Katalin hercegné januárban vonult kórházba egy, a nagyközönséggel nem ismertetett problémával. Annyit lehetett tudni, hogy hasi műtéten esett át, és lábadozása hosszú ideig fog tartani.

Bár előre bejelentették, hogy két hónapig nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, a hosszú gyógyulási idő miatt már különféle vad elméletek kezdtek terjedni.

Ezen nem segített az sem, hogy a hercegné egy

olyan családi fényképen mosolygott három gyermekével, amelyet manipuláltak.

A hercegi pár elismerte, hogy a fotót Vilmos készítette, s Katalin szerkesztette meg. Ezek után egy videó látott napvilágot, amelyen a házaspár békésen andalog. Ehhez képest ma délután a palota közleményéből az derült ki, hogy Katalin rákos megbetegedéssel küzd.

Katalin hercegné rákja csak a műtét után derült ki

A walesi hercegnő videonyilatkozatában elmondta, hogy a vizsgálatok során rosszindulatú daganatot állapítottak meg nála, s jelenleg a kezelés korai szakaszában van. A januári hasi műtétekor ez még nem derült ki, csak utána a szövettani vizsgálat jelezhette, hogy komoly a baj.

Elismerte, hogy hatalmas sokkot jelentett a diagnózis, és hihetetlenül kemény pár hónapon van túl: már a műtétből való felépülés sem volt egyszerű.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy jelenleg a családja számára a legfontosabb, és jól van, sőt napról napra erősebbnek érzi magát.

katalin hercegné rák betegség kate middleton

Kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné, videóban üzent az állapotáról

A betegség részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Kensington-palota szerint bíznak abban, hogy Katalin teljesen felépül.

Az orvoscsoport tanácsára Katalin egy megelőző kemoterápiás kezelésen vesz részt, amely még csak most kezdődött.

A részletekről már beszéltek a gyerekekkel is, a számukra feldolgozható módon magyarázták el, milyen betegséggel küzd 42 éves édesanyjuk. A hercegné elmondta, hogy férjével mindent megtesznek, hogy a lehető legjobban kezelték ezt a helyzetet családként. Ugyanakkor még időre és térre, illetve magánéletre van szükségük. Ez azt is jelenti, hogy nem jelennek meg a királyi családdal húsvét vasárnapján, és a hercegné egyelőre nem tér vissza hivatalos feladataihoz. 

A palota azt is közölte, hogy Vilmos herceg azért távozott hirtelen egy február végi megemlékezésről, mert akkor derült ki, hogy Katalint rákos megbetegedéssel diagnosztizálták.

Üzent azoknak is, akiket valaha rákkal néztek szembe: „Mindenki számára, aki ezzel a betegséggel szembesül, bármilyen formában is, kérlek, ne veszítsék el a hiteteket és a reményt. Nem vagytok egyedül.”

Kiemelt kép: Chris Jackson/Getty Images