Állítólag ez a leghatékonyabb módszer a spórolásra

Akárhova nézünk, minden pénzköltésre ingerel. De hogy tudunk ennek ellenállni – és spórolni kicsit?

Spórolni, és jól beosztani a pénzünket eddig sem volt egyszerű, de most, hogy növekszik a rezsi, az árak pedig elszállóban vannak – nem úgy, mint a fizetéseink – nem árt minden módszert bevetni ahhoz, hogy több pénz maradjon a zsebünkben.

Már írtunk korábban arról, hogyan tudunk nyáron is spórolni az áramon, és mutattunk környezetbarát módszereket is a kevesebb költésre, de arra is adtunk tippeket, hogyan foghatjuk meg a pénzt gyorsan.

Az egyik új módszer viszont abban tud segíteni, hogy csökkentsük az impulzusvásárlásokat, amik bizony a legtudatosabb tervet is fel tudja rúgni. Hiszen kivel ne fordult volna még elő, hogy az internetet böngészve feljött egy hirdetés, ami PONT olyan terméket kínált, amire már régóta vágytunk, vagy mondjuk a boltban (szigorúan a bevásárlólistát szorongatva) meglátunk valamit, ami annyira akciós, úgy le van árazva, hogy – bár valószínűleg sosem vesszük hasznát – nincsen szívünk ott hagyni.

A pénzügyi szakemberek szerint erre létezik egy megoldás, amit 30 napos megtakarítási szabálynak neveznek, írja a Mint magazin. Ez egy egyszerű, könnyen követhető stratégia, amely segíthet csökkenteni az impulzív kiadásokat és növelni a megtakarításainkat, ráadásul nem is olyan ördöngösség beépíteni a mindennapjainkba.

Így kezeld a pénzed!

A szabály használata meglehetősen egyszerű. Legközelebb, amikor azon kapjuk magunkat, hogy impulzusvásárláson gondolkodunk, vagy egyszerűen csak megvennénk valamit, amire nincs szükségünk, zárjuk be a böngésző ablakát, vagy sétáljunk ki a boltból, mert nem fogjuk megvásárolni azt a terméket. Legalábbis egyelőre nem.

A 30 napos megtakarítási szabállyal 30 napig elhalasztunk minden nem létfontosságú vásárlást és hirtelen felindulásból elkövetett impulzusvásárlást. Ahelyett, hogy olyasmire költenénk a pénzünket, amire talán nincs is szükségünk, 30 napot szánunk arra, hogy átgondoljuk a dolgot.

A 30 napos időszak végén, ha még mindig meg akarjuk venni azt a terméket (és marad rávalónk), akkor nyugodtan megtehetjük. Persze, az is előfordulhat, hogy a hónap letelte után el is felejtkezünk a vásárlásról – így pedig szintén egy csomó pénzt spóroltunk. Elég egyszerű, nem?

Miért működik?

A Koho pénzügyi alkalmazás blogja szerint ha mindez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor gondoljuk újra. Valójában a 30 napos megtakarítási szabályt az egyszerűsége teszi olyan különlegessé, hiszen azzal, hogy arra kényszerítjük magunkat, hogy várjunk minden nem létfontosságú vásárlással, kivonjuk az érzelmeket a költekezésből, így maximalizálhatjuk a megtakarításainkat.

Fotó: Getty Images

Természetesen a szabály csak akkor működik, ha ragaszkodunk hozzá, és végig kivárjuk a 30 napos időszakot. Ha azonban sikerül betartani a tervet, szinte mindig azt tapasztaljuk, hogy ezzel a stratégiával pénzt takarítunk meg. Ez azért van, mert a 30 napos megtakarítási szabály egyszerűen megakadályozza, hogy impulzívan költsünk pénzt olyan dolgokra, amelyek valójában nem tesznek minket boldoggá, vagy nem szolgálnak valódi célt. Bár gyakran azt gondoljuk, hogy egy bonyolult, többszintű befektetési tervre van szükségünk ahhoz, hogy megtakarításainkat felépítsük, néha csak arra van szükségünk, hogy korlátot szabjunk a saját kiadásainknak.

Hogyan használjuk?

Íme 3 lépés, amellyel ezt az egyszerű megtakarítási tervet beépíthetjük a mindennapi életünkbe.

Válasszuk el a szükségleteket a vágyainktól!

Az egész szabálykövetést minden újoncnak azzal kell kezdenie, hogy azonosítja a lényeges és a nem lényeges vásárlásokat, hogy kitalálhassa, mi az, ami tényleges szükséglet és mi nem. Szánjunk néhány percet arra, hogy összeállítsunk egy listát a havi kiadásainkról, mint amilyen a rezsi, az ennivaló, bérlet, biztosítás, stb., tehát amit muszáj megvennünk. Minden másra a 30 napos megtakarítási szabály vonatkozik.

Később pedig az üzletekben barangolás közben gondolkodjunk el azon, hogy a potenciális vásárlás mennyire szükséglet vagy vágy, és ennek megfelelően hozzuk meg a döntést, hogy valóban kiadunk-e rá pénzt. Ha impulzusvásárlást fontolgatunk, akkor egyszerűen tegyük el a pénztárcát, és várjunk inkább.

Legyen készenlétben egy megtakarítási számla!

A 30 napos megtakarítási szabály egyik legjobb része, hogy lehetővé teszi, hogy megtakarítsunk (és közben kamatot gyűjtünk!), amíg várunk, hogy kiderüljön, az a pár cipő vagy az új okostelefon valóban megéri-e a nehezen megkeresett pénzünket. Bár hagyhatnánk a pénzünket a szokásos folyószámlánkon is, jobban megéri valamilyen alternatívát keresni valamilyen megtakarítási számla képében. Ugyanis a folyószámlán pihentetett pénzek csak rendkívül alacsony mértékben kamatoznak, de a fenntartási költség amúgy is elvinné ezt is. Mivel az infláció már 10% feletti, érdemes ehhez közelítő, vagy meg is haladó kamatozású opciót választani.

Hozzunk létre egy szórakozási alapot!

Érthető, ha kissé ijesztőnek tűnik a gondolat, hogy 30 napot kell várnunk minden nem létfontosságú vásárlással. A valóságban az, hogy egy hónapot várunk, hogy eldöntsük, valóban meg akarunk-e venni valamit, szilárd stratégia a nagyobb pazarlások ellen, és jó módszer, ha mondjuk egy új számítógépre vagy nyaralásra gyűjtünk. De az olyan kisebb kiadásokhoz, például egy mozis estéhez nem feltétlenül kell bevetni.

Ugyanis ha túl sok korlátot szabunk magunknak, az valójában megnehezítheti az elhatároz betartását. Éppen ezért érdemes megfontolni azt, hogy egy ún. „szórakozási alapot” hozunk ltre, tehát minden hónapban kijelölünk egy bizonyos összeget, amit elküölthetünk – akár spontán is- arra, hogy kikapcsolódjunk. Ilyen lehet egy mozijegy, meginni valamit a barátnőinkkel, elmenni strandra a családdal. A lényeg, hogy ezt ne lépjük túl, és a többi érzelmi alapú vásárlást visszaszorítsuk. 

Kiemelt kép: Getty Images