Végítélet órája világvége

Soha nem voltunk még ilyen közel a világvégéhez a tudósok szerint

2010-ben még „csak” 10 percre volt a világvégét jelző éjfél a Végítélet Óráján. Mára viszont másodperceink maradtak hátra.

2024. január 23-án kedden ismét beállították a Végítélet Óráján a mutatókat: 90 másodpercre vagyunk éjféltől – hozta nyilvánosságra a The Bulletin of the Atomic Scientists, amely 1947-ben hozta létre a szimbolikus órát. Az éjfél azt a pillanatot szimbolizálja, amikor a Földet lakhatatlanná teszik az emberek, azaz eljön a világvége.

Tavaly, 2023-ban szintén erre az időpontra állították a tudósok (2020-tól 2022-ig az óra 100 másodpercre volt éjféltől) a Végítélet Óráját, főként Oroszország ukrán inváziója és a nukleáris eszkaláció növekvő kockázata miatt. A döntés arról, hogy idén ismét erre az időpontra állítsák a mutatókat, nagyrészt az Ukrajnában továbbra is zajló háború, az Izrael-Gázai konfliktus, a nukleáris fegyverkezési verseny potenciálja, valamint a klímaváltozás miatti folyamatos aggodalmakra vezethető vissza, mondta el Rachel Bronson, a Bulletin elnök-vezérigazgatója a keddi idő bejelentését követő sajtótájékoztatón.

Mi az a Végítélet Órája?

A Doomsday Clock (Végítélet Órája) egy metaforikus időjelző, amely a lehetséges globális veszélyek és fenyegetések szintjét próbálja szimbolizálni. Az órát a The Bulletin of the Atomic Scientists (Az Atomszakértők Folyóirata) nevű tudományos lap hozta létre 1947-ben olyan tudósok részvételével, mint az atombomba atyjaként emlegetett Robert J. Oppenheimer és Albert Einstein, azóta pedig évente frissítik.

Az óra mutatói közvetlenül kapcsolódnak a környezeti és politikai fenyegetések súlyosságához.

A mutatók állása azt jelképezi, mennyi idő van hátra éjfélig, amely a globális katasztrófa vagy végzetes esemény bekövetkezésének, azaz a világvégének szimbolikus pillanatát jelöli. Minél közelebb járunk éjfélhez, annál súlyosabbnak ítélik meg a globális helyzetet a tudósok.

Végítélet órája világvége

A Végítélet Órája tavaly, 2023. január 24-én a Bulletin Washingtonban tartott, élőben közvetített eseményekor. A világvégét jelző óra idén is kilencven másodperccel éjfél előtt kilencven másodperccel áll (Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images)

Az időjelzőt a két legfőbb fenyegetés, az atomfegyverek és a klímaváltozás, valamint egyéb globális kockázatok alapján állítják be. A tudósok (mint például a néhai Stephen Hawking) és más szakértők értékelik a világpolitikai és környezeti fejleményeket, és ezek alapján állítják be az óra mutatóit. Azonban fontos megjegyezni, hogy

a Végítélet Órája nem pontos tudományos mérőeszköz, hanem egy szimbolikus eszköz, amelynek célja ráirányítani a figyelmet a globális kihívásokra és a veszélyekre.

Az időjelző értékei folyamatosan változhatnak az események és a világpolitika alakulása szerint.

Ekkor álltunk a legtávolabb a világvégétől

Legtávolabb a világvégét jelző éjféltől 1991-ben voltunk: a hidegháború végeztével az Egyesült Államok és a Szovjetunió aláírta a Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződést, az első olyan egyezményt, amely mély átalakításokat irányzott elő a két ország stratégiai nukleáris fegyverkészleteiben. Ennek hatására a Bulletin az óra mutatóját éjfélhez képest 17 percre állította. 1947-ben, tehát az óra indulásakor 7 percnél tartottunk.

Sir Isaac Newton már 1704-ben megjósolta, hogy mikor lesz vége a világnak, a teóriája pedig manapság ismét népszerű. Kattints a linkre, ha érdekel, mikor következik be szerinte – hamarabb, mint gondolnád!

Kiemelt kép: Getty Images