gazdagság, Getty Images

Így lehetünk gazdagok 2024-ben a szakértők szerint

Az újév kezdetén (vagy már az óév végén) alaposan átgondoljuk, mit is várunk a következő esztendőtől. A legtöbben egészséges és sikeres 2024-re vágyunk, és bizonyára sokan vannak, akik a Sárkány évétől pénzügyi gyarapodást is remélnek.

Remélni egy dolog, tenni is a céljainkért viszont már egy egészen másik. Ha pénzügyi gyarapodásról van szó, különösen fontos, hogy ne várjunk a sült galambra vagy arra, hogy 5 szám beikszelése után egycsapásra megoldódik az életünk.

Ha szeretnénk élethosszig tartó anyagi biztonságot, első körben a saját hozzáállásunkat és szokásainkat kell megváltoztatnunk.

Szerencsére nem is annyira drasztikusan. Pénzügyi szakemberek szerint ugyanis már néhány egészen apró lépés is sokat segíthet, hogy elérjük az áhított célt. Te mire vágysz 2024-ben? Szeretnél év végén elutazni valami klassz helyre? Gyerekednek tennél félre egy kis pénzt vagy egyszerűen csak jó lenne fellélegezni a havi szintű nyomás alól? Mutatjuk, mik azok az apró lépések, amiket megtehetsz!

(Fontos: pénzt megtakarítani, vagyont építeni csaknem lehetetlen, ha valaki egyik napról a másikra él. Amikor az ember a rezsit is alig köhögi ki, vagy nehézséget okoz neki a gyerekek iskoláztatása, kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy megtakarításról vagy befektetésről gondoskodjon. Ha te is hasonló helyzetben vagy, természetesen nem tanácsadó cikkektől rendeződik majd a helyzeted. Annak megoldásához a családsegítő szolgálatoknál és különféle civil szervezeteknél kérhetsz segítséget, ahol sokszor adósságrendező szolgáltatást is igénybe vehetsz, és ahol pénzügyi tanácsadással is várják azokat, akik nehéz helyzetükből szeretnének kilábalni.)
Most következő tippjeink azoknak szólnak, akik egyébként biztonságos életszínvonalukat szeretnék magasabbra emelni. 

Tűzz ki pontos célt a gazdagságért

Ahogy az élet egyéb területein, pénzügyeink esetében is fontos, hogy minél konkrétabban fogalmazzuk meg céljainkat. Ahelyett tehát, hogy „Idén szeretnék jobban élni” vagy „Ebben az ében szeretnék többet keresni”, sokkal jobban körülhatárolt célt érdemes meghatározni. Mit szólnál ahhoz, hogy „Idén nyár végéig szeretnék félretenni 200.000 forintot egy rövid kiruccanásra!” vagy „Idén 20 százalékkal több bevételre szeretnék szert tenni!”? A konkrétan megfogalmazott célok beláthatóvá és tervezhetővé teszik a jövőt, és segítségükkel pontosan látod majd, mennyi időt, munkát kell befektetned.

Becsüld a kicsit is a gazdagságért

Az okos pénzügyi döntések (legyenek csak egészen aprók) hatásai idővel összeadódnak. A havi házon kívüli kávézás visszaszorítása, vagy az, hogy kedvenc sportújságodat mostantól nem papíralapon veszed meg, napi szinten egészen apró költségcsökkentésnek tűnnek, éves szinten viszont (akár hiszed, akár nem) százezres, akár több százezres megtakarítást jelenthetnek. Gondoltad volna?

Kupáld ki magad a gazdagságért

Senki sem született úgy, hogy a kisujjában volt, hogyan is kellene kezelni, pláne fialtatni a pénzt, és sokan vagyunk olyanok is, akik otthon sem kaptak igazi fogódzót ehhez. Tanulni viszont sosem késő, és a pénzügyekről (befektetésről, takarékosságról, vagyonépítésről) való tájékozódás hozzásegít ahhoz, hogy ne érzelemből, impulzusokra hagyatkozva vagy félinformációk alapján hozz döntést az egyébként is változó gazdasági helyzetben.

nyeremény lottó sorjegy pénz

Ha jól bánsz a pénzzel, az olyan, mintha megütötted volna a főnyereményt (Fotó: Getty Images)

És hogy honnan tanulj? Számtalan ingyenes videós anyag, tematikus stream és könyv áll a rendelkezésedre, de azzal sem jársz rosszul, ha befektetsz pénzügyi műveltségedbe és fizetős tanácsadói szolgáltatást veszel igénybe.

Legyél következetes a gazdagságért

Szakértők szerint megtakarítás képzésekor nem is az a legfontosabb, hogy mekkora összeget teszel félre, hanem az, hogy mennyire rendszeresen teszed mindezt. Kezdd kicsiben, amikor eldöntöd, fizetésed mekkora hányadát teszed félre: próbálj meg meg 5%-10%-ot megtakarítani, és az ennek sikerén szerzett önbizalommal emeld az arányt. Ha konkrét megtakarítási céljaid vannak (például új autó, ház, oktatás, nyaralás stb.), akkor kezdj el 1%-2%-ot megtakarítani minden egyes ilyen célra.

