Egy szingapúri tanulmány kimutatta, hogy a gyorsételek fogyasztásakor keletkező anyagok növelik a rák kockázatát.

A vörös hús és a cukor emellett gátolhatják a rákvédő gének működését is. A két hatás együtt felelős a fiatalokban kifejlődő daganatokért. A bűnös a metilglioxál, egy olyan vegyület, amely a cukros és zsíros fogások, gyorsételek, illetve a vörös hús lebontásakor szabadul fel a szervezetben.

Képes ideiglenesen leállítani a BRCA2 gén azon képességét, hogy megvédje a szervezetet a rák kialakulásától és növekedésétől.

Az ilyen típusú géneknek az a feladatuk, hogy megvédjék a szervezetet a rák ellen. Kimutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik hibás másolatokat örököltek szüleiktől, megnövekedett bizonyos rákos megbetegedések, például az emlő- és a hasnyálmirigyrák kockázata. Ezért olyan ismerős a BRCA neve, Angelina Jolie hozta be a köztudatba, amikor nyilvánosan beszélt arról, hogy e gén mutációja miatt extrém módon megnövekedett nála az emlő- és petefészekrák kockázata.

rak gyorsetel

A gyordételek már egészen fiatal korban is rákot okozhatnak (Kép: Getty Images)

Így okoz rákot a gyorsétel

Most már azt is tudjuk, hogy a rákellenes géneket nem csak mutációk tehetik működésképtelenné. Táplálkozásunk is befolyással van működésükre. Eddig a tudományos világban Knudson-féle két találatos paradigmának nevezett, régóta fennálló elmélet uralkodott, amely szerint az olyan géneknek, mint a BRCA2, teljesen inaktívnak kell lenniük a szervezetben ahhoz, hogy a rák növekedjen. Most kiderült, hogy ez nem így van. A metilglioxál beindítja a BRCA2 fehérje pusztulását, csökkentve annak szintjét a sejtekben. Ez a hatás ugyan átmeneti, de elég sokáig tart ahhoz, hogy gátolja a BRCA2 daganatmegelőző funkcióját.

Vigyázzanak a cukorbetegek!

A szakértők szerint a metilglioxál szintje gyakran magas a cukorbetegeknél és a prediabéteszes, azaz még a cukorbetegség előtt álló, de már nem teljesen egészséges anyagcseréjű betegeknél. Akinek gondjai vannak az inzulinérzékenységével vagy a vércukrával, még szigorúbban kerülnie kellene a feldolgozott élelmiszereket és a vörös húst.

Egyszerű a megoldás

Az orvosok évtizedek óta tudják, hogy a gyorsételek fogyasztása sokkal nagyobb rákkockázattal jár, még akkor is, ha az illető nem elhízott, de a pontos mechanizmust nem ismerték. Most már még egy nagyon alapos indokunk van arra, hogy kerüljük a gyorséttermeket. Kétségtelen, hogy nagyon kényelmesek, hamar jóllakhatunk, sokan baráti találkozókat is gyorséttermekbe szerveznek, de

ezek az előnyök nem szabad, hogy befolyásoljanak minket akkor, ha az egészségünkről van szó.

A készételek vásárlását azzal tudjuk megelőzni, ha egészséges szendvicseket, salátákat, nassolnivalókat pakolunk a gyerekünk hátizsákjába, vagy keresünk egy olyan éttermet az iskolája közelében, amelyben egészséges fogások is választhatók (a gyorséttermi saláta és csirkefalatka pont nem ilyen). Ahhoz, hogy megelőzzük a fiatalkorban megjelenő vastagbélrákot, több rostot, az zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk és etetnünk, és sokkal kevesebb cukros, feldolgozott élelmiszert. A megoldás már itt van a kezünkben, rajtunk áll, hogy alkalmazzuk-e.

Kiemelt kép: Getty Images