kulonleges virag

20 év után először és utoljára virágzik a különleges növény

Magyarul zafírtoronynak nevezik a Puya alpestri nevű különleges növényt, ami húsz évnyi gondos ápolás után végre virágokat hoz. Megéri várni rá: a növény úgy kitesz magáért, hogy valódi turistalátványosság válik belőle.

A birminghami tavakon túl a botanikusok izgatottan mutatják meg zafírtornyuk virágzását. Joggal büszkék a nagy méretű, tüskés növényre, amely egy broméliaféle, távoli rokona az ananásznak, és

eredetileg a chilei Andokban őshonos.

Általában a hegyekben, akár 2200 méteres magasságban is előfordulhat, ezért a növényt szinte kizárólag a kolibrik porozzák be.

A különleges virág különleges bánásmódot igényel

A Birmingham Botanical Gardens nemcsak elérte, hogy a lassan növekvő növény azon az éghajlaton is jól érezze magát, de még a virágzásra is rá tudja venni, igaz, csak nagyon ritkán. A száraz üvegházban kolibrik helyett a botanikusok porozzák be a növényt ecsettel. A virágok fémes türkiz színűek, élénk narancssárga portokokkal (a porzó azon része, ahol a virágpor termelődik), amelyek szinte kivilágítanak a sötétzöld levelek és tüskék közül.

Csak pár napig élvezhetjük a látványt

Minden virág csak néhány napig marad nyitva, ezért nagyon kell igyekezniük azoknak, akik élőben figyelnék meg a virágzást. Még a leggondosabb ápolás mellett is csak húszévente történik meg a csoda. A növény pedig a virágzás és a magok kifejlődése után egyszerűen elpusztul, így nem virágzik újra soha többé.

Kiemelt kép: Getty Images