A Vénusz megkezdte retrográd mozgását – de mit is jelent ez?

A Vénusz megkezdte retrográd mozgását, zajlik az Oroszlánkapu időszaka, és ez a két hatás együtt éri majd el a csúcspontját. De mit jelent mindez?

Jelenleg és az elkövetkező néhány napban több különlegesebb energetikai változás is zajlik a Térben, amire érdemes lehet nagyobb fókuszt helyeznünk. A Vénusz megkezdte retrográd mozgását, zajlik az Oroszlánkapu időszaka, és ez a két hatás együtt éri majd el a csúcspontját.

Nézzük, mitől ilyen különleges ez a párhuzam, mit tapasztalhatunk, és hogyan fordíthatjuk a leginkább javunkra az érkező energiákat! Mielőtt azonban a mélyére ásnánk a két témának, lássuk mit is jelent a retrográd fogalma!

A retrográd jelentése

A bolygók retrográd mozgása egy olyan időszakot jelöl, amikor a Földről nézve úgy tűnik, mintha a bolygó hátrálva mozogna, visszafelé haladna. Energetikai szinten ezt úgy képzelhetjük el, mintha a bolygók energiája is megfordulna, befelé áramlóvá válna, és így az adott bolygó által képviselt archetipikus témák önmagunkban való vizsgálatára, önreflexióra, belső kutatására invitálna. Úgy is mondhatjuk, hogy

a retrográdok időszaka egyfajta mélymerülés önmagunkban az adott bolygók által képviselt témák mentén.

Innen nézve ezek az időszakok mindig egyfajta számvetésre, összegzésre, átgondolásra késztethetnek minket, ami arról szól, hogy az aktuálisan felmerülő kérdéseinkben mennyire van összhangban külső és belső valóságunk, szavaink és tetteink szintje a belső lelki tartalmainkkal.

És ha a Vénusz retrográd?

A Vénusz retrográd mozgása a viszonylag ritkább hatások közé tartozik, másfél évente élhetünk meg egy-egy ilyen időszakot. Amikor az Esztétikum Nagykövete, a Harmónia Helytartója, Kapcsolódásaink Úrnője hátráló mozgásba kezd, befelé hívó szava az életünk számos területén megjelenhet. Néhány lehetséges téma, melyekben ilyenkor belső vizsgálódásra, önelemzére késztethet minket: értékrendünk, önértékelésünk, vágyaink, kreativitásunk, önkifejezésünk, párkapcsolati kérdéseink, baráti kapcsolataink, értékalapú közösségeink, szakmai vagy pénzügyi együttműködéseink, érzelmi jóllétünk, pénzügyeink, stílusunk, a minket körülvevő környezetünk esztétikuma és az élet élvezete.

Ezeknek a témáknak a képét a Vénusz aktuális jegye minden esetben tovább árnyalhatja.

Nézzük néhány önmagunknak feltehető, segítő kérdés mentén, hogy milyen színezetet kaphatnak a Vénusz Oroszlánban tett látogatásával:

Oroszlán heti csillagenergiák

Fotó: Canva

Az Oroszlán….

  • … a Szív jegye: Ki tudod nyitni a szíved kapuját, ha lehetséges, vagy teljesen elzárod magad a másiktól? Ha kell, képes vagy megvédeni lelked legbensőbb kapuját, mint egy anyaoroszlán?
  • … a Bátorság jegye: Van merszed lépni, tenni, cselekedni, amikor eljött az ideje?
  • … a Ragyogás jegye: Meg mered mutatni legragyogóbb énedet? Tudod kifelé kommunikálnin azt, aki valójában vagy? Stílusod, mint kommunikációs eszköz téged tükröz vagy inkább elrejt mások elől?
  • … a Reflektorfény jegye: Milyen az, ha valóban látnak téged? Tudod a másikat valóban látni? És te tudod önmagadat annak és abban látni, amilyen és amiben éppen most vagy?
  • … az Önbizalom és Önértékelés jegye: Eléggé ismered magad ahhoz, hogy meglásd saját értékeid és erősségeid, melyekre valódi, szilárd önértékelést és önbizalmat építhetsz?

A Vénusz retrográd mozgásának időszakai egy 8 éves ciklust követnek, ilyen időközönként érkezik meg befelé hívó hatása ugyanabba a jegybe. Az Oroszlánban utoljára 2015-ben tette meg ezt az utat. Önismereti szinten nagy segítséget jelenthet tehát, ha az akkor aktuális témáinkat számba vesszük, összegezzük. Ezzel egyfajta lehetséges előrelátást kaphatunk, hogy milyen ügyekkel, helyzetekkel szembesülhetünk most, és milyen megoldásokat találhatunk egy-egy lehetséges kihívásra.

A Mélység Birodalma és az Oroszlánkapu

A Vénusz retrográd időszakához tartozik egy különleges hatás is. A hátráló mozgás időszakaiban a Vénusz hosszabb-rövidebb időre eltűnik a láthatárról. A hagyomány szerint ilyenkor a Mélység Birodalmaiban jár. A kollektív emlékezet ezeket az időszakokat és szimbolikus jelentésüket az Alvilágba alászálló istennők mítoszaiban örökítette meg, például Persephone vagy Inanna/Istár történetében. A Mélység Birodalmában járó istennők minden esetben kihívásokkal néznek szembe, próbatételeket állnak ki, és teljesen átalakulnak útjuk során.

Szimbolikus értelemben egy hasonló útra invitál tehát bennünket a Vénusz Alvilág járása augusztus 8-tól egészen augusztus 17-ig.

Ez alatt az idő alatt megélhetünk egy mély és őszinte szembenézést önmagunkkal, fényes és árnyékos részeinkkel, ezáltal egy teljes belső letisztulást és újjáéledést.

A Vénusz alászállásával egyidőben, augusztus 8-án éri el csúcspontját az Oroszlánkapu időszaka is, így tovább fokozva a vénuszi témák jelentőségét. Az Oroszlánkapu egy spirituális értelemben vett hatás, energetikai kapu. A július 26-tól augusztus 12-ig tartó időszak alatt nyílik meg, amikor a Nap kapcsolatba kerül a Tejútrendszer központi csillagával/napjával. Ez a hatás nagy erőket mozgathat meg. Ilyenkor intuitív énünk a szokottnál erősebb lehet, megérzéseink és álmaink sokkal nagyobb intenzitással lehetnek jelen. A vénuszi kérdések mellett most spirituális utunk terén is sokat fejlődhetünk, új lépcsőkre léphetünk!

Kiss Fanni viselkedéselemző és asztrológus Instagram-oldala: instagram.com/lelek.emelo

Kiemelt kép: Getty Images