Egy szép mosoly jó ajánlólevél bármely társaságban, a sárgás árnyalatú fogsort azonban a legtöbben inkább takargatjuk. Pedig egy jól megválasztott rúzzsal kompenzálhatnánk!
  • Fogaink színéért nemcsak szájhigiénénk, de genetikánk is felel.
  • A fogak fehérítésére ma már számtalan módszer áll rendelkezésre.
  • Ha nem szeretnénk sokat költeni, rúzsunkkal is csalhatunk. 

Bár az utóbbi években itthon is egyre elterjedtebbek lettek a különféle fogfehérítési módszerek, még mindig sokan vagyunk, akik fogunk sárgás árnyalata miatt vagyunk zavarban. Nekem például sosem volt vakítóan fehér fogsorom. És nem azért, mert kevesebb figyelmet fordítottam volna a szájápolásra, mint nővérem, akit gyöngyfogakkal áldott meg a sors. Valahogy más anyagból „készült” az enyém és az övé, és míg a szín miatt én, ellenállóképesség miatt inkább ő aggódhatott. Vakító fogsorával (de persze nem ebből következően) sokszor kellett fogorvoshoz mennie, mert könnyebben szuvasodott, és sokszor előfordult, hogy lepattant belőle egy-egy darab.

Negyven felett már kevésbé takarózhatom csak a genetikával. Annak, hogy most sem sötétben világítós a fogsorom, már külső okai is vannak: nem fiatalodom, ellenben rengeteget kávézom, aminek a hatásait persze megpróbálom, ahogy csak lehet, ellensúlyozni. Nemrégiben például arról olvastam, hogy egy jól megválasztott rúzzsal (egészen pontosan annak színével) pillanatok alatt ragyogóbb lehet a mosolyunk, mert míg egyes árnyalatok a sárgás tónust emelik ki, mások optikailag fehérebbnek mutatják a fogat.

Hogy válasszak rúzst?

Ha legközelebb drogériában jársz, hogy új rúzst válassz, ne csak azt nézd majd meg, mennyire esik jól viselni az adott kencét, vagy hogy mennyire megy bőröd tónusához, hanem tartsd a fény felé, és nézd meg, milyen árnyalatban csillog. Az ökölszabály az, hogy

azok a színek, amelyeknek narancsos „beütésük” van, nem állnak jól az akár csak enyhén is sárga fogaknak sem, mert a sárgaságot emelik ki.

 Azok viszont, amelyekben a kékes, hidegebb árnyalatok dominálnak, jó eséllyel világosabbnak mutatják a fogat. És most lássuk kicsit részletesebben: nézzünk néhány olyan színt, ami biztosan jól áll majd akkor is, ha alapvetően nem vakítóan fehár a fogsorod.

1. Vörös rúzs –de nem mindegy, milyen!

Egy jó vörös rúzs egy nő táskájából se hiányozhat, már csak azért sem, mert egy jól eltalált árnyalat önbizalmat ad, és olyan karakteres, hogy elvonja a figyelmet az arc (bőr) esetleges hibáiról is. De vörös és vörös között is nagy különbség van. Ha a narancsos vörösek helyett kékes beütésű árnyalatokat választasz, a fogaid azonnal ragyogóbbak lesznek: a kékes alaptónusú rúzsok ugyanis segítenek csökkenteni a narancssárga vagy sárga árnyalatokat a fogaidon. A MAC legendás vöröse, a Ruby Woo ennek iskolapéldája: nagyon erős, gyakorlatilag minden bőrtípusnak jól áll, és minden fogat fehérebbnek mutat. Ehhez hasonló vöröseket érdemes keresni.

ruzs arnyalatok feher fog

Lehet egészen vad vagy éppen nude, vannak árnyalatok, amelyektől fehérebbnek tűnnek fogaink (Fotó: pr)

1 Erez Perez Olive Oil rúzs, Soire árnyalat, 9190 Ft (naturalskin.hu) 2 Yves Rocher Rouge Elixir ragyogó ajakceruza, Rose Fuchsia árnyalat, most 3490 Ft (yves-rocher.hu) 3 Mac Retro Matte rúzs, Ruby Woo árnyalat, 10 000 Ft (maccosmetics.hu) 4 L’Oréal Paris Infaillible Matte Resistance hidratáló matt rúzs, 420 Le Rouge Paris árnyalat, 4820 Ft (notino.hu) 5 Max Factor Colour Elixir 24HR hidratáló rúzs, 110 Rich Raspberry árnyalat, 2400 Ft (notino.hu) 6 Dior Addict Lip Tint, 351 Natural Nude árnyalat, 14 900 Ft (notino.hu)

