viragzo kert utazas

Tavaszra várva: az 5 legszebb virágzó kert Európában

Érdemes már március végére jegyet foglalni az utazáshoz: a legszebb európai virágos kertek, parkok várnak rád színekkel, illatokkal, élményekkel.

Az év egyik legszebb időszaka következik hamarosan: elkezdenek nyílni a virágok. Először a hagymás növények bontják ki szirmaikat, mi pedig bódultan szagolgatjuk a jácintot, lessük, melyik krókusz, nárcisz, györgyike, vagy tulipán nyílt ki teljesen. Akinek nincs kertje, az a közparkokban vagy a szomszéd telkében nézi fájó szívvel a sokféle virágot. És persze ki is ruccanhat az ország megannyi, gyönyörű arborétumának egyikébe. A Kámoni Arborétum különösen a szívünkhöz nőtt, de „a Balaton  édenkertje”, a Folly Arborétum is gyakori célpontunk tavasszal- Vácrátótra pedig már csak a virágzó nárciszok miatt és érdemes ellátogatni. De aki esetleg egy külföldi utazással is egybekötné a tavaszi virágnézést, annak is egyszerű dolga lesz: az itt látható virágzó kertek, parkok mind a kontinensen találhatók, de hírnevet szereztek maguknak az egész világon. 

1. Keukenhof, Hollandia

viragzo kert utazas

Az egyik legszebb virágzó kertet Hollandiában találod. (Fotó: Getty Images)

A világ legnagyobb virágoskertjének tartják az Amszterdamtól délnyugatra, Lisse város mellett található látványosságot. Több mint hétmillió tulipán, nárcisz és jácint virágzik márciustól májusig. Konkrét mezők alakulnak ki, amelyek között elektromos meghajtású, csendes csónakokban ülve közlekedhetünk. A 32 hektáros parkot egy 1400-as években használt vadászterületen hozták létre, célja a turisták szemének gyönyörködtetésén túl a holland és európai virágtermelők munkáinak bemutatása. A parkban  nyolcvanhétféle fafajta is található, hangulatos lugasokkal, piknikezőhelyekkel, így egész napos program lehet a virágmezők és a hatalmas kert meglátogatása. Március 21-én nyitnak ki, a felnőtt belépő ára 19,5 euró, érdemes már most lefoglalni jegyeket az utazáshoz.

2. Monet kertje, Franciaország

viragzo kert utazas

Claude Monet kertje legendás látnivaló Franciaországban (Fotó: Jumping Rocks/Universal Images Group/Getty Images)

Claude Monet imádta a virágokat. Leghíresebb festményei közül sokat a Párizstól északnyugatra, Givernyben fekvő otthona körül látott virág- és vízikertek ihlettek. Az áprilistól novemberig nyitva tartó parkokban nárciszok, golgotavirágok, a Monet által olyannyira kedvelt tavirózsák virágoznak. Amikor élete utolsó évtizedeire Givernyben telepedett le, varázslatos kertet épített az otthona köré. Futórózsák, vízikert híddal, ritka fajták: rengeteg pénzt és időt szánt az ideális természeti világ megalkotására. A területet a második világháborúban, a festő halála után sajnos bombatalálat érte, helyre kellett hozni. Végül Monet fia az egészet a Francia Művészeti Akadémiának adományozta, akik felújították a romos épületet és újra virágzóvá tették a kertet. 1980-ban megnyitottak a látogatók részére is. Idén májusban érdemes sétálni egy nagyot a tó körül, s közben figyelni, hogyan játszik a napfény a vízen és a virágokon. Az elképesztően romantikus házat sem szabad kihagyni, mára Monet múzeum nyílt benne. A díszkert és a múzeum Párizstól egy órás autózásra található.

3. Villa d’Este, Olaszország

viragzo kert utazas

Ez a kert igazán megéri az utazást! (Fotó: Getty Images)

Az olasz kertészet reneszánsz remekműveként tartják számon, joggal. A több, mint kétszáz szökőkúttal díszített parkban vízesések, ókori szobrok, és elképesztően fajgazdag, látványos virágoskertek találhatók. Rómától csak 30 kilométerre található Tivoli, amely főként a Villa d’Este 1500-as években épített kastélyáról és parkjáról ismert – a komplexum 2001 óta szerepel a világörökségi listán. Az egyedi megoldások, az Aniene folyóból a parkba vezetett víz földalatti rendszere, a 4 hektárnyi gyönyörűség mind Pirro Logorio építész keze munkáját dicsérik. A kastélyt azóta persze sokszor fel kellett újítani, de mindig visszanyerte régi fényét: az 1800-as évek második felében olyan híres művészeti központtá vált, hogy Liszt Ferenc is gyakran koncertezett a falak között. A villa és a virágzó kert mára az olasz állam tulajdona, ők végezték el a helyreállítási munkálatokat mindkét világháború után.

4. Mainau-sziget, Németország

viragzo kert utazas

Németország egyik legszebb virágzó kerte (Fotó: Getty Images)

A németországi Mainau-szigeten található Európa egyik legszebb kertje, amely tavasszal a leglátványosabb. A 45 hektáros terület tulajdonképpen egyetlen hatalmas botanikus kert, ahol márciustól több mint egymillió virág nyílik. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a barokk palota, a pálmaház, tele ritka orchideákkal, és Németország legnagyobb pillangóháza. A Mainau-sziget a Bodeni-tó mélyén, Németország délnyugati részén fekszik, közel a svájci és osztrák határhoz. Évente több mint egymillió látogató özönlik ide megcsodálni a virágokat, a tölgyeket, a Viktória hársfát, amelyet 1862-ben maga a nagyherceg ültetett lánya születése alkalmából, vagy a 150 éves csüngő japán akácot. Ha nagyon szeretünk utazni, a sziget autóval is megközelíthető, de a zürichi repülőtértől is könnyen odajuthatunk.

5. Petrin Park, Prága

viragzo kert utazas

Prága tetején ilyen gyönyörű, virágzó fasor vár (Kép: Getty Images)

A Petrin-hegy az egyik legnagyobb városi zöldterület Prága központjában. Tetején gyönyörű rózsakertet és több mint 2100 gyümölcsfát számláló szemináriumkertet hoztak létre a parkban. Gyermekes családok és szerelmespárok kirándulnak fel a hegyre siklóvasúttal, majd sétálnak a virágzó cseresznyefák sorai közt. A hegy tetejét kilátó és tükörlabirintus teszi még izgalmasabbá, a családosok életét több színvonalas játszótér teszi könnyebbé.

Mennyire beszéled jól a virágok nyelvét? Tudod, hogy melyik virág milyen üzenetet közvetít? Teszteld a tudásod!

Kiemelt kép: Getty Images