élelmiszereken

Takaríts meg pénzt élelmiszervásárláskor – szakácsok trükkjeivel!

A növekvő élelmiszerárak mindenkiből előhozzák a leleményes vásárlót, de saját bevált trükkjeink mellett mások hasznos tanácsaival is jelentősen csökkenthetjük a számla végösszegét.

A családi kassza a háztartások többségében érzékeny téma, különösen, ha az élelmiszerekről van szó, hiszen arányaiban mindannyian erre költünk a legtöbbet. Elérkezhet azonban az idő, amikor eddig jól bevált spórolási stratégiánk már nem hozza a várt eredményt, ilyenkor nem árt profik tanácsaiból szemezgetni, hogy a lehető legtöbb pénz maradhasson a zsebünkben. A környezetbarát házi praktikáktól kezdve a 30 napos szabályon át mi is több alkalommal nekiveselkedtünk már a legjobb módszer megtalálásának, ám ez idáig még egyszer sem támaszkodtunk profi séfek trükkjeire – pedig, ha valaki, hát ők igazán tudják, hogyan lehet kevésből is kihozni a heti étkezéseket úgy, hogy közben nem veszi el minden időnket a menü megtervezése.

Legyél célirányos!

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretik végigjárni az élelmiszerboltok folyosóit, akkor van egy rossz hírünk: így olyan dolgok is könnyedén a kosaradban landolhatnak, melyeket egyébként nem vennél meg. Az impulzusvásárlások egyik leghatékonyabb ellenszere a célirányosság, amikor követve a lista felírt tételeit, csak azokba a sorokba teszünk kitérőt, ahová valóban szükséges. A hatékonyságot tovább fokozhatjuk, ha képzeletben már a bolt elrendezését követve állítjuk össze ezt a bizonyos listát, átugorva egyes folyosókat a pénztárcabarát összpontosítás érdekében. 

Egy kis számolás útközben

pénzt

Fotó: Canva

Az akciókat látva még abban az esetben is meginoghat a kitartásod, ha elszánt költségvetéssel érkezel, ugyanis a boltban minden apró részlet a pénzköltésre ösztönöz. Állandóan kéznél lévő telefonunkkal azonban elejét vehetjük a problémának, ha a számológépbe egyesével beütjük a kosarunkba kerülő termékek árát, ezzel ugyanis arra sarkalljuk magunkat, hogy megfontoltabban költekezzünk. Egy másik trükk a tételek felkerekítése, így a pénzünk egy része, melyet pluszként beütöttünk, a pénztárcánkban marad – persze csak ha a számolós elrettentés kellően megtette hatását. 

Ne mindig a megszokottat

Valljuk be, a sorok hosszas pásztázása fárasztó, így csábító lehet ismét a már megszokott terméket levenni a polcról, csakhogy mielőbb szabadulhassunk a zsúfolt üzletből. A legtöbben nehezen válunk meg a jól ismert élelmiszerektől, pedig rengeteget spórolhatunk, ha a szokásos helyett inkább a legjobb ár-érték arányú terméket választjuk, de

érdemes figyelni a címkéken szereplő egységárakat

is. Az összetevők eltérései gyakran minimálisak, ezért ne hagyjuk, hogy magával ragadjon bennünket a mindennapi rutin, főleg, hogy már bevásárlás előtt, online is utánanézhetünk az olcsóbb, kiadósabb alternatíváknak. 

Kora reggel vagy késő este

Költséghatékony döntés, ha bevásárlásunkat kora reggelre vagy késő estére időzítjük, ugyanis az élelmiszerüzletek többsége ekkor árazza le azokat a termékeket, melyek szavatossági ideje a végéhez közeledik. Pékárukból, csomagolt árucikkekből vagy készételekből találhatunk ilyenkor akciós darabokat, de ha nagyobb városban élünk, akkor a kifejezetten spórolásra és maradékmentésre fókuszáló applikációkat is használhatjuk. Ezek révén akár 40-60%-os kedvezménnyel juthatunk hozzá a vendéglátóipari egységek, élelmiszerláncok és boltok jó minőségű, ám aznap már nem értékesített termékeihez, így végsősoron mindenki jól jár. 

Válogass a polcok hátuljáról!

Ez nem csupán egy városi legenda, az eladók logikusan a polcok hátulsó részébe pakolják a későbbi lejárati idővel ellátott árucikkeket. Ezt kihasználva érdemes kicsit mélyebbre nyúlni és nem rögtön az első sorokból választani, így biztosan lesz még idő a választott élelmiszer felhasználására. A felesleges pazarlás kiküszöbölésével rengeteg pénzt takaríthatunk meg, de még így sem körözhetjük le azokat a fekete öves spórolókat, akik sportot űznek a garasoskodásból, ráadásul ezt hajmeresztő megoldásokkal teszik

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu