brit királyi család

Miért hiszik sokan, hogy manipulált képet tett közzé a brit királyi család?

Sokan aggódnak, hogy a brit királyi család hivatalos képe manipulált, azaz nem egy valós családi fotó, és azt sejtik, a hamis képre azért van szükség, mert Katalin mégsincs jó egészségi állapotban.
  • Katalin hercegnéről a hasi műtétje óta először jelent meg hivatalos fotó.
  • Sarolta hercegnő szoknyája, Lajos herceg mókás kéztartása és a háttér a gyanús.
  •  Több nagy fotóügynökség nem tartja valódinak a fotót, így a közlésétől is elálltak.

Felmerültek olyan elméletek, hogy Katalin hercegné valójában nincs jól és több régebbi képből vágták össze az anyák napi köszöntőhöz posztolt Instagram-képet. De vajon tényleg van alapja a képhamisítási gyanúnak?

Minimális infó a brit királyi családról

Írtunk néhány napja arról, hogy a hercegné két hónapja bejelentett hasi műtétje után először március 4-én látták az otthonán kívül. A TMZ fotósai készítették azokat a képeket, amelyeken kórházi kezelése óta először láthatjuk Katalin walesi hercegnét. A link alatt elérhető fotók 2024. március 4-én, hétfőn készültek a Windsori kastély közelében. A szóban forgó képeken Katalin hercegnét egy autóban ülve láthatjuk – a járművet édesanyja, Carole vezette. 

brit-kiralyi-csalad-hamis-kep

A brit napilapok címlapjain csak a királyi család szerepel (Fotó: Ming Yeung/Getty Images)

Közben azt is kiderült, hogy Vilmos herceg húsvét előtt már nem fog dolgozni, a herceg több megjelenését lemondta, ami miatt megint milliók kezdtek a hercegné miatt aggódni. Azt feltételezték, hogy a hercegnének esetleg romolhatott az egészségi állapota a műtét óta. A brit királyi család az aggódó emberek megnyugtatására hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben csak annyi állt, hogy Katalin állapota sokat javult, gyógyulóban van.

Igazi vagy hamis a fotó?

Nagy-Britanniában tegnap volt anyák napja, és a hercegi pár Instagram-oldalán egy kedves családi képpel kívánt mindenkinek boldog anyák napját, és megköszönték a jókívánságokat, amiket a hercegné betegsége óta kaptak. A fotón Katalin hercegné szerepel a három gyerekével, a képkredit szerint Vilmos készítette a közös képet.

A szakértők szerint Sarolta szoknyája a baloldalon furcsán gyűrődik, valamint Katalin keze és ruhája is képmanipulációról árulkodik. 

Tegnap először az Associated Press (AP) vonta vissza a képet, szerintük a hivatalos fotó „nem felelt meg” az ügynökség fotószabványainak. Az AP „ellentmondást észlelt Sarolta hercegnő bal csuklójánál”.

A túl zöld háttér is sokak szerint gyanús. Valószínűleg egy régebbi képet használtak fel az új családi fotóhoz.

A nap végére még a Reuters is kiírta az megrendelőinek, hogy egyelőre ne tegyék közzé a képet, majd ezt tette az AFP és a Getty Images is. A legnagyobb brit képügynökség, a PA média, ami a királyi család hivatalos képeinek ügynöksége egyelőre nem törölte a képet a képtárból, viszont hivatalos állásfoglalást kért a Kensington-palotától a képről.

Katalin hercegné Instagram-storyban tett ki egymondatos magyarázatot: 

Katalin mindenkitől elnézést kér a kavarodás miatt, csak szeret kísérletezni a képszerkesztő programokban a képekkel, mint a legtöbb amatőr fotós.

Sokan azt sejtik, azért volt szükség manipulált képre, mert Katalin hercegné még nincs elég jól egy fotózáshoz. Sőt, a gyanakvók szerint, ha igazán jól lenne, akkor már hivatalos rendezvényeken is megjelent volna.

Kíváncsi vagy, milyen rejtélyes betegségekkel küzdenek és küzdöttek a brit királyi család tagjai?

Kiemelt kép: Getty Images