eklipsz idoszak merkur retrograd asztrológia hatás

Ez történik, ha egyszerre van eklipsz-időszak és Merkúr retrográd

Ezen a tavaszon az asztrológiai újév egy különleges és intenzív folyamatot hozott magával. A tavaszi napéjegyenlőséget követő néhány hétben a két legerőteljesebb és a hétköznapjaink síkján leginkább megérezhető asztrológiai hatás összefonódik egymással, szinte párhuzamosan van jelen. Mindezt tovább fokozza, hogy mindkét hatás szorosan kapcsolódik a Sebzett Gyógyító archetípusát képviselő Kheirón aszteroidával is. Ez a hármas energia az érzelmi-lelki síkon egy mélyen ható, átalakító folyamaton vezethet át minket.

Az eklipsz-időszak március 25-én a Mérlegben történő holdfogyatkozással vette kezdetét, és április 8-ig, a Kos napfogyatkozásig tart.

Az asztrológia nyelvén a nap- és holdfogyatkozások között eltelt időszakot nevezzük eklipsz-szezonnak, vagyis eklipsz. időszaknak. Ez a szakasz telihold idején, a holdfogyatkozással kezdődik, majd az újholddal ér véget, amikor a Hold részben vagy teljes egészében eltakarja a Napot, és megtörténik a napfogyatkozás.

Az eklipsz-időszak hatásai

Az eklipszek különleges dinamikával rendelkező égi események, melyek során nem a hagyományos újhold és telihold minőségek hatnak ránk. Ez a két holdállás a megújulás és kiteljesedés szimbolikája helyett az életünkben nagy jelentőséggel bíró folyamatok „katalizátoraként” működik azáltal, hogy kibillenetenek a megszokottból, majd elindítanak egy újrarendeződést.

Azok az események, amelyek ezekben a hetekben történnek, rámutathatnak arra, hogy életünk mely területén nincsen rend, és mi az, aminek ideje új alapokat adni.

Az eklipsz-időszak tekinthető egy „köztes térnek”, egy szimbolikus Határmezsgyének is. Egy olyan időpillanatot képvisel, melyben úgy érezhetjük, mintha a senki földjén járnánk; a múlt, jelen és jövő egyszerre lenne jelen. A múlthoz kapcsolódó emlékeink, érzéseink erőteljesebbek ilyenkor, és visszatükröződhetnek az aktuális élethelyzeteinkben is, miközben megérzéseink szintjén megjelenhet mindaz, ami ránk várhat.

eklipsz idoszak merkur retrograd asztrologia

Ebben a periódusban ez az utolsó olyan fogyatkozási időszak, ami csak a Kos-Mérleg tengelyen történik (Kép: Getty Images)

Ennek a szimbolikus Határmezsgyének egy fontos tulajdonsága még, hogy az ekkor megszülető felismeréseink minket is egy határvonalra, egy átmeneti zónába állíthatnak: pontosan látjuk és érezzük, hogy ami eddig volt, már nem fenntartható, nem működik, azonban nem látjuk még, hogyan legyen tovább, mi legyen az új. Mindez nagyon kettős érzésekkel teli időszakká teheti az eklipsz heteit: a felismerések egy nagyfokú tisztánlátással ajándékozhatnak meg minket, miközben úgy tűnik szinte kaotikus, ahogy minden alakul és változik.

Jön az eklipszek záró periódusa

Idén a tavaszi eklipszek a 2023-ban elkezdődött ciklus záró periódusát indítják el: ez az utolsó olyan fogyatkozási időszak, ami csak a Kos-Mérleg tengelyen történik. Mindez az eddigieknél intenzívebben jelenítheti meg az ide kapcsolható főbb kérdéseket, és a rájuk adott válaszaink, megoldásaink megtalálására ösztönözhet minket.

A Kos jegye kapcsán az egyéniségünk megélése, személyes utunk bejárása, erőnk megélése és akaratunk érvényesítése, a Mérleg jeggyel pedig kapcsolódásaink, másokkal való együttműködésünk, külső- és belső harmóniánk témái köré szerveződnek tapasztalásaink.

Megkezdődött a Merkúr retrográd időszaka is

Az április 1-jén kezdődött az idei év első Merkúr retrográd időszaka. A retrográd időszak egy olyan periódus, amikor a Földről nézve úgy tűnik, mintha az adott bolygó irányt váltana, és hátrafelé mozogna pályáján. Annak ellenére, hogy ez egy látszólagos dolog csupán, szimbolikus szinteken fontos jelentések, külső-és belső dinamikák kapcsolhatók hozzá.

merkur-retrograd-csillagenergiak A Merkúr bolygó és a nap fénye

Az április 1-jén kezdődött az idei év első Merkúr retrográd időszaka (Kép: Getty Images)

A retrográd időszakok az általuk tartogatott kihívásokról váltak ismertté, de létezik egy másik oldaluk is: üzenetüket megértve remek fejlődési lehetőségeket tartogatnak számunkra.

A Merkúr hátráló időszakai kivétel nélkül egyfajta lassulásra, a fókuszunk befelé fordítására, átértékelésre, visszatekintésre és újragondolásra hívnak minket.

A Kosban zajló retrográd időszak április 25-ig arra hív, hogy felülvizsgáljuk életünkben a jegyhez kapcsolódó kérdésekre adott válaszaink: Mibe fektetjük cselekvő energiánk? Hogyan hozzuk meg döntéseink? Mennyire merünk vállalkozó szelleműek és kezdeményezők lenni? Mi motivál minket előrehaladásunkban? Mi az önértékelésünk és önbizalmunk alapja? Hogyan találjuk meg és foglaljuk el saját helyünket az életben?

A két erőteljes hatás, ha összeér

Ennek a két, erőteljes hatásnak az összekapcsolódása egymással és a Kheirón aszteroidával egy különleges „kozmikus koktélt” alkot. Az eklipszekkel megjelenik egy mélyebb szinteken zajló, a tudattalan rétegéből induló belső folyamat, miközben a merkúri minőségek egy tudatos visszatekintésre és átértékelésre hívnak minket.

A kheiróni energiákkal megfűszerezve a belső világunkban zajló változások és a tudatosabb reflexiók most az átlagosnál mélyebb témákat érinthetnek.

Az előttünk álló napokban, hetekben nemcsak azok az életeseményeink idéződhetnek fel bennünk, melyek a legmélyebb nyomot hagyták a lelkünkben, hanem a Kos jegy dominanciája miatt azok is, melyek a legerőteljesebben formálták identitásunk, énképünk és önazonosságunk.

A Sebzett Gyógyító aszteroidájával azonban mindez nem a nehéz érzések újraélésőről szól, hanem arról, hogy egy lehetőség nyílik összeforrasztani azt a sebet is, amiről azt hittük: gyógyíthatatlan. Most ráláthatunk arra a pontra lelkünkben, amit még önmagunk elől is gondosan takargattunk, és ennek a felismerésével a látszatmegoldásokkal való „letapaszolás” helyett elindulhatunk a valódi gyógyulás útján.

Kiss Fanni viselkedéselemző és asztrológus Instagram-oldala: instagram.com/lelek.emelo

Kiemelt illusztráció: Canva/nőklapja.hu