Mértékletességgel a gazdagságért

Az árak emelkedésével párhuzamosan (hacsak nem keresünk azzal arányosan többet) az életszínvonal csökkenni kezd. Ilyenkor sokan hitelhez nyúlnak, mert főleg az elején nehéz szembesülni azzal, hogy valamiről le kell mondani. Pedig hozzáértől szerint az anyagi jóllét megalapozásához kulcsfontosságú, hogy maradjunk a kereteken belül.

Bármennyre is csábító, esetleg kedvezőnek tűnő feltételekkel kaphatunk áruhitelt vagy más kölcsönt, igyekezzünk inkább nem igénybe venni az ilyesmit,

mert hosszabb távon csak a még nagyobb anyagi nehézséget okozunk magunknak. Megint a kávés példa (én is sokat költök rá): ha munkába menős reggeleidet jó minőségű kávéval indítod, jól fog esni, de havi szinten 15-20.000 forintot költesz. Viszont ha erről, vagy ennek egy részéről le tudsz mondani, a pénzt tartalékképzésre is használhatod. Míg a hitelfelvétel nem, ez előbb-utóbb elvezett egy jómódú élethez.

Több láb a gazdagságért

Ha fizetésünk nem követi az infláció változását, kényszer, de akkor is érdemes több lábon állni, ha kijövünk a bevételünkből. A több láb azt jelenti, hogy fő bevételi forrásuk mellé megpróbálunk valami más (akár egészen aprónak tűnő) jövedelmet is teremteni. Ez segít, hogy plusz pénzt tudjunk megtakarítani, és az is lehet, hogy idővel ez a láb megerősödik és fő bevételi forrássá válik. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy dolgozd magad agyon, vagy szakadj szét mellékállások között, viszont az tény, hogy rengeteg olyan akár online lehetőség van, aminek a segítségével napi 1-2 plusz órában elindulhat az ember. Mostanában például azon gondolkodom, hogy kutyasétáltatást vállaljak a reggeli órákban: a plusz pénz mellett az állatokkal való közös időtöltést és a fizikai aktivitást is nagyon élvezném.

Kezdj befektetni a gazdagságért

Érthető, ha a befektetés szóról nagyon vagyonos emberek, esetleg a Wall Streeten, csálé nyakkendővel, kiizzadtan integető brókerek jutnak az eszünkbe, hiszen más tapasztalunk nem lévén a filmekből próbálunk kiindulni. Pedig a befektetés mindenki számára elérhető, akinek a számlái és egyéb költségeinek megfizetése után marad egy kisebb-nagyobb összeg a hó végén. Van, akinek ennek felhasználásához a megtakarítás biztonsága válik be, más a kicsit kockázatos befektetés iránt is nyitott.

penz

Törd fel a perselyt és add meg a tartozásod (Fotó: Getty Images)

Ha te is utóbbiak köz tartozol, nézz szét a befektetéseket bonyolító appok közt, vagy keress fel szakembert: nem kell milliomosnak lenned ahhoz, hogy befektetővé válj.

Törlessz a gazdagságért

Persze, ha megteheted… Ha hitelt törlesztesz, miközben van némi megtakarításod is, valószínűleg érdemes utána számolnod (számoltatnod), milyen előnyökkel járna, ha visszafizetnéd a hiteledet. Nagy valószínűséggel rengeteget megtakarítanál, hiszen egy egy összegű törlesztéssel évek hosszú sorának kamatait úsznád meg.

Használd ki az adóvisszatérítéseket a gazdagságért

Nemcsak úgy, hogy utána nézel, egyáltalán milyen lehetőségeid vannak az adóvisszatérítésre, de úgy is, hogy az így keletkező extra jövedelmet befektetési vagy megtakarítási alapnak fogod fel. Lényegében talált pénz ez, amit annak befektetésével akár meg is többszörözhetsz, vagy ami megtakarításod kezdő alapja is lehet.

Maradj fegyelmezett és türelmes

A vagyonépítés hosszú folyamat, amihez türelemre van szükség. Nemcsak, mert sokszor tényleg kicsiből építkezünk, de azért is, mert a gazdasági folyamatok és tendenciák sokszor okoznak kellemetlen meglepetést. Az viszont biztos, hogy minél több információd van és minél inkább megpróbálsz tudatosabb lenni a pénzügyeid terén, annál nagyobb esélyed van rá, hogy 2024-ben anyagilag is sikereket könyvelhess el.

És persze: nem tilos néha a lottószelvény sem.

Biztosra mennél? Akkor próbáld ki ezeket a fengsuj tippeket azért, amikkel bevonzhatod a pénzt az otthonodba.

Kiemelt kép: Getty Images