulását okozhatja. A klímaváltozás miatt a szőlők is veszélyben vannak, így a pezsgő is eltűnhet.
  • Egyes helyeken az emelkedő tengervíz okoz gondot, a sótól ugyanis megváltozik a termőföld, rengeteg gabonaféle kerülhet veszélybe.

Áradások a sivatagban, aszály a mérsékelt éghajlaton, rettenetesen hosszúnak tűnő El Niño, amelynek hatására naponta nem pár hőfokot, hanem évszakokat váltunk. A saját bőrünkön tapasztaljuk a klímaváltozást, olyan szélsőségeket látunk, amikre eddig az emberiség történetében nem nagyon volt példa.

Ahol évezredekig megélt egy-egy növény, az időjárás-változásának köszönhetően kipusztul.

Olyan nagy erőforrást igényelne a fenntartása, hogy nem biztos, hogy megéri megmenteni.

A nagyüzemi állattenyésztés, -tartás és -vágás sem fenntartható hosszútávon, így egy szempillantás alatt a kedvenc napi húsárunkból és tejtermékünkből pár éven belül ritka luxustermék válhat.

Milyen növényt érdemes ültetni, ami kibírja a klímaváltozást

étel élelmiszer

Ma még élvezettel eszünk a kedvenc ételeinkből, a klímaváltozás miatt viszont luxustermékké válhat (Fotó: Getty Images)

1. Vanília

A vaníliát nem csak az élelmiszeriparban használják, a parfümökhöz használt egyik legnépszerűbb olajat is ebből a jellegzetes illatú növényből nyerik. A trópusi éghajlaton élő növény 1-2 évente fordul termőre, és természetes beporzását egyetlen méhfaj végzi.

Mivel már sok helyen termesztenek vaníliát, a beporzását is mesterségesen kell véghezvinni, hiszen a méhek kezdenek kipusztulni a klímaváltozás miatt. A vaníliahiány miatt olyan ételektől kell elköszönni, mint a sütik, fagyik, csokik, kekszek.

2. Prosecco

A klímaváltozás miatt több, általunk ma fogyasztott bor és pezsgő tűnhet el a polcokról. Elsősorban a Glera szőlő a veszélyeztetett, amiből a kedvelt habzó fehérbor, a prosecco is készül. A hegyekben termesztett szőlőtőkéket ugyanis rokonaiknál több napfény éri, mindazonáltal a magaslati hűvös levegő megakadályozza, hogy a szemek megégjenek.

A szélsőséges időjárási jelenségek, valamint a talajpusztulás veszélyes kombinációja miatt egyre csökken a szőlőtermés.

Az éghajlatváltozás miatt ráadásul nemcsak ennek a népszerű italnak, hanem számos más európai borfajtának szintén búcsút inthetünk a nem is olyan távoli jövőben.

3. Nemes penészes sajtok

A hús és a tej, illetve a belőle készített sajt luxustermékekké válhatnak, hiszen egyre kevésbé fenntartható a szarvasmarhák tartása. Ha a bolygó jövőjére koncentrálunk, akkor sokkal kevesebb marhát szabadna tenyésztenünk, tartanunk, mivel nem lesz elég víz a tenyésztésükhöz. De nem ez az egyetlen probléma!

Egyes sajtokhoz nemes penészre van szükség, amit ma már laboratóriumi közegben szelektáltak, ezáltal a kipusztulás szélére sodorták a gombafajtát.

A camembert és a brie sajtok eredetileg Franciaország különböző részein alakultak ki. A sajtokat nedves pincékben tárolták, így az ott található penicillin gomba elkezdte erjeszteni őket.

Egy idő után a sajtok készítéséhez laboratóriumi körülmények között termesztett spórákat használtak. A tudósok szerint a gond ott kezdődött, hogy a gyártók kísérletezni kezdtek a sajtok jellegzetes fehér héjának elérése érdekében, és okozza a kipusztulást.

4. Avokádó

Az egyik legegészségesebb gyümölcs (igen, gyümölcs), amire sikeresen rászoktunk itt Európában, ahol nem honos, de lassan el is kell engednünk ezt az élelmiszert. Fél kiló (kb. 2-3 darab) avokádó termeléséhez nagyjából 275 liter vízre van szükség (kb ennyi vizet használ el egy fő hetente), de ez a mennyiség folyamatosan növekszik, hiszem az avokádó termesztő vidékek egyre jobban elsivatagosodnak.

kávé tea

A forró italok alapanyagai is a klímaváltozás áldozatává válhatnak (Fotó: Getty Images)

5. Kakaó, kávé, tea

A Financial Times írt arról, hogy nemcsak a klímaváltozás miatt válhatnak a jövőben luxustermékké ezek az élvezeti cikkek, hanem a geopolitika konfliktusok okán is. Kevesebb kakaó- és kávébab, valamint a teacserje várható, de az áru szállítása is nagyon költséges lesz, ráadásul még a gyártók is limitálhatják a exportmennyiséget.

A szélsőséges időjárás és a túl hosszú tengeri úton való szállítás (háborúk és új gazdasági megállapodások lassítják a hajókat) is tönkreteheti az árut, tehát ezeket az élelmiszereket több tényező is veszélyezteti.

6. Ibériai sonka

Az ibériai sertések rengeteg makkot esznek, vagyis ennének, de az aszály miatt nem termett elég makk tavaly, elszáradtak a tölgyfák. Egy gazdaságnak legalább egy hektár tölgyesre lenne szüksége ahhoz, hogy a megszokott mennyiségű sonkát ki tudja termelni, de Andalúziában évről évre egyre nagyobb a szárazság.

7. Vörös camargue-i rizs

Ez a vöröses, diós ízű különleges gabona a Földközi-tenger partján terem Franciaországban. Mivel a jégsapkák olvadása miatt azonban folyamatosan nő a tengerszint, a partokhoz közeli, alacsonyan fekvő termőföldeket elárasztja a tengervíz. A rizsnek – és egyébként minden más gabonának is – árt a sós talajvíz, tehát előbb-utóbb ki fog pusztulni ezeken a területeken a növényzet.

8. Törökmogyoró

A nálunk is honos törökmogyoróból is egyre kevesebb van, mert ez a növény nagyon érzékeny az időjárás-változásra. A törökmogyoró fő kitermelő területei Olaszország és Törökország, azonban ezeken a tájakon nagyon gyors a felmelegedés, amihez a mogyoró nem tud alkalmazkodni. Ha szereted a nugátkrémet, akkor élvezd ki, amíg van, mert pár éven belül nagyon drága luxustermékké válhat – írják a WWF oldalán.

A szakácsok elárulják, hogyan spórolhatsz bevásárlás közben! A tippjeikért kattints!

Kiemelt kép: Getty Images