cigi dohányzás

Kiderült, hogy a sok dohányzás hízást okoz

A zsigeri zsír nagyon veszélyes, komoly betegségekhez vezet.
  • Még egy ok, hogy leszokj: a dohányzás növeli a hasi zsírt.
  • A hasi zsír pedig rengeteg betegség okozója, például diabéteszhez vezethet.
  • A zsigeri zsír a test teljes zsírtartalmának körülbelül 10%-át teszi ki, ha ennél több van, az betegségeket válthat ki.

Az Addiction című orvosi szakfolyóiratban megjelent kutatási eredményben azt állítják a tudósok, hogy mind a tartós cigarettázás, mind a kocadohányzás növeli a zsigeri zsírt.

A zsigeri zsír nem látható – illetve csak akkor, ha már nagyon sok lerakódás van –, a hasüregben lévő szerveket veszi körül. A Cleveland Clinic szerint a normális, alacsony hasi zsír még egészséges, de ha a zsigeri zsír a test teljes zsírtartalmának 10%-ánál többet tesz ki, már komoly egészségügyi gondokat okozhat hosszú távon.

A hasi zsírtól igen nehéz megszabadulni, de rendszeres sportolással, zsírszegény diétával, rostokban gazdag étrenddel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával pár hónapon belül remek eredményeket lehet elérni a zsigeri zsír csökkentésében.

Miért veszélyes a hasi hízás?

A túl sok zsigeri zsír gyulladást okozhat, ami hozzájárulhat krónikus betegségek kialakulásához. A zsigeri zsírok ugyanis nemcsak hormonszerű anyagokat bocsátanak ki, hanem ők maguk is nagyon érzékenyek a hormonális változásokra, márpedig ez a túlzott zsír a nőknél például főleg a változókor környékén jelenik meg.

A hasi zsír az ülő életmódtól, a fokozott stressztől, a túl sok finomított élelmiszerek (fehér liszt, fehér cukor és társai) fogyasztásától, a zsírban, olajban úszó ételek evésétől növekszik, ez pedig tovább növeli a belső szervek köré rakódott háj mennyiségét is. És most kiderült, a dohányzás még egy tényező, ami növelheti a zsigeri zsírt.

A hasi zsír erősen összefügg a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kialakulásával.

A Cleveland Clinic kutatói genetikai vizsgálatok közben fedezték fel, hogy valószínűleg az öröklés és a rossz szokások ok-okozati összefüggését, és így a dohányzás okozta hasi zsír kialakulását. Még folynak a kísérletek és vizsgálatok, mert az eddigi eredmények még rengeteg további kérdést vetnek fel.

dohanyzas_hizas_hasi_zsir

Fotó: Getty Images

Mivel a rossz szokások, mint a dohányzás, más függőségek, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen ételek fogyasztása – vagyis az egészségtelen életmód – általában együtt járnak a legtöbb embernél, igyekeznek különválasztani ezeket és külön bebizonyítani, hogy a hasi zsír növekedése mikre vezethető vissza.

Nem csak a cigit tüdőzzük le

A cigarettán kívül más belélegzett anyagok – például a marihuána, a légszennyezés vagy a tüzelő füstje – is  szív- és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségek kialakulásához vezethetnek. Azonban a dohányzásról való leszokással egy mérgező anyagot már kiiktathatnának azok, akik hajlandóak letenni a cigit.

Az orvosok azt tanácsolják, akár cigizel, akár nem, naponta fél órát tartózkodj jó levegőn és végezz légzőgyakorlatokat, szellőztesd ki a tüdőd, fejed és így a napi mozgás is meg van oldva…

Ha te is régóta szeretnél leszokni a dohányzásról, akkor kattints a korábbi cikkünkre további megerősítésért, hogy jó döntést hoztál!

Kiemelt kép: Getty Images