Egy újra népszerű teória szerint 2060-ban vége lesz az általunk ismert világnak

Sir Isaac Newton 1704-ben jutott erre a dátumra.

Amikor a bőrünkön tapasztaljuk a klímaváltozást, és egyik katasztrófából esünk a másikba, nem nehéz elhinni azokat a jóslatokat, amelyek a közelgő világvégét hirdetik. Azonban a legújabban felkapott elméletnek egy igazi nagyágyú a kitalálója.

Sir Isaac Newton a világ egyik leghíresebb tudósa (aki nem egy fejére esett almának köszönhetően fedezte fel a gravitációt, mint ahogyan azt ebben a cikkünkben is megírtuk), bár az a tény, hogy titokban alkimista volt, talán meglepő lehet. (A középkor alkimistái közönséges fémből aranyat kívántak előállítani, illetve örök életet, örök fiatalságot adó elixírt akartak feltalálni. Ám tudni kell, hogy az alkímiánál a metafizika szempontjából a lélek megtisztításának, felemelésének folyamata a cél.) Valójában 1727-ben bekövetkezett halála után bukkantak rá egy sor Newton által írt feljegyzésre, amelyekben recepteket írt le, amelyek szerint elő lehet állítani a bölcsek kövét, és gúnyolódott azokon a tudósokon, akik nem hittek Istenben.

Sir Isaac Newton (Fotó: Getty Images)

Mind közül a leghíresebb azonban az az 1704-ben készült értekezés, amelyikben Newton matematikai logikát alkalmazott a bibliai versekre, aminek hatására a tudós úgy vélte, hogy a világ 2060-ban véget ér. Az elmélet sokáog feledésbe merült, de a TikToknak köszönhetően ismét terjedni kezdett ez a vadnak tűnő állítás (bár ennek nem a mostanában tapasztalt klímaváltozásnak, vagy háborúknak van köze, hanem sokkal inkább az egyháznak).

TikToker @jk_ultra megjegyzi, hogy Newton hogyan jutott erre a dátumra: „Newtonnak úgy jött ki a 2060-a, hogy úgy vélte, 1260 évig fog uralkodni az egyház romlottsága. Sok különböző kezdődátummal játszott, de végül a Kr. u. 800-as évnél állapodott meg, mert ekkor lett Nagy Károly az első szent római császár.”

A kontextus kedvéért: Newton a kézirataiban azzal érvelt, hogy a kereszténység formái megromlottak, ezért az 1200 éves törvénytelenség Nagy Károlytól kezdődik, aki hívő katolikus volt. Az ünnepélyes koronázási ceremóniára a Szent Péter-bazilikában került sor. A koronázási eseményen részt vevő rómaiak az új császárt teljes címével köszöntik: „Károly, a legkegyelmesebb, fenséges, istentől koronázott, nagy és békeszerző császár, aki a Római Birodalmat kormányozza, és aki isten kegyelméből a frankok és a longobárdok királya.” A pápa térdre borulva hódolt a császárnak. Károly császárságának jelszava „a római világbirodalom felújítása” volt. A császárság feladatait Károly így magyarázta: „A mi dolgunk az, hogy… Krisztus egyházát a pogányok támadásaitól és a hitetlenek pusztításaitól fegyverünkkel mindenütt megvédjük, belül viszont a katolikus hit tanításainak megismertetésével erősítsük.”

@jk_ultra magyarázta a videója elején: „Sir Isaac Newton azt mondta, hogy a világnak 2060-ban lesz vége. Amikor ez az információ 2003-ban nyilvánosságra került, az emberek megdöbbentek. Kézirataiban Newton úgy vélte, hogy 2060 lesz Krisztus visszatérése.”

Érdemes megjegyezni, hogy

Newton nem azt sugallta, hogy a világ 2060-ban egy nagy tűzvészben fog véget érni, hanem inkább egy új isteni korszak fog kezdődni.

„Nem azt mondta, hogy ez a világvége. Azt mondta, hogy háború, éhínség, járványok lesznek – ugyanazt, amit mindenki más is mond. Newton szerint ez csak az általunk ismert világ vége lesz, mert Babilon el fog bukni, és a szentek országa lesz a földön, hogy Krisztus második eljövetele megtörténik, és hogy ez a béke évezrede lesz. Ezt nevezzük mi millenarianizmusnak. Ez a társadalom alapvető átalakulása. Ez az a hit, hogy a társadalomban radikális változások fognak bekövetkezni egy nagy radikalizmus után.”

@jk_ultra The truth about #newton #apocalypse #prophecy #bible #physics #alchemy #newearth ♬ Love Like a Sunset, Pt. 1 - Phoenix

A Wikipedia szerint a millenarizmus vagy millenarianizmus kifejezés a latin mīllēnārius (= ezer) szóból származik. Számos kultúrában és vallásban megtalálható az a hit, hogy egy eljövendő nagy társadalmi átalakulás után minden meg fog változni.
Általános értelemben millenaristának tekinthető minden olyan irányzat, amelyek reménye szerint az eljövendő korban (rendszerint a közeljövőben) különleges jutalomban részesül a hívők egy bizonyos csoportja – rendkívül sokféle ilyen mozgalom létezik, néhánynak keresztény gyökerei vannak, többnek viszont semmi köze a kereszténységhez. Legszűkebb értelemben a millenniumba, vagyis Krisztus ezeréves uralmába vetett hitet jelenti. Az elgondolás elsősorban a Jelenések könyve 20. fejezetén alapul.

A klip alatt gyorsan halmozódtak a kommentek, egy személy megjegyezte: „Így már érthető, hogy Elon Musk miért akar 2050-re a Marson élni.” Egy másik szkeptikus közösségi média felhasználó hozzátette: „Az emberek lehetnek zsenik, de nem mindig van igazuk”, míg még több TikTokos egyszerűen csak arra mutatott rá, hogy Newton mennyire hasonlít Eddie Munsonra a Stranger Thingsből.

Kiemelt kép: Getty Images