A modern technikának hála, évre pontosan látjuk, hogy mikor lesz világvége.

Aki élt akkor, jól emlékezhet az Y2K néven elhíresült eseményre: annak idején az egész világot bejárta az a híresztelés, amely szerint 1999.12. 31-én 23:59-kor mindennek vége, mivel állítólag a számítógépek nem tudnak átállni a 2000-rel kezdődő időszámításra (át tudtak). Később 2012-re vártuk egy ősi maja jóslatnak köszönhetően, hogy elérkezik a vég – hiába.
Nem kevés embernek okozott meglepetést a sikertelen jóslat, hiszen rengetegen voltak, aki félelmekkel és szorongásokkal készültek a világ utolsó napjaira, vagy éppen egy speciális feltétellel, amit csak ekkor lehet lejátszani. Azóta eltelt években sem kellett unatkoznunk: sokaknak a COVID járvány adott okot aggodalomra, amikor is világszerte tömeg rettegtek attól, hogy a vírus rövid időn belül elpusztítja a Föld teljes lakosságát. De itt vagyunk, tehát ez is megdőlt.
Az emberiség viszont nem akarja elengedni ezt a kérdést, és

valami furcsa oknál fogva mindenki tudni akarja a választ: mikor lesz világvége?

Végre itt van a megnyugtató válasz, ami hiteles kutatásokra alapozza állítását.

A Föld marad, az emberek kihalnak

Hogy ez nem egészen elrugaszkodott kijelentés, ezt igazolja a Bristoli Egyetem munkatársainak a kutatása. A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával, egy ún. szuperszámítógéppel megállapították, hogy ki fog halni az emberiség. Az eredmény érdekében három területet vizsgáltak: a Föld éghajlatváltozását, a tektonikus lemezek mozgását, valamint az óceánok kémiájával és biológiájával kapcsolatos változásokat. 

A Föld elsivatagosodása várható a jövőben (Fotó: Getty Images)

Ezeket összevetve kiderült, hogy a világ egészen másképp fog kinézni a jövőben, mint most. A tektonikus lemezek miatt a kontinensek elmozdulnak, és egy új szuperkontinenst hoznak létre, amely hármas csapáshoz vezet, így várhatóan drasztikusan megnő a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet, míg a légkörben fokozódik a CO2 aránya.

Az eredmény az ember számra egy élhetetlen környezet, a Föld azonban nem pusztul el ennek hatására.

 A várható normál hőmérséklet 50 °C lesz, ami minden bizonnyal megpecsételi az emberiség sorsát, ugyanis a testünk nem tud tartósan alkalmazkodni egy ilyen forró klímához. Amennyiben ez mégis sikerülne, a tektonikus mozgások minden eddig álló épületet romba döntenek, és a termőföldnek is annyi. 

Öröm az ürömben

A jó hír, hogy minderre várhatóan csak 250 millió év múlva fog sor kerülni, vagyis még vásárolhatunk tartós tejet. Illetve azok is megnyugodhatnak, akik azon ércelődnek, hogy már csak évek kérdése, és a klímaváltozás elsöpör minket a Föld színéről. Bár a 250 millió év valóban távolinak tűnik, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Föld erőforrásai valóban végesek, és nem hiába lett égető kérdés a klímavédelem. Ez még csupán a figyelmeztetés, ami a jelent illeti, készüljünk rá, hogy egyre több környezeti katasztrófa vár ránk.

Hogy kinek lesz igaza, azt egyelőre még nem tudni. Viszont egy másik, mostanában egyre népszerűbb teória aokkal hamarabb teszi az emberiség kihalását… Kattints ide, hogy megtudd a részleteket!

Kiemelt kép: Getty Images