futas biztonsagos

Ha ezeket a szabályokat betartod, biztonságban leszel futás közben

A futás testünknek és lelkünknek is egészséges mozgásforma. Rengeteg nő kel fel kora reggel azért, hogy egy kis időt a saját gondolataival és edzésével töltsön, lehetőleg a természetben. De biztonságos ez?

A kérdés azért merült fel ismét, mert a háromgyermekes, ausztrál Samantha Murphy február 4-én, reggel 7 órakor elindult 14 kilométeres futására, de sosem ért haza. Az 51 éves egykori aerobicoktató biztonságosan, okosórájával, telefonjával felszerelkezve úgy nézett ki, mint bármely más elfoglalt anyuka, aki szívesen jár edzeni, mielőtt a családjával reggelizne és elindítaná a napot.

Murphy tapasztalt futóként Melbourne-től északnyugatra, a Ballarat környéki nemzeti park ösvényeit választotta. Miután nem ért haza, nyomozást indítottak eltűnése ügyében, és csak öt héttel később bukkant a nyomára a rendőrség. Egy 22 éves férfit gyanúsítanak, aki sosem állt ismeretségben Murphyvel, viszont bevallotta, hogy megtámadta és megölte a nőt.

Samantha férje, Mick végül a nyilvánossághoz fordult: „Valakinek tudnia kellett valamit. Az emberek nem tűnnek el a semmibe.”

Csakhogy egy hátborzongatóan hasonló eset történt a lancashire-i St. Michael’s on Wyre falu közelében. A 45 éves kétgyermekes anya, Nicola Bulley eltűnt, miközben kutyáját sétáltatta a természetben. Ő is odaadó anya volt, ő is okosórát és telefont hordott, és nyom nélkül tűnt el. Végül hosszas keresés után fedezték fel holttestét a folyóban, 23 nappal azután, hogy eltűnt.

Múlt hónapban Laken Riley diákot támadták meg Athensben, Georgia államban, miközben egy erdős ösvényen kocogott. Ezek az esetek okkal keltenek félelmet a rendszeresen egyedül sportoló nők között: vajon biztonságosnak számít a parkokban, ösvényeken történő futás?

Mit tehetnek a magányos futók a saját biztonságuk érdekében?

futas-biztonsagos

A futás biztonságos lehet, ha pár dolgot betartunk (Fotó: Getty Images)

A nők nagy része fél futás közben

Az Adidas kilenc ország – köztük az Egyesült Államok – futói körében végzett tavalyi felmérése feltárta, hogy a nők 92%-a aggódik a biztonsága miatt, amikor futni indul. A megkérdezett nők több mint kétharmada biztonsági óvintézkedéseket tesz, keres magának egy férfi partnert, akivel együtt kocoghat, illetve speciális eszközöket használ. Hogy melyek ezek? Azt rendszeresen futó nők mesélik el.

Biztonsági tippek futóktól

Emily Scaglione nem köti lófarokba a haját futás közben, mert attól tart, hogy a támadója abba kapaszkodva ránthatná le. Veronica Amele még akkor sem húzza a fejére a kapucnis pulcsiját, amikor fázik, mert az gátolja a perifériás látását, így nem venné észre időben, ha valaki rossz szándékkal közeledik feléje. Dorothy Beal arra esküszik, hogy random váltogatja futása helyét és idejét, hogy senki se figyelhesse ki. Futás közben integet azoknak, akikkel találkozik, így ha eltűnne, valaki meg tudja majd határozni, hol látták utoljára.

Gyerekeivel futott, amikor megtámadták

Beal két évtizede fut rendszeresen, 47 maratont teljesített gond nélkül, de tíz évvel ezelőtt egy alkalommal nagy veszélybe került. Három gyermekével futott egy hármas babakocsiban, amikor egy férfi megtámadta őket. Egy autóban ülve üldözte, káromkodva kiabált vele, majd végül szerencsére elhajtott. Beal ezek után kezdte el kifigyelhetetlenné tenni az útvonalát és a sportolásra szánt idejét. Nagyon odafigyel a környezetére kocogás közben, s mindig magánál tartja a telefonját.