2. Hűvösen rózsaszín rúzsok

Itt a kéknek mondhatunk köszönetet. A hűvösen kékes rózsaszín árnyalatok, pláne a kicsit sötétebbek remek választást jelenthetnek, ha szeretnénk egy kicsit fehérebbnek mutatni/látni a fogainkat. Próbáld ki őket csillogó, fényes verzióban is. Az élénk fukszia árnyalat is jól működik, és tökéletes a fogak fehérebbé tételére. Ez az élénkebb, merész rózsaszín különösen előnyös lehet az olívás bőrtónusúak számára, szép kontrasztot teremtve és kiemelve a bőrtípus természetes melegségét.

3. Lila rúzs – ezt csak módjával!

A sötétlila árnyalat különösen előnyös a sötétebb bőrtónusúaknak, és azonnal hűvös eleganciát kölcsönöz bármilyen megjelenésnek. Ráadásul a fogakat is fehérebbnek, ragyogóbbnak mutatja. A mindennapokban azért bánjunk óvatosan vele.

4. Nude rúzs – a tuti befutó

Amellett, hogy a nude árnyalatok instant ragyogóbbá teszik a fogakat, a vékonyabb ajkakat is dúsabbnak mutatják, különösen, ha enyhe csillogást is kölcsönzünk nekik. A hidratálás ezeknek a rúzsoknak az esetében különösen fontos, mert szárazabbnak mutathatják az ajkakat.

5. Extra tipp: csillogás és fény

És végül: bármilyen rúzst is viszel fel, ha felső rétegként szájfényt adsz hozzá, azzal fogaidnak is ragyogást kölcsönözhetsz. Kerüld viszont az arany és bronzos árnyalatokat, amelyek sárgává tehetik a fogaidat, vagy a szinte flitteresen csillogó rúzsokat, amelyekhez képest a fogaid fakónak tűnhetnek.

És amitől sárgásabbnak tűnik a fog

Most már tudod, melyek azok az árnyalatok, amiket bátran levehetsz a polcról, ha fehérebb fogakat szeretnél. Lássunk néhány tiltólistás rúzst is!

Túl sok fény

Egy kevés csillogás nagyszerű, erről már írtunk korábban. Ugyanakkor a túl sok fénylő anyag sok megülhet a száj körüli finom vonalakban. Ettől ajkaid fehérebbnek tűnnek, fogaid pedig fakóbbnak.

Neon csillogás

Biztosan tapasztaltad már, hogy a neonszínű ruhák barnábbnak mutatják a bőrt, és ha hiszed, ha nem, éppen így viselkednek a fogakkal is. Hacsak nem hófehér a fogad, felejtsd el ezeket az árnyalatokat, ha rúzsról van szó.

Idén sem ússzuk meg a vibráló neonruhákat. Fotó: Getty Images

Ruhaként jól áll, a szánkra inkább ne kenjünk neont (Fotó: Getty Images)

Barnás árnyalatok

Ha barnás foltok vannak a fogaidon (és ez sajnos az öregedés egyik gyakori mellékhatása), a barna rúzsok tiltólistások, mivel kiemelik azokat és a fogak sárgás árnyalatát is. 

Mit tehetünk még? 

Fogunk fehérségének megőrzésére, illetve fogunk fehérítésére ma már számos módszer közül választhatunk. A megfelelő szájhigiénia kulcsfontosságú. Bármilyen árnyalatú is a fogunk, azzal, ha rendszeresen és alaposan tisztítjuk, sokat teszünk azért, hogy szebb legyen a mosolyunk. Számít az is, hogy időről-időre felkeressük fogorvosunkat, aki az (esetleges) fogkő elvtávolításával és polírozással 1-2 árnyalattal fehérebbé teszi a fogakat. Életmódunk is sokat számít: egyes ételek, mint a kávé vagy a bor éppen úgy elszínezhetik a fogakat, miként ahogy a dohányzás is több árnyalattal sárgábbá teszi azt. 

Ha a fehérítés mellett döntünk, a speciális fogkrémek és otthoni módszerek mellett orvosi fehérítésre is lehetőségünk van: ezek a módszerek igazi hollywoodi mosolyt eredményeznek. Érdemes azonban mértéket tartani: a vakítóan fehér fogak egyes esetekben természetellenesnek tűnhetnek, főleg ha túl nagy a kontraszt korábbi és megújult fogsorunk színe között. 

Kiemelt kép: Getty Images