2024-tavasz-fontos-napok

Napéjegyenlőség, iskolai szünet, óraátállítás, húsvét – Fontos napok 2024 tavaszán

2024 tavasz: Mikor lesz napéjegyenlőség, tavaszi iskolai szünet, óraátállítás, húsvét, pünkösd? Összeírtuk, mi vár a következő napokban, hetekben, hónapokban!
  • Hurrá, itt a tavasz! Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat.
  • Közeleg a napéjegyenlőség, a tavaszi szünet, az óraátállítás, a húsvét.
  • De a pünkösdről is szót ejtünk.

Végre vége a télnek! 2024 tavaszán ismét éledezni kezd a természet, rügyeznek a fák, előbújnak az állatok – és velük együtt mi, magunk is egyre többször mozdulunk ki otthonról. Erre remek apropót szolgáltatnak a különböző szezonális ünnepek és egyéb fontos napok, melyeket alább össze is írtunk, hogy tudjuk, mire számíthatunk 2024 tavaszán! Naptárakat elő, jegyzetelésre fel! Így fog kinézni 2024 tavasza – már a fontos dátumok szempontjából.

Mikor van a tavaszi nap-éj egyenlőség 2024-ben?

Kezdjük a definícióval: a nap-éj egyenlőség egy csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Ez évente kétszer (március 21. és szeptember 23. környékén) fordul elő. Az északi féltekén a tavaszi nap-éj egyenlőséggel kezdődik a csillagászati tavasz.

A római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi. A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be a nap-éj egyenlőség, azóta korábban van – és ez már így is marad a század végéig. Magyar idő szerint tehát 2024-ben a tavaszi napéjegyenlőség

március 20-án, szerdán lesz.

Viszont 2102-ben – a 22. században először – ismét 21-én következik be ez a fontos csillagászati esemény. Aki teheti majd, ne felejtsen el szólni róla a többieknek!

Mikor van tavaszi szünet 2024-ben?

A magyar közoktatásban a 2024-es tavaszi szünet március 28-tól (csütörtöktől) április 7-ig (másfél héttel később vasárnapig) tart majd, azaz

március 27-én (szerdán) még be kell menni a suliba, utána viszont legközelebb csak április 8-án (hétfőn).

A szakiskolákban tanuló diákok is ugyanekkor kezdik a szünetet, ők viszont csak egy hét pihenőidőt kapnak: nekik már április 4-én (csütörtökön) újra be kell menniük tanulni.

Mikor van a tavaszi óraátállítás 2024-ben?

Igen, ezt még mindig csináljuk! Ráadásul most pont a nehezebb változat lesz aktuális:

március 31-én kell majd (elvileg) hajnalban 2:00 óráról 3:00 órára előretekerni a vekkert.

Azaz egy órával kevesebbet aludhatunk – a következő napokban pedig ennek következményeképp zombiüzemmódban fogunk létezni. Csak óvatosan az utakon!

2024-tavasz-fontos-napok

2024 tavasza a természeti gyönyörűségeket is elhozza nekünk – ahogyan az minden évben lenni szokott! (Fotó: Pexels)

Persze, valamelyest tehetünk érte, hogy a 2024. tavaszi óraátállítás ne viselje meg szervezetünket annyira, mint egyébként szokta! Amennyiben már március 31-e előtt megpróbáljuk a testünket mindig egy kicsit korábbi lefekvésre és ébredésre trenírozni, talán nem üt túlságosan fejbe minket az április 1-jei ébresztő. Ami ráadásul hétfő lesz. És bolondok napja… De húsvéthétfő is, úgyhogy aggodalomra semmi ok!

Mikor van húsvét 2024-ben?

Az előbbiekből már sokan kitalálhatták (és bizonyára még többen vannak, akik már a cikk elolvasása előtt is jól tudták), hogy 2024 tavaszán

március 29-re esik nagypéntek (ami munkaszüneti nap), 30-a nagyszombat, 31-e húsvétvasárnap, április 1-je pedig húsvéthétfő

(ami szintén hivatalos munkaszüneti nap, és a hagyományok szerint ekkorra várhatjuk majd a jókedvű locsolkodókat is).

Mikor van pünkösd 2024-ben?

Húsvét után legközelebb pünkösd vasárnapján, azaz május 19-én kell ünneplőbe öltöznünk. Másnap pünkösdhétfő, azaz május 20-a szintén hivatalos munkaszüneti nap lesz.

És ha mindez nem lenne elég: 10 könyv, ami miatt nagyon vártuk már 2024 tavaszát!

Kiemelt kép: Pexels