Ha zenét hallgat, gondoskodik arról, hogy annyira alacsony legyen a hangerő, hogy még meghallja, ha valaki csörtet a bokrok között vagy rákiabál.

Korábban hajnali négykor kelt, hogy a napfelkelte előtti sötétben futhasson, mára biztonsági okokból ezzel is felhagyott. Ha pedig még így is kényelmetlenül érzi magát sport közben, egyszerűen megszakítja a futását, megváltoztatja az útvonalat, vagy felhívja egy barátját, hogy maradjon vele, amíg biztonságban hazaér.

Személyi riasztó a sportmelltartóban

Veronica Amele hetente háromszor fut, és soha nem megy el otthonról paprikaspray, feltöltött telefon és a sportmelltartójába rejtett személyi biztonsági riasztó nélkül. Családja végig nyomon követi hollétét a Life360 helymegosztó alkalmazás segítségével. Nála is oka van az óvintézkedéseknek. 2022-ben egy erdős ösvényen edzett, amikor észrevette, hogy egy férfi követi őt. Támadásra nem került sor, de azok után, hogy ismeri a női futókat érintő támadásokat, jobbnak látta, ha gondoskodik saját biztonságáról. Mivel edzéseket is tart, minden nőt arra kér, hogy

mielőtt elindulnak, értesítsenek egy megbízható barátot, családtagot arról, hol és mennyi időt futnak, mikorra várhatók haza.

Vigyenek magukkal önvédelmi eszközöket, és lehetőleg ne hallgassanak zenét futás közben, vagy ha igen, ne fejhallgatót használjanak. Hajukat fogják kontyba vagy rejtsék sapka alá, így kevesebb felületet nyújtanak az esetleges támadónak.

Mire lenne szükség a teljes biztonsághoz?

A chicagói Sarah Lyon hetente körülbelül ötször fut maratoni edzése részeként. A legtöbb reggel egy tóparti ösvényt választ a biztonsága érdekében: ide nem tudják autóval követni, és a nyílt terepen könnyen észreveszi, ha valaki gyalogosan közeledne felé. Néha még így is kap beszólásokat, így a csuklójára fűzve paprikasprayt hord magával. Az edzése kezdetéről és végéről ő is tájékoztatja a barátait minden alkalommal. A fejhallgatót otthon hagyja, és Amele-hez hasonlóan váltogatja szokásos futóterepeit.

A csendes reggelek sem olyan vonzóak már a sportolás szempontjából, hiszen pont ilyenkor nem hallja meg senki, ha az áldozat segítségért kiált. Időnként pedig, ha azt látta, hogy valaki követi, megfordult és telefonjával lefotózta az autót vagy a férfit. De még így sem érzi száz százalékban biztonságban magát. Sok áldozat szintén betartotta az óvintézkedéseket, mégis megtámadták.

Lyon szerint a társadalom is felelős, nem tántorítja el a férfiakat a támadástól, és még mindig sokszor az áldozatokat hibáztatják.

A legtöbben még mindig a futó nőt hibáztatják a támadásért (a jó öreg minek ment oda hazánkban is ismert frázis) ahelyett, hogy a támadót vonnák felelősségre. Miközben mi nők pénzt és energiát nem kímélve próbálunk egyszerűen csak biztonságosan sportolni, nem látni ugyanezt az erőfeszítést azzal kapcsolatban, hogy a férfiakat a nők tiszteletére, védelmére nevelnék. Pedig egy biztonságos világhoz a ragadozók számát kéne csökkenteni.

Ha tervezed a nyaralásodat, nézd meg, nőként hol leszel a legnagyobb biztonságban akár sportolsz, akár város nézel!

Kiemelt kép: Getty Images