felmondás

Új tendencia: Az alkalmazottak nem mernek felmondani

Ezt az új tendenciát Magyarországon is megatapasztaljuk hamarosan. De nézzük, mi lehet a következménye ránk nézve, ha az alkalmazottak akkor sem mernek felmondani, ha nem elégedettek a jelenlegi munkahelyükkel.
  • Ez a tendencia rosszat tesz a munkavállalóknak és a gazdaságnak is.
  • A bizalmatlanság és a tömeges elbocsátások híre miatt kevesebben mondanak fel.
  • Jobb a megszokott rossz, mint a bizonytalan új?

A Covid-járványt követő gazdasági világválság lecsengése után azt várhatnánk, hogy elindul újra a mozgolódás a munkahelyeken, de ennek éppen az ellenkezője látszik az Egyesült Államokban. Azok a gazdasági trendek, amelyek tengerentúlon megjelennek, azok várhatóan Európába is begyűrűznek majd, tehát jobb felkészülni a jelenség következményeire, ugyanis kihathat a karrierterveinkre és a gazdaság működésére is.

Az amerikai statisztikák szerint ugyanolyan kevesen mernek most felmondani, mint miután a világjárvány elkezdődött, vagyis az alkalmazottak 2024-ben is ingatagnak tartják a gazdaságot, nem mernek lépni, mert nem bíznak abban, hogy találnak jobb, új állást.

A közgazdászok szerint ez a bizalmatlanság lelassítja a gazdasági folyamatokat, rontja a munkavállalók alkupozícióját, és a bérnövekedést is visszafogja.

Ha az emberek sem a rossz munkahelyi körülmények, sem a kevés fizetés miatt nem mondanak fel, akkor valójában a saját maguk csapdájába esnek. Ha nincs mozgolódás a munkaerőpiacon, akkor nem tudunk magasabb bért kialkudni. De miért is kínálnának nagyobb fizetést a feletteseink, ha látják, hogy nincs üresedés máshol, és nem lenne hova továbblépnünk? Ez rövid távon a munkáltatóknak jó, mert egy darabig tudnak spórolni a cégnek, de hosszú távon csak romboló ez a tendencia: a munkavállaló demotivált lesz, csökken a teljesítménye, valamint megszűnik a versenyhelyzet a munkahelyen belül és a vállalatok között is.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/15/alkalmazottak-ne…ernek-felmondani/

Több negatív hatása is lehet annak, ha nem mondanak fel az alkalmazottak (Fotó: Getty Images)

A munkaerőpiacnak az tesz jót, ha a vállalatok jobb lehetőségekkel és fizetéssel elszipkázzák a munkaerőt egymástól, a verseny ugyanis az álláskeresőket jobb teljesítményre ösztönzi, ez pedig a cégeknek is jó, hiszen nő a dolgozók produktivitása.

A járvány lecsengése után volt egy gyors felmondási hullám, amikor akár még úgy is hajlandóak voltak felmondani az emberek, hogy azt sem tudták, lesz-e helyük máshol. Abban az időszakban lett rengeteg üres álláshely, amelyeknek egy része még most, két évvel később is betöltetlen, mégsem mozdulnak a dolgozók. Ha valamelyik piaci szegmensben (az első negyedévben a tech-szektor az érintett) elbocsátási hullám van, akkor az kihat mást szegmensekre is, és hirtelen ijesztővé válik a munkahelyváltás lehetősége.

Jogosan merül fel a kérdés: mi van, ha éppen annál a cégnél nem leszek biztonságban, ahova mennék? 

Az a lendület, ami két éve bátrabbá tette az embereket, az már nincs meg, és inkább megbékélnek a kevésbé jó, de biztosnak hitt állásukkal. A cégek pedig azzal küzdenek, hogy a pangás, stagnálás miatt nem tudnak új tehetségeket felfedezni maguknak.

Mit tehetsz, amíg nem mondasz fel?

1. Képezd magad!

A munkahelyeden vagy azon kívül jelenkezz olyan tanfolyamra, workshopra, ami kapcsolódik a munkádhoz, de többet érsz majd a plusz tudással a munkaerőpiacon.

2. Építs kapcsolatokat!

Ha eddig nem jártál szakmai konferenciákra vagy bármilyen rendezvényre, akkor kezdd el és ismerkedj! Ez jó lehetőség, hogy információkat gyűjts más cégekről, álláslehetőségekről. Akár vedd fel a kapcsolatot régi kollégákkal, ismerősökkel is, és hintsd el, hogy nyitott lennél új állásra.

3. Erősítsd az önbizalmadat, készítsd fel magad a váltásra!

Ha tudatosan nem megy, akkor konzultálj néhány alkalommal egy coach-csal, vagy szerezz be néhány önfejlesztő könyvet, amíg eléd kerül az álommunka. A magabiztosság elengedhetetlen ahhoz, hogy elhidd, méltó vagy egy jobb beosztásra.

4. Próbálj ki új dolgokat!

A kikapcsolódás is ugyanolyan fontos, mint az egészséges munkahelyi környezet, tehát a szabadidődben törekedj arra, hogy sokat lazíts. Az új munkahelyen úgyis hajtani kell majd, nem igaz? Eljött a régóta vágyott hobbik ideje, legyen az kajakozás, rajzolás, falmászás vagy főzőtanfolyam!

5. Mozogj eleget!

A sportolás segít legyőzni a stresszt, rengeteg boldogsághormont szabadít fel, nem utolsósorban elfáradsz tőle és jobban fogsz aludni ebben a kicsit nehéz, bizonytalan időszakban.

Hivatás vagy munka? Ha érdekel, hogyan változtatta meg a koronavírus-járvány a munkavégzést, kattints!

Kiemelt kép: Getty